NAD M32

August 2017NAD M32

Digital fra ende til annen

NAD M32 har ikke bare innebygget DAC. Det er rett og slett en stor DAC.

Pluss
Ultraren og gjennomsiktig gjengivelse. Spennende teknologi og masser av overskudd.
Minus
Ikke support for DSD-filer. Trådløs strømming må kjøpes i tillegg. Koster en hel del penger.

NAD er først og fremst kjent som produsent av betalelige hi-fi-komponenter i nøkternt design. For eksempel den fine trådløse forsterkeren C338 som vi nylig testet. Men de kan også mer. Masters-serien er NADs tilskudd i high-end-segmentet.

Minimalistisk luksus

NAD M32 er en integrert forsterker på 180 W per kanal, men ligner mer en effektforsterker, da så godt som alle funksjonene enten styres via fjernkontrollen eller den store touch-skjermen på fronten av forsterkeren. Ut over displayet rommer fronten kun en stor knapp til volum og en hodetelefonkontakt. Heller ikke noen synlig av- og på-knapp er der. M32 er altså like minimalistisk som vi er vant til fra NAD. Men der slutter likheten. Kabinettet er i børstet aluminium med myke, avrundede kanter, og ser annerledes luksuriøst ut enn vi er vant til fra NAD. Det samme er prisen: M32 koster mer enn dobbelt så mye som C388, selv om de to har stort sett samme utgangseffekt, og overfladisk sett har sammenlignbare funksjoner.

På baksiden er det fullt opp av inn- og utganger, spesielt på digitalsiden, hvor det er optiske, koaksiale og i tillegg også en profesjonell AES/EBU-inngang med XLR-kontakt. Det er ingen trådløs Bluetooth-inngang som på C388, men til gjengjeld en USB til avspilling via datamaskin. Av analoge innganger er det to par linjeinnganger samt platespillerinngang. Det er et par ”pre out”-linjeutganger som kan brukes til en ekstern effektforsterker eller subwoofer. Det er to par høyttalerkontakter på M32, men de er først og fremst beregnet til biwiring, da det ikke er noen høyttalerveksler.

Digital forsterkning

Det er dessuten en optisk og en koaksial digitalutgang. Akkurat hva disse skal brukes til er imidlertid uvisst. Det kan i hvert fall ikke betale seg å koble til en ekstern DAC, da signalet på de analoge inngangene digitaliseres med en gang de kommer inn i forsterkeren. NAD M32 er nemlig heldigital fra inngang til utgang. Faktisk er hele forsterkeren en stor digitalkonverter – en såkalt power-DAC, så konverteringen til analog form skjer først i selve utgangstrinnet. Det er ikke snakk om en klasse D-forsterker, for selv om klasse D-forsterkere ofte omtales som digitale, jobber disse faktisk med analoge signaler.

I likhet med andre apparater i Masters-serien – og enkelte andre NAD-forsterkere – kan M32 utvides med nye funksjoner. Modular Design Construction (MDC) er navnet på en serie innstikksmoduler som kan monteres i utvidelsesporter bak på utstyret. De fleste av digitalinngangen i M32 sitter på en slik modul. Men man kan for eksempel tilføre strømming med en Bluesound eller gjøre dem til sentrum i en stereo hjemmekino med en HDMI-modul.

MQA fremfor DSD

Selv om fronten er så godt som blottet for kontroller, er det mengder med innstillingsmuligheter på M32. Tonekontroller er kun begynnelsen. Nivå og delefrekvens på subwoofer-utgangen, navigering, polaritet og nivåtilpassing på alle innganger er også der. Og sist, men ikke minst, kan man tilpasse forsterkeren til høyttalernes impedans i trinn på 1 ohm, fra 2–8 ohm. Akkurat hva som skjer i tilpassingen, fremgår ikke.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Digitalinngangene aksepterer signaler opp til 24-bit/192 kHz. DSD-filer støttes ikke. Ifølge produktsjef Jens Holst Larsen i Hi-Fi Klubben har man ikke opplevd etterspørsmål på DSD, men derimot stor interesse for MQA, som støttes via Bluesound-utvidelsesmodulen.

Lyden av NAD M32

En av egenskapene som skiller en virkelig god hi-fi fra den jevne mellomklassen, er evnen til å ”åpne et vindu til opptaksrommet”. Altså å gi opplevelsen av at stueveggen forsvinner og man selv er til stede ved opptaket. Og den evnen har NAD M32 i høy grad. Jeg har sjelden opplevd et så ”renpusset” lyttevindu, hvor følelsen av at instrumentene står foran deg, er levende.

I I’m Confessin fra Jazz at the Pawnshop – et nummer vi ofte kommer tilbake til i testene – hører man på opptaket hvordan det småsnakkes ved bordene i lokalet mens man samler inn glassene. Alt mens musikken spiller. På et godt anlegg skal man fornemme at veggen åpner seg opp bak høyttalerne og man kikker (eller rettere sagt lytter) inn i jazzvertshuset. Den fornemmelsen får man i særklasse på NAD M32, hvor det virker som om det hele foregår bare et par meter fra lytteposisjonen, og det er lett å plassere hver lyd. Dette henger sannsynligvis sammen med den ekstremt lave grunnstøyen i forsterkeren, hvor ikke noe forstyrrer illusjonen.

NAD M32 kan heldigvis gjengi annet og mer enn lyder og bakgrunnsstøy. Fine detaljer på high-hat og cymbaler nyter godt av oppløsningen, og det helt gjennomsiktige lydbildet. Og de mange korstemmene på tittelnummeret fra Philip Glass Koyaaniquasti står klart og luftig i rommet, mens orgelet setter luften i bevegelse.

Kraftige forsterkere til hjemmebruk handler (for de fleste av oss) ikke om å spille tordnende høyt, men om makt. Makten til å holde selv tunge bassenheter i et presist jerngrep. NAD M32 har ikke den skjødesløse maktarrogansen som man finner hos Marantz PM-10 og Gato DIA-400S. Begge er rettferdigvis også flere ganger kraftigere – og voldsomt mye dyrere enn M32. Men forskjellen er beskjeden. Når Jonas Hellborg og Ginger Baker trykker av på Time Be Time, eller James Blake griller dine bassenheter i Limit to Your Love, blir resultatet ikke helt så overveldende som på 400 watts kjempeforsterkere. Men M32 mister aldri overblikket, og bassen forblir nyansert, uten at tonene flyter sammen til en ensartet brumming.

Sjarmerende kynisme

Klasse D-forsterkere har – fortjent eller ufortjent – et ry for å være kalde og uengasjerte i lyden, sammenlignet med klasse AB eller klasse A-forsterkere. NAD M32 er bygget på en helt fjerde teknologi, og besitter ganske visst en stor nøkternhet, men ikke uten sjarm. Å lytte til musikk skal først og fremst være en følelsesmessig opplevelse. Og det får det lov til å være. Man får lyst til å fortsette med å lytte til ”bare et album til”.

Det er flott – men vær forberedt på å få punktert et par illusjoner, da mindre heldige opptak avsløres konsekvent. C.V. Jørgensen fikk ikke lov til å holde på lenge på spilleren, da man får opplevelsen av at instrumenter og stemmer ikke står sammen på en felles scene, men er postkort satt opp på en flat oppslagstavle. Bedre gikk det med Hanne Boels utgave av The Ballad of Lucy Jordan – for selv om man kan høre at hvert instrument spiller i hvert sitt unike rom, som plasseres som atskilte kasser i stereoperspektivet, forblir helheten i det tette, stemningsfulle nummeret fortsatt pen.

Konklusjon

NAD M32 er med god margin det dyreste NAD-produktet vi hittil har testet. Målt med high-end-alen er den imidlertid rimelig. For den prisen får man høyst en separat DAC: M32 er selvfølgelig også ”bare” en DAC – men med evnen til å drive høyttalerne dine direkte. Den klarer å tegne en usedvanlig overbevisende scene, som ikke minst burde glede dyrkere av live-musikk. Hvis man er på jakt etter en kapabel integrert forsterker i den beste enden av skalaen, bør man klart ta den med i betraktning.

quote

picture1 picture2 picture3
<
>
Der er digitale innganger til hva som helst, og vil man ha mer – f.eks. nettverks-strømming – kan det ordnes med en utvidelsesmodul.
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon.

Utgangseffekt: 2 x 180 W i 8 ohm / 2 x 180 W i 4 ohm
Digitalinnganger: 1 x AES/EBU (XLR), 2 x koaksial, 2 x optisk (Toslink), USB Type B. Opp til 24-bit / 192 kHz
Analoginnganger: 2 x linje inn (stereo RCA), 1 x platespiller (MM) (stereo RCA)
Utganger: 2 par høyttalere (banan/skrueterminaler), 2 x pre out (stereo RCA), 2 x subwoofer (stereo RCA), hodetelefon
Oppløsning: 24-bit / 96 kHz (optisk) 24-bit / 192 kHz (koaksial, USB-B)
Mål: 43,5 x 13,3 x 39,6 cm (BxHxD)
Vekt: 9,8 kg
Web: hifiklubben.no

Pris: 34998,-

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.