TEST: Denon Home 150

Lilleputt med stor lyd

Denons minste multiromshøyttaler overrasker positivt med stor og ren lyd. Programvaren roper på forbedringer.
Karakter
Denon Home 150
Lyd & Bilde mener
Den låter som en langt større høyttaler. USB-port til avspilling av filer. HD-lyd.
Stemmestyring mangler inntil videre. Appen er foreldet. Ingen digitale innganger.
Spesifikasjoner
 • Bestykning: 3,5” bass, ¾” softdome-diskant
 • Innebygd forsterker: 2-kanals, klasse D (effekt ikke oppgitt)
 • Tilkoblinger: Ethernet, analog (stereo minijack), USB-lagermedier
 • Styring: HEOS multirom-app til iOS og Android
 • Trådløst: Wi-Fi 802.11n, Bluetooth, AirPlay 2
 • Strømming: Spotify, Tidal, TuneIn, Napster, Deezer, m.fl.
 • Lydformater: MP3, AAC, ALAC, WMA, WAV, FLAC/FLAC HD, DSD (2,8/5,6 MHz)
 • Stemmestyring: nei. Google Assistant og Amazon Alexa kommer senere via update.
 • Mål/vekt: 12,0 x 18,7 x 12,0 cm (BxHxD), 1,7 kg.
 • Web: denon.com
Annonse
Annonse
forfatter

Denon home er det nye navnet på multiromshøyttalere fra Sound United, som er morselskapet for Denon og Marantz. De erstatter den tidligere høyttalerserien HEOS, som vi har testet flere av gjennom tidene.

Denon Home 150 er den minste av de foreløpig tre modellene i serien. En bitteliten høyttaler som kan få plass hvor som helst man gjerne vil ha litt musikk, og prisen gjør det nærliggende å sette den inn på barne-, gjeste- eller baderommet. En annen mulighet er også å kombinere et par av dem til et stereosett. Den er samtidig en direkte konkurrent til Sonos One SL.

Mens de to større modellene er stereohøyttalere som kan gi i hvert fall en eller annen form for romfølelse, er Home 150 en ren monohøyttaler. Den er bestykket med en 3,5-tommers bass/mellomtoneenhet og en domediskant på 19 mm.

Det er innganger for Ethernet, analog lyd og USB-medier. Dessverre ikke en optisk inn fra f.eks. TV. (Foto: Denon)

Som vi dessverre er vant til med multiromshøyttalere, er forsterkereffekten ikke noe man snakker høyt om, men hver enhet har sin egen klasse D-forsterker. Det maksimale lydtrykket skal være vel 93 dB. Ikke nok til å danse, men rikelig til å vekke selv den mest morgentrøtte tenåringen fra sikker avstand.

Klarer de fleste HD-lydformater

Denon Home-høyttalerne spiller i praksis alle strømmetjenestene man kan ønske seg. Inkludert Tidal HiFi. Takket være en USB-port på baksiden kan man spille musikkfiler direkte fra USB-enheter. Det gjelder også selv om USB-drevet sitter på en annen HEOS-enhet i nettverket. I tillegg trådløst via AirPlay 2 og Bluetooth. Som de større modellene spiller Home alle relevante filformater i både normal og HD- oppløsning. Unntatt MQA-filer.

Oppsett og betjening skjer fra HEOS-mobilappen. Og heldigvis støtter appen en rekke forskjellige oppsettingsmetoder, så det er mulig å få høyttaleren på nettet når automatikken ikke virker.

Appen trenger en oppdatering

Selve HEOS-appen gjør jobben sin. Man kan spille fra alle strømmetjenester og filer på de enhetene som man ønsker. Men det ville være en løgn å si at det er lett. For eksempel er det ikke mulig å tilføye flere rom til en avspilling som allerede kjører. Her må man først bygge opp en gruppe og så velge musikk. Generelt sett kunne HEOS-grensesnittet ha behov for en overhaling.

Det samme gjelder firmware i Denon Home 150. Når man skifter musikkstykker på et stereopar, endres musikken straks i høyre kanal, mens den forrige melodien fortsetter i venstre kanal i enda noen sekunder. Det samme gjelder hvis man spoler frem eller tilbake i et nummer. I Denons europeiske hovedkontor er man klar over feilen, og lover at den vil bli rettet i neste firmware-oppdatering, som vil bli sendt ut via HEOS-appen.

Vi håper at programvarefolkene i samme slengen får tid til å aktivere den innebygde mikrofonen som skal brukes til stemmestyring, men som inntil videre er deaktivert.

Lydkvaliteten

Denon Home 150 er seriens minste og billigste, så vi forventet ikke de store opplevelsene, men det har faktisk lyktes å få veldig mye god lyd inn i den.

Hvis vi starter fra bunnen, spiller Home 150 bass som en langt større høyttaler. Dette er mulig å gjøre med god DSP-programmering, og her har Denon vært gode. Den slags er bare mulig til en viss grense, når råmaterialet er en 3,5″ enhet i et kabinett på et par liter. Men så lenge nivået ikke kommer over livlig samtalestyrke, spiller Home 150 bass som en fire ganger større stativhøyttaler.

Selv om den er liten, smaker Denon Home 150 litt av skikkelig høyttaler. (Foto: Denon)

Mellomtone- og diskantområdet beherskes også bedre enn umiddelbart forventet. Stemmer gjengis pent nyansert, og på korsang kan man skille de enkelte sangere. Hvis du ikke bruker tid på kormusikk, kan du også glede deg over å få Billie Eilish’ stemme helt frem i rommet på No Time to Die.

For å høre hva de kan klare under de beste forholdene, ble to Home 150 satt opp som stereopar, og tronende på testerens egne monitorhøyttalere (de virket ganske små der!). Og de besto prøven med glans.

Med forbehold om at de to høyttalerne ikke alltid kom like raskt fra start, ga de et veldig fint stereoperspektiv når først musikken spilte. Og man kunne fornemme både bredde og dybde på gode opptak. Altså så lenge begeistringen ikke fikk lov til å presse styrkereguleringen for langt mot høyre. For da forsvant bassen, og lyden ble presset og boksaktig.

Denon Home 150 innbyr til å bli plassert i alle husets rom. (Foto: Denon)

Konklusjon

Denon Home 150 er en liten og forholdsvis billig høyttaler, som sannsynligvis vil bli kjøpt i menger og plassert rundt om i huset hos eiere av HEOS-multiromsystemer. Der gjør den et fint stykke arbeide, og det skader ikke at Home 150 faktisk er ganske pen å se på. Til forskjell fra sine forgjengere. Lydmessig klarer den seg riktig bra, og setter man to opp som stereopar i stuen, vil de gjøre sitt beste for å oppfylle rollen som stereoanlegg.

Men enhver multiromshøyttaler i dag må uunngåelig se seg sammenlignet med Sonos. Lydmessig klarer Denon Home 150 seg glimrende, stilt overfor Sonos One SL, men HEOS-appen trenger en skikkelig oppdatering. Og samtidig puster Google både Sonos og Denon tungt i nakken med sine smarthøyttalere. Noe som gjør det nødvendig å få åpnet for mikrofon og stemmestyring snarest mulig.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

 1. Denon har ikke oppdatert softwaren nevnrverdig pp flere år annet enn at du kan justere lyden via google assistant. Samme tjenestene og funksjoner siden avr-1912(fra typ 2013). Dette e bare rebrandimg av heos systemet og lar alle som har kjøpt heos se langt etter nevneverdige forbredninger

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Annonse
Annonse

Les også

Når lanseringsfesten holdes på nett, så kan man like så godt gjøre det ekstravagant.
Det er i hvert fall hva som hevdes om Mad Catz R.A.T. DWS trådløse spillmus.
Logitech har nettopp sluppet det hevder er "verdens letteste trådløse gaming mus for e-sport."
AOC og Porsche Design har med PD27 gått sammen om å lage en fet 240 Hz gamingskjerm.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Audezes gaming-headset nyter godt av planar-teknologien fra selskapets luksushodetelefoner.
Geneva er tilbake med en gnistrende stereohøyttaler i et stilrent retrokabinett.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!