: NuForce IA-18

Vi tar de beste bitene

NuForce har satt sammen en integrert forsterker av de finere bitene fra sine øvrige apparater. Med et klart vellykket resultat.
Lyd & Bilde mener
Stort lydbilde Stille bakgrunn
Touchbetjening Fjernkontrollen
Spesifikasjoner
  • Integrert forsterker
  • 5 analoge innganger RCA
  • 2 x 150 W 8 ohm
  • Frekvensområde 20 Hz til 50 kHz (+/- 1 dB)
forfatter

Et av de merkene som jeg har rost mest de seneste årene er NuForce. Firmaet står vanligvis for en meget fornuftig kombinasjon av nytenking og funksjonalitet paret med et meget humant prisbilde for hva man faktisk får. De har sin egen forsterkerfilosofi og –konstruksjon og setter sammen diverse apparater som desidert fyller den funksjonen de er tenkt å utføre.

Man har hele spekteret av apparater. Fra den billige og lekre Icon forsterkeren, som for øvrig er en utmerket og overkommelig måte å få bra lyd fra din flat-TV sammen med et par små fornuftige høyttalere – det behøver ikke alltid være dyrt for å være bra, til referansemonoblokken Ref. 18.

Nå har man satt sammen en integrert forsterker av diverse av firmaets ulike løsninger. Ingen dum idé, og resultatet er absolutt vellykket.

IA-18 – litt sure oppstøt
Den nye forsterkeren er utført i samme lekre designidé som flere av firmaets øvrige dyrere modeller, en slank boks i sandblåst aluminium (sort eller sølv finish) med et skråstilt tegnvindu/touchbetjeningspanel på fronten. Dette betjeningspanelet er nok pent for noen, men touchfunksjonene virker, akkurat som på Ref. 18, ikke til å passe sammen med mine fingre. Det tar evigheter før apparatet reagerer, men jeg vet at det fungerer lysende for andre personer. Jo, jeg har nok ganske tørre hender…

For meg gjelder i stedet alternativet å arbeide med fjernkontrollen, en sekskantet pinne med 10 trykknapper. Jeg vet ikke hva de tenker på, pen for noen, men ikke spesielt praktisk. Murphys lov slår til hele tiden og man får den alltid feil vei i hånden. Til gjengjeld trenger den ikke peke på forsterkeren, men kan rettes mot taket eller veggen – ofte reagerer maskinen (men ikke alltid…).

Så har jeg fått avklart de fleste av mine innvendinger allerede nå. Ja, kanskje med unntak av at jeg synes høyttalerterminalene er av vel lav kvalitet for en forsterker av dette kaliber.

IA-18 – litt fakta
Nå ser man ofte at integrerte forsterkere i denne klassen også har flere digitale innganger og med innebygd DAC. Overraskende nok er IA-18 helt analog med fem RCA-innganger på baksiden. I tegnvinduet kalles de RCA1-RCA5, men når det nå ikke finnes annet enn RCA hadde IN1 eller bare tallene vært nok for meg. Til gjengjeld kan man stille balansen individuelt og gain for hver inngang, en mikroprosessor holder styr på innstillingene.

På forsterkersiden arbeider man i de større modellene med sin V3 modul, som er tredje generasjon av firmaets forsterkerteknologi. NuForce benytter en såkalt Analog Switching, som ikke mange tror er klasse-D. Klasse-D modulerer musikksignalene via en såkalt Pulse Width Modulation, PWM, mens Analog Switching teknikken går ut på å modulere en power oscillator med musikksignalene, noe som for eksempel ikke gir de båndbreddebegrensningene som PWM gir. To slike V3 moduler sitter i IA-18.

Annonse

nuforce-ia18-bak

Fra referanseforsterkeren P20 har man hentet volumkontroll, som er et nettverk med tynnfilmmotstand. Du stiller volumet i 0,5 dB steg, og for hvert steg er bare en motstand tilkoblet. En lekker løsning. I inngangssteget sitter ekstra støysvake JFET transistorer. Alt dette tilsammen i IA-18 burde garantere for god lyd.

Passende lyd
Mitt tidligere inntrykk av at NuForce-forsterkerne er uvanlig lette å kombinere med ulike høyttalere gjelder også her. Det er akkurat som om IA-18 temmer de ulåter som en del høyttalere kan ha ved en del kombinasjoner, og gir en passende avveid lyd. Det betyr at den i noen tilfeller også kan føles litt tilbakelent i gjengivelsen, men på den andre siden sitter du aldri og gnisser tenner. På godt og vondt. I denne prisklassen er det absolutt mest på godt. Fornuftig lyd, fornuftige prestasjoner, fornuftig med detaljer, alt i alt en fornuftig gjengivelse på alle plan. Ikke noe stikker ut, det oppleves ikke som om man får for lite eller for mye av noe, det er gjennomgående harmoni. Det betyr også at du ikke får de der ekstreme lykketoppene i gjengivelsen, men de er tross alt reservert for betydelig dyrere apparater. Jeg tror knapt at jeg har testet en mer ”passende” forsterker enn NuForce IA-18. Den gjør alt mer enn bra nok for prisklassen, og det finnes liksom ikke noe som helst å innvende til forsterkerens prestasjon. Du sitter og har det bra når du lytter, helt enkelt.

Min livsfilosofi er at meningen med livet går ut på å eliminere irritasjonsmomenter, og i så fall harmonerer IA-18 ganske bra med det – i hvert fall lydmessig. Kan jeg da leve med touchbetjeningen og fjernkontrollen? Tja, det vet jeg ikke om jeg kan i lengden, men du kan sikkert det – så farlig er det tross alt ikke.

Meget riktig
Jeg spilte IA-18 sammen med blant annet Gamut Phi 5. De befinner seg i samme prisklasse og ga til sammen et spesielt nytbart resultat. På Getz/Gilberto var den dynamikken og de oppstartere som kreves for at Stan Getz’ saksofon skal få riktig liv og riktig munnstykkelyd. På Joe Jackson: Night Music, som jeg kan ut og inn, kom den luften og de detaljene som gjør at harmonien i Ever After låter rent (det er ingen selvfølgelighet!). Fine Girl med Frank Zappa fikk den rytmen og den rockingen som gjør at man bare ikke kan sitte stille.

For å gå over til noe helt annet, så fikk Mozarts Requiem både den kraft og den inderlighet som stykket krever for å berøre ens indre. Separasjonen av stemmer og vokaler gleder også en gammen korsanger, som via IA-18 kan følge utviklingen fra sangersiden, så å si. Det tyder på kvalitet.

Jo, IA-18 gjør veldig mye riktig med tanke på prisen.

Konklusjon
NuForce har satt sammen en forsterker med åpenbare lydmessige kvaliteter. Den fungerer meget godt med de fleste høyttalere, og er derfor et høyinteressant valg for den som vil oppgradere på forsterkersiden uten nødvendigvis også kjøpe nye høyttalere.

Annonse

NuForce IA-18 gir mye valuta for pengene. Anbefales.

Har du dette produktet?
Gi din karakter.
Stemmer: 0

Samlet score:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Sven Bilen


Siste artikler:

Annonse
Annonse

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

Les også