Search
Generic filters

TEST: Pro-Ject X2

Analog vinylvinner

Den velspillende Pro-Ject X2 er platespilleren man skal velge i denne prisklassen.

Karakter
Pro-Ject X2

Lyd & Bilde mener

Stort og fyldig lydbilde med glimrende bassdynamikk og stor detaljrikdom. Armen har høydejustering og spilleren er godt dempet. Avtakbar kabel, og elektronisk hastighetskifter.
Fint lite.
Type: Remdrevet platespiller
Tonearm: 9-tommer karbonfiber/aluminium
Pickup: Pro-Ject Pick it 2M Silver MM-pickup
Tallerken: 30 mm akryl
Tilkoblinger: Phono-utgang
RIAA/DAC: Nei/Nei
Annet: Støvlokk, RCA-kabler
Farge: Sort, hvit, valnøtt
Mål/vekt: 46 x 15 x 34 cm/10 kg
Web: neby.no

Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 11990 kr

Denne spilleren er til forveksling lik en annen platespiller fra Pro-Ject. Nemlig X1, som er et av de beste kjøpene under 10.000 kr, og det klart beste alternativet til Rega Planar 3, som lenge har vært referansen i den prisklassen.

Den svært vellydende Pro-Ject X1, som leveres med en 8,6-tommers arm i aluminium og karbonfiber samt en MM-pickup fra Ortofon, er rett og slett et funn til prisen.

Dette er X1s storebror i Pro-Jects nye X-serie. Den er som man raskt finner ut, bygget på samme måte som X1, men X2 har en kraftigere plint på 50 mm, en tykkere 30 mm og 2 kg tung akryltallerken, en litt bedre tonearm, og en dyrere pickup fra Ortofon.

Mer masse altså, som i teorien kan gi enda bedre demping, og den totale massen har økt fra 7 til 10 kilo sammenlignet med X1.
Til sammenligning veier en Rega Planar 3 bare 6 kilo, og det er med en tung tallerken i glass.

Demping av resonanser

Pro-Ject X2 bruker en DC/AC-styrt generator som forer motorstyringen med stabil spenning slik at elektromotoren skal spinne stille med minimalt avvik.

Motoren er montert på Pro-Jects TPE-oppheng, et termoplastisk gummioppheng som skal hindre at resonanser skal forplante seg til chassiset. Remmen er laget av samme TPE-materiale, og selv motvekten har en foring i TPE for å dempe resonanser med så mye som 50 prosent, ifølge Pro-Ject.

Rotasjonspresisjonen klokker inn med et avvik på akseptable 0,63 prosent i våre målinger, som er på linje med Rega Planar, men ikke bedre enn den direktedrevne Thorens TD 402DDs 0,22 %.

Motoren på Pro-Ject X2 er dempet med termoplastisk gummi.

Spilleren er utstyrt med en litt lengre arm enn X1, og et bedre antiskating-oppheng. Armrøret har en kjerne i aluminium, trukket i karbonfiber, og armbasen er justerbar i høyden. Pro-Ject sier selv at armen er bedre dempet enn på de rimeligere spillerne.
Den 50 mm tykke, maskinfreste plinten i MDF, hviler på fire aluminiums-føtter med TPE-demping og filt på undersiden. Spilleren leveres med en avtakbar Connect it E kabel, separat strømforsyning, single-adapter og ferdigmontert pickup.

Høydejusterbar og godt dempet arm.

Unik pickup

Som på X1 har Pro-Ject samarbeidet med Ortofon om pickupen som sitter på X2. Her er det også en Moving Magnet-pickup, Pick-it 2M Silver, som bruker en elliptisk nåleslipning og har sølvbelagte kobbertråder i spolene på innsiden. Den sorte pickupen har avtakbar nål, og skal ha 1,8 grams stifttrykk, og kobles til forsterkerens MM-inngang.

En unik Ortofon pickup bidrar til det raffinerte lydbildet.

Detaljrik og dynamisk lyd

Det store spørsmålet er om X2 er bedre enn X1, og om det er verdt de ekstra pengene å velge den dyreste spilleren? Det upresise svaret er tja, for noen er det verdt de ekstra pengene, mens mange andre vil bli såre fornøyd med den rimeligere X1-spilleren.

Lydkvaliteten har nemlig flere likheter enn forskjeller. Man får et stort lydbilde, glimrende dynamikk, stram og dyp bassgjengivelse og et skarpt fokus på detaljer, i begge spillerne, men X2 har et par ess i ermet som kan få elle melle-leken til å være over før den har begynt.

For med X2 er lydbildet litt dypere, bassen får litt større autoritet og mikrodetaljer kommer litt bedre frem i lydbildet. Litt er nøkkelordet her, fordi forskjellene er ikke så store. Men for de som er opptatt av sånt, og synes forskjellen er stor nok, er sikkert X2 verdt de ekstra pengene.

Avtakbar kabel følger med spilleren.

Tar man gitarklangen på Dire Straits Love Over Gold, har X2 mer klang, raffinement og dybde enn X1, og bassen på tittelsporet går dypere her, med enda litt mer dynamisk trøkk.

Klangen fra instrumenter i akustisk jazz som Keith Jarrett Trio, Still Live, er tydeligere definert og klaverets laveste oktaver får bedre dybde med den dyrere spilleren.

Pro-Ject X2 lyder faktisk så bra, at den er et sterkt alternativ til Pro-Ject The Classic og Reloop Hi-Fi Turn5, to av de beste spillerne i denne prisklassen.

Konklusjon

Pro-Ject X1 og X2 er to platespillere med så mange like kvaliteter, at det kan virke vanskelig å velge. Vårt råd er å velge den rimeligere X1 dersom demonstrasjonen i butikken er overbevisende, og man ikke opplever forskjellene i lydkvalitet sammenlignet med X2, som store nok til å rettferdiggjøre et ekstra utlegg. Lar man seg ikke avskrekke av en moderat høyere pris, er X2 en bedre spiller, men bare litt. Uansett er begge opplagte alternativer til den etablerte referansen fra Rega.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
Logg inn for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Det er sjelden at så små høyttalere spiller så svært. Men denne kan det.
  Citation Tower beviser at convenience-lyd ikke trenger å være små diskré bordhøyttalere med mange kompromisser.
  Electrocompaniet har oppgradert sin beste integrerte forsterker. ECI 6DX MKII har knallbra streamer og alt du trenger av digital innmat.
  Samsung Galaxy Z Fold 2 er den brettbare mobilen du alltid har ønsket deg.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Skal du drepe støyen? Her er de beste hodetelefonene til formålet akkurat nå, til tykke og tynne lommebøker.
  Vi har lurt på når high-end-klassen skulle få sine første støydempende hodetelefoner. Det er selvsagt Bang & Olufsen som er først, og Beoplay H95 gir mersmak!
  Den nyeste iMac-en er den beste stasjonære Mac-en for mange, tross en ikke uvesentlig ulempe.
  TAG Heuer Connected er mer enn en smart treningsklokke, den er også et pent armbåndsur.
  JBL melder seg inn i ANC-hodetelefonenes toppklasse med en hodetelefon som er artig å lytte til og fjerner støyen effektivt.
  Panasonics toppmodell er en godbit for de virkelig kresne TV-entusiastene: HZ2000 gir superlekre bilder i vaskeekte studiokvalitet!
  HP Sprocket Select har absolutt ingen nytteverdi. Og den mobile fotoprinteren leverer faktisk halvdårlige bilder. Likevel er den ganske fantastisk.
  Etter en tur i Honda e virker det meste annet gammeldags.
  Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.
  Shure Aonic 50 har kanskje den beste lyden vi har hørt blant støydempende hodetelefoner.
  Nikons rimeligste fullformat Z-kamera er best i klassen på ett område, men har noen mangler og koster for mye.
  Samsungs toppmodell Q950TS byr på rålekker design, knivskarp bildekvalitet og imponerende lyd – men det koster!