Det er lett å forstå hvorfor den unge generasjonen faller for platespillere og vinylplater. Den store, varme lyden oppleves som så naturlig og ekte at den får CD-lyden til å høres hermetisk ut.
Men det er ikke bare unge som aldri har eid en CD-spiller, enn si en platespiller, som faller for klangen fra den sorte vinylen. Foreldrene børster støv av platesamlingen og kjøper platespillere som aldri før. Gamle minner blir som nye når nybørstede LP-er får spilletid igjen, på en skinnende ny platespiller.
Sjansen for at det er en Rega-spiller er stor. De har lenge levert spillere i alle prisklasser, og den klassiske Planar-modellen har solgt i vanvittige mengder siden den kom i 1973. I dag finnes de i mange utgaver, som arvtageren til Regas urmodell, Planar 3.
En spiller som til forveksling er lik alle forgjengerne, men som er helt ny fra innerst til ytterst, og som spiller ringer rundt CD-spillere.
Som vi snart skal avsløre, spiller den ringer rundt spillere fra andre produsenter også.
Støvlokket er det samme
Dette er den femte utgaven, og soleklart den beste. Ja, den er faktisk så bra, at jeg har lurt på om det er verdt å betale mer for å spiller vinylplater. Alt er nytt, unntaket er Elys2 pickupen som også ble levert med forgjengeren.
Planar 3 er bygget på et nytt lettvekts chassis i laminert akryl med avstivning under og over, som strekker seg fra tallerkenlageret til armbasen. Den nye 12 mm tykke glasstallerkenen hviler på en innertallerken som er tredd ned i et oljet lager i messing. En ny vibrasjonsløs motor driver gummiremmen som sørger for at tallerkenen går rundt.
Tonearmene fra Rega er så ansett blant konkurrentene, at de gjerne velger en Rega-arm på sine platespillere. Selv på spillere til mange ganger prisen, er det ikke uvanlig å finne en Rega-arm.
Den nye RB330 armen kan det ta en stund før man ser andre steder enn på Planar 3. Den er også helt ny med helstøpt armør med et nutviklet oppheng med enda finere toleranser, for minimalt med friksjon – og større presisjon med mindre slakk når den er i bevegelse. Armen er koblet til en ny og forbedret kabel med solide plugger fra Neutrik.
Kvalitetsfølelsen overgår alt jeg har sett under 10.000 kr fra andre platespillere, men så er det bare støvlokket som er det samme som før. Den til dels håndlagede spilleren og tonearmen, er satt sammen med langt høyere detaljkvalitet enn noen RP-modell før den – med unntak for RP9 og RP10.
Men de stiller i en helt annen prisklasse.
Deilig og dynamisk lyd
Visst finnes det rimeligere spillere. Regas billigste starter på 3.500 kr, og helt ok spillere kan fås ned i et par tusenlapper, men da går man glipp av noe viktig for musikkopplevelsen:
Dynamikk!
For de selv om de rimelige spillerne kan lyde riktig godt, uten peiskosen man forbinder med slitte stifter og støvete plater, mangler de de samme skalaen, og dynamikken som en Pro-Ject 1Xpression Carbon Classic, Thorens TD203 eller Rega RP3 kan gi deg.
Med dobbeltalbumet Still Live skapte Keith Jarrett trio jazzhistorie og lyden på LP-ene er meget god. De små og store dynamiske nyansene er så kontrastfylte at nesten ikke er til å tro. Små knakk på kanten av skarptrommen, lette berøringer på en hi-hat eller plutselig hamring på klaveret, fyker ut av høyttalerne med en fart som de færreste forbinder med en platespiller. Lydbildet er stort nok til at det skapes en realistisk følelse av atmosfære på opptaket, og det er varmt og mykt som fløyel trukket over en slegge. For før man aner det sparker det i bassen på en måte som man bare får til med dyre spillere og pickuper.
Gitaren og trommene på Dire Straits velkjente Love Over Gold, lyder aldri aggressivt eller overdrevent fokusert. De faller fint inn i det balanserte lydbildet, som definitivt ikke oppleves som slankt og skingrende. Snarere tvert imot.
Sammenlignet med en Rega RP8 er det litt mykere fokus og mer dempet diskant, som oppleves som behagelig tilgivende på dårlige LP-innspillinger, men som også gir strykere eller for eksempel sopranstemmer en litt rundere klang, uten den krystallaktige klarheten en skarpt fokuserende (MC) pickup i det øvre sjiktet kan gi.
Men potensialet er hørbart til stede. En oppgradering til en enda bedre pickup, vil løfte lydkvalitetene fra spilleren ytterligere.
Hvis man føler for å hente enda mer ut av rillene. For det er ikke mye man savner her, Radka Toneffs klassiker Fairytales, klinger rørende flott på Planar 3. Sårheten i stemmen kommer nakent og rått frem, og den smått flytende klaverklangen på originalopptaket fyller hele rommet. Dynamisk er det forsiktig, fintfølende og sart, og den følelsen formidler spilleren praktfullt på det over 30 år gamle opptaket.
Ny klassiker
Den gamle RP3 var en vidunderlig spiller som lenge holdt stand som kongen på haugen i sin klasse. Den nye Planar 3 er enda bedre, på absolutt alt, og selv om den koster mer er den verdt alle pengene. Så bra er den nemlig at du skal være villig til å skille deg ad med mye mer penger for å få en bedre spiller til prisen enn dette. En smak av high-end? Absolutt. Sett på en enda bedre pickup, og du har en rå spiller som er i stand til å overgå lyden fra mange dyrere spillere jeg er fristet til å sammenligne med. Så god er den nemlig.
1 hendelser på “Rega Planar 3”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Høsttilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
«Sett på en enda bedre pickup og du har en rå spiller», skriver du. Har du eksempler på slike pickuper?