Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Pro-Ject X2

Analog vinylvinner

Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.

Skrevet av / 31.08.20 - 11:00
Pro-Ject X2
Lasse Svendsen

Denne spilleren er til forveksling lik en annen platespiller fra Pro-Ject. Nemlig X1, som er et av de beste kjøpene under 10.000 kr, og det klart beste alternativet til Rega Planar 3, som lenge har vært referansen i den prisklassen.

Den svært vellydende Pro-Ject X1, som leveres med en 8,6-tommers arm i aluminium og karbonfiber samt en MM-pickup fra Ortofon, er rett og slett et funn til prisen.

Dette er X1s storebror i Pro-Jects nye X-serie. Den er som man raskt finner ut, bygget på samme måte som X1, men X2 har en kraftigere plint på 50 mm, en tykkere 30 mm og 2 kg tung akryltallerken, en litt bedre tonearm, og en dyrere pickup fra Ortofon.

Mer masse altså, som i teorien kan gi enda bedre demping, og den totale massen har økt fra 7 til 10 kilo sammenlignet med X1.
Til sammenligning veier en Rega Planar 3 bare 6 kilo, og det er med en tung tallerken i glass.

Demping av resonanser

Pro-Ject X2 bruker en DC/AC-styrt generator som forer motorstyringen med stabil spenning slik at elektromotoren skal spinne stille med minimalt avvik.

Motoren er montert på Pro-Jects TPE-oppheng, et termoplastisk gummioppheng som skal hindre at resonanser skal forplante seg til chassiset. Remmen er laget av samme TPE-materiale, og selv motvekten har en foring i TPE for å dempe resonanser med så mye som 50 prosent, ifølge Pro-Ject.

Rotasjonspresisjonen klokker inn med et avvik på akseptable 0,63 prosent i våre målinger, som er på linje med Rega Planar, men ikke bedre enn den direktedrevne Thorens TD 402DDs 0,22 %.

Motoren på Pro-Ject X2 er dempet med termoplastisk gummi.

Spilleren er utstyrt med en litt lengre arm enn X1, og et bedre antiskating-oppheng. Armrøret har en kjerne i aluminium, trukket i karbonfiber, og armbasen er justerbar i høyden. Pro-Ject sier selv at armen er bedre dempet enn på de rimeligere spillerne.
Den 50 mm tykke, maskinfreste plinten i MDF, hviler på fire aluminiums-føtter med TPE-demping og filt på undersiden. Spilleren leveres med en avtakbar Connect it E kabel, separat strømforsyning, single-adapter og ferdigmontert pickup.

Høydejusterbar og godt dempet arm.

Unik pickup

Som på X1 har Pro-Ject samarbeidet med Ortofon om pickupen som sitter på X2. Her er det også en Moving Magnet-pickup, Pick-it 2M Silver, som bruker en elliptisk nåleslipning og har sølvbelagte kobbertråder i spolene på innsiden. Den sorte pickupen har avtakbar nål, og skal ha 1,8 grams stifttrykk, og kobles til forsterkerens MM-inngang.

En unik Ortofon pickup bidrar til det raffinerte lydbildet.

Detaljrik og dynamisk lyd

Det store spørsmålet er om X2 er bedre enn X1, og om det er verdt de ekstra pengene å velge den dyreste spilleren? Det upresise svaret er tja, for noen er det verdt de ekstra pengene, mens mange andre vil bli såre fornøyd med den rimeligere X1-spilleren.

Lydkvaliteten har nemlig flere likheter enn forskjeller. Man får et stort lydbilde, glimrende dynamikk, stram og dyp bassgjengivelse og et skarpt fokus på detaljer, i begge spillerne, men X2 har et par ess i ermet som kan få elle melle-leken til å være over før den har begynt.

For med X2 er lydbildet litt dypere, bassen får litt større autoritet og mikrodetaljer kommer litt bedre frem i lydbildet. Litt er nøkkelordet her, fordi forskjellene er ikke så store. Men for de som er opptatt av sånt, og synes forskjellen er stor nok, er sikkert X2 verdt de ekstra pengene.

Avtakbar kabel følger med spilleren.

Tar man gitarklangen på Dire Straits Love Over Gold, har X2 mer klang, raffinement og dybde enn X1, og bassen på tittelsporet går dypere her, med enda litt mer dynamisk trøkk.

Klangen fra instrumenter i akustisk jazz som Keith Jarrett Trio, Still Live, er tydeligere definert og klaverets laveste oktaver får bedre dybde med den dyrere spilleren.

Pro-Ject X2 lyder faktisk så bra, at den er et sterkt alternativ til Pro-Ject The Classic og Reloop Hi-Fi Turn5, to av de beste spillerne i denne prisklassen.

Konklusjon

Pro-Ject X1 og X2 er to platespillere med så mange like kvaliteter, at det kan virke vanskelig å velge. Vårt råd er å velge den rimeligere X1 dersom demonstrasjonen i butikken er overbevisende, og man ikke opplever forskjellene i lydkvalitet sammenlignet med X2, som store nok til å rettferdiggjøre et ekstra utlegg. Lar man seg ikke avskrekke av en moderat høyere pris, er X2 en bedre spiller, men bare litt. Uansett er begge opplagte alternativer til den etablerte referansen fra Rega.

Karakter
Pro-Ject X2
Premium

Lyd & Bilde mener

Stort og fyldig lydbilde med glimrende bassdynamikk og stor detaljrikdom. Armen har høydejustering og spilleren er godt dempet. Avtakbar kabel, og elektronisk hastighetskifter. Fint lite.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Det enkleste er det beste

Verdensklasse!

dCS Network-DAC 2.0: Har du råd, har du lov!

Boksåpneren

Prisgunstig inngangsbillett

Klassens beste kjøp

Spiller med glødende engasjement

Moderne nostalgi

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Scroll to Top