TEST: Pro-Ject Debut PRO platespiller – Platesamlingens beste venn
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Pro-Ject Debut PRO platespiller

Platesamlingens beste venn

Pro-Ject Debut Pro markerer selskapets 30-årsjubileum med stil og finesse.

forfatter
Publisert 23.07.22 - 10:00
Karakter
Pro-Ject Debut PRO platespiller
L&B mener
Dynamisk og fyldig klang med potent bass og et åpent lydbilde. Solid bygget og svært stabil gangpresisjon. Høydejustering av arm og dempeføtter, elektronisk hastighetskifter og egen rem for 78-plater. Mye spiller for pengene.
Du får den kun i sort.
Spesifikasjoner
 • Type: Remdrevet platespiller
 • Tonearm: 8,6-tommer karbonfiber/aluminium
 • Pickup: Pro-Ject Pick it PRO MM-pickup
 • Tallerken: 30 mm aluminium TPE
 • Tilkoblinger:  Phono-utgang
 • RIAA/DAC: Nei/Nei
 • Annet: Støvlokk, RCA-kabler, singeladapter, rem for 78 o/m
 • Farge: Sort MDF
 • Mål/vekt: 41,5 x 11,3 x 32 cm/6 kg
 • Web: neby.no
Veil. pris 7.990Pr. 23.07.22 Produktside

Se helt bort fra at at spilleren heter Pro. Den er slett ikke beregnet for proffbruk, og du vil aldri se en DJ med to Pro-Ject-spillere lik denne. Debut Pro som den noe misvisende er kalt, er en platespiller for de som er lei av at den gamle spilleren ikke holder mål.

Det er en spiller for musikknytelse. De lange kveldene med et knippe vinylplater, noe godt i glasset og hyggelig selskap. Den passer nemlig perfekt for musikkelskeren med en stor eller liten platesamling, og lyden skinner som en stjerne sammenlignet med de billigste spillerne i markedet.

Debut Pro koster litt mer, men det synes vi definitivt den er verdt. Prisen ligger litt under hva man må betale for en Rega Planar 3. Som er referansen i prisklassen under 10-12.000 kr. 

Pro-Ject-spilleren er like enkel, med remdrift, manuell betjening, og komponenter av høy kvalitet. Den er ikke like påkostet som en Pro-Ject The Classic, men er bedre bygget med enn en vanlig Debut Carbon-spiller fra samme produsent.

Spilleren er også relativt kompakt, og 41,5 x 32 cm betyr at den kan få plass der The Classic ikke passer. Vekten på seks kilo helt lik en Planar 3 med 6 kilo, men i motsetning til Rega-spilleren, kan Debut Pro bare leveres i matt sort MDF. Vel og merke åtte lag med sort lakk, for en mer robust overflate.

project debut pro PU
Spilleren har fått en helt ny arm. Foto: Lasse Svendsen

Termoplastisk resonansdemping

Pro-Ject har valgt å bruke pengene andre steder enn på flerlags klarlakk i fancy farger, og det er selvsagt for at man skal klemme så mye lydkvalitet ut av vinylen som mulig. Derfor har den fått en ny 8,6-tommers arm med karbonfiber trukket på et tynt aluminiumsrør. Sånn klarer Pro-Ject å lage en lett og stiv arm som nøytraliserer resonanser.

I den ene enden har armen CNC-freste stålkomponenter belagt med nikkel foren ripesikker overflate. I den andre enden en Pro-Ject Pick it Pro, Moving Magnet pickup. Armen er forresten justerbar i høyden, sånn at man med den medfølgende unbrakonøkkelen, enkelt kan justere vertikal sporingsvinkel om ønskelig.

project debut pro arm
Armen har CNC-freste stålkomponenter belagt med nikkel. Foto: Lasse Svendsen

Pro-Ject bruker TPE flere steder her. TPE er et termoplastisk gummioppheng som skal hindre at resonanser skal forplante seg. Man finner TPE-materialet på motoropphenget, i foringen til motvekten, og på innsiden av den balanserte, sorte aluminumstallerkenen. Sammen med tre høydejusterbare metallføtter, skal spilleren klare å dempe resonanser mer effektivt, og overlate alle lydene som kommer ut av høyttalerne, til musikken.

project debut pro belt
Svært bra presisjon med marginal avvik. Foto: Lasse Svendsen

Spilleren leveres med en flat og en rund silikon/gummirem, hvor den runde skal brukes hvis man spiller 78-plater. LP-er og singler håndteres med toveisbryteren som veksler mellom 33, av og 45 omdreininger.

Gangpresisjonen målte jeg til meget akseptable 33,28. Det gir et avvik på -0,16 %, som er lavere enn på The Classic, men også lavere enn på den direktedrevne Thorens TD 402DD som hadde et avvik på 0,22 %.

project debut pro VTA
Sporingsvinkelen er høydejusterbar. Foto: Lasse Svendsen

Pick it PRO

Den medfølgende pickupen er en Moving Magnet-pickup med 4 mV utgangspenning. Den har en elliptisk nåleslipning og skal ha 2 gram nåletrykk. Den har ikke de påkostede sølvbelagte kobbertråder i spolene, som en Pick it 2M Silver har på en Pro-Ject X2. Men så koster den kombinasjonen 50 prosent mer enn en Debut Pro.

Fyldig og balansert klang

Det merker man på måten en X2 er i stand til å hente fram finmaskede detaljer i lydbildet, med et skarpere fokus enn Debut Pro får til. Men den billigere Debut Pro ligger så tett opptil lyden fra en X2, at Pro-modellen vil være bedre kjøp for mange. 

Den leverer i likhet med X2, et skikkelig stort lydbilde med troverdig dybde og potent bassgjengivelse. Sammenligner man med en rimeligere Rega Planar 1, eller en vanlig Debut-spiller, har dynamikken merkbart større kontrast, og bassen gjengis med større autoritet og vekt.

project debut pro RCA
RCA-kontaktene bak, og spilleren leveres med kabler av meget god kvalitet. Foto: Lasse Svendsen

Lyden fra en Planar 3 kan være mer lettbent, men Debut Pro lyder fyldigere uten at klangen er mørkere, og den står ikke noe tilbake for Rega-spillerens rytmiske kvaliteter. 

Den klassiske jazzsvisken, The Girl From Ipanema med Astrud Gilberto, lyder praktfullt fra Pro-Ject-spillleren. Som får fram nyansene i vokalen med skremmende realisme, samtidig er saksofonklangen til Stan Getz så nær perfekt gjengitt at man får frysninger når soloen starter.

Akustiske instrumenter klinger fritt og vektløst, og spilleren leverer gnistrende gitarklanger, med skikkelig snert i dynamikken fra strengene. Det er i det hele tatt ingenting å utsette på Pro-Ject-spillerens spilleglede eller formidlingsevne. Den er lite følsom for resonanser og spiller lytefritt så lenge den står på et stivt underlag som er i vater.

project debut pro fee
De tre metallføttene har høydejustering for å vatre opp spilleren. Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Pro-Ject Debut Pro er et av de beste kjøpene i denne prisklassen. Få platespillere kan måle seg med Pro-utgavens upåklagelige kvaliteter, som kommer til syne når man pakker ut spilleren og ser hvor mye kvalitet Pro-Ject har – håndbyggget – inn i spilleren. Den skuffer ikke når man senker nålen ned i vinylen heller, og fremstår ikke bare som et meget godt kjøp, men bør være førstevalget til musikkelskeren som ønsker seg bedre lyd fra platesamlingen.

Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Pro-Ject X2

Analog vinylvinner

Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.

Stort og fyldig lydbilde med glimrende bassdynamikk og stor detaljrikdom. Armen har høydejustering og spilleren er godt dempet. Avtakbar kabel, og elektronisk hastighetskifter.
Fint lite.

Rega Planar 3

Vidunderlig vinyl-comeback

Når nålen senker seg i den sorte vinylen og musikken strømmer ut av høyttalerne, skjønner man hvorfor platespillere selger 10 til én på CD-spillere.

Stort og fyldig lydbilde med kontrastrik dynamikk og vidunderlig varm og myk klang.
Den er følsom for underlaget den står på, så her kan man slite litt for å holde resonansene borte fra rillene.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Kraftig forsterker med strømming Kan leveres med strømmemodul og phono-trinn.
Nye og bedre musikkstrømmere fra Auralic Auralic Aries G1.1 og Altair G1.1 får oppdatert estetikk, bedre isolasjon og vibrasjonsdemping, og støtter endelig AirPlay 2.
Nå kan du designe din egen Burmester-stereo Det er lov å drømme! Med Burmesters nye AR-app kan du selv sette sammen et anlegg og teste plasseringen i eget hjem.
Rimelig inngangsbillett til høyoppløst lyd Strømming og lydkvalitet går hånd i hånd med Wiim Mini, som er en enkel måte å strømme høyoppløst på.
En velkommen opplevelse med mykere tonalitet Vi kan være enige om at teknologi skal være for alle. Men trenger man virkelig å gjøre det så tåpelig?
Prisbelønnet RIAA i ny utgave Verteres platespillerforsterker har kommet i en oppdatert utgave, kalt Phono-1 MKII L
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend