test: McIntosh MEN220

Bedre lyd med romkorreksjon

Romkorreksjon har hittil vært forbeholdt massene, i form av billige hjemmekinoreceivere, men selv et high-end anlegg kan ha godt av frekvenskorreksjon.
Annonse
Annonse
forfatter

Hi-fi-puristene rynker ofte på nesen av alt som smaker av equalizer eller elektronisk romkorreksjon. Det man ikke kan fikse med en bevisst komponering av anleggets bestanddeler og litt akustisk tilpasning, skal ingen kvalitetsforringende elektronikk som en eq gjøre. Men i motsetning til en equalizer hvor man justerer frekvensgangen ved hjelp av faste frekvenser fra bass til diskant, er elektronisk romkorreksjon langt mer avansert og presist.

RoomPerfect
Romkorreksjonselektronikken i McIntosh MEN220 er basert på Lyngdorfs RoomPerfect-teknologi, men med McIntosh egen analoge elektronikk og strømforsyning. I McIntosh klassiske kabinett. MEN220 er både et toveis elektronisk delefilter, med to subwooferutganger og en tokanals romkorreksjon, som justerer frekvensbalansen digitalt basert på enten dine egne preferanser, lastet opp fra RoomPerfect-programvare fra en PC (kun Windows via RS232), eller med målinger fra en medfølgende kondensatormikrofon.

Den har ferdigprogrammerte lydoppsett, og man kan lagre sine egne justeringer fra PC eller mikrofonen, som både kan kobles helt ut, eller justeres i ettertid. Enheten kobles mellom en CD-spiller eller en forforsterker og effektforsterkeren. Når man kobler til mikrofonen kan man starte målinger basert på testsignaler fra MEN220 som spilles av. I tegnruten kan man lese hvor presise målingene blir. For eksempel betyr 70 prosent RoomKnowlegde som det vil stå i tegnruten etterpå, at det er rom for ytterligere forbedringer. Da gjentar man målingene med litt forskjellige mikrofonplasseringer (det følger med stativ) til man oppnår større presisjon. Og forhåpentlig bedre lyd.

Frekvensjustering
Bytter man høyttalere, ommøblerer eller flytter høyttalerne, bør man foreta en ny måling for at romkorreksjonen skal fungere etter hensikten. For vanskelig er det ikke. I mitt lytterom er frekvensgangen relativt flat og jevn fra 100 til 16.000 Hz, med litt større variasjoner i bassen naturlig nok. Derfor var jeg meget spent på hvor store forbedringene kunne bli med MEN220 aktiv i anlegget.

Man kan lagre målingene i to domener, lokalt og globalt. Sistnevnte betyr at elektronikken måler rommets akustiske egenskaper, og skaper en profil som skal fungere i store deler av rommet. Eller i hele sofaen om man vil. Mens lokalt avgrenser profilens egenskaper til å gjelde det stedet i rommet hvor man oftest sitter og lytter.

Full klaff
I mitt rom oppnådde jeg 100 prosent romtilpasning av frekvensgangen etter 10 målinger på ulike, men symmetrisk plasserte målepunkter i rommet. I hovedsak konsentrert i området rundt sofaen foran høyttalerne. Den ferdige kalibreringen ble lagret som global, slik at flere lyttere i rommet kan ha nytte av den.

Og det fungerer over all forventning. For egen del ble det ikke ”som å få et nytt anlegg”, men forskjellene før og etter var merkbare. Innspillingen av Sades Soldier of Love, er langt fra dårlig, men bassen er gjerne litt for påtrengende i mitt rom. Samtidig som s-lyder og små symbaler stikker seg frem i lydbildet, når man spiller litt høyt, men ikke svinehøyt. I global modus strammet elektronikken opp bassen merkbart, og s-lyder ble ikke lengre like påtrengende. Samme opplevelsen fikk jeg med Neil Youngs Le Noise, hvor gitarene lød mer harmoniske, uten den brodden jeg tidvis opplevde at de kunne ha i diskanten. Ulempen etter min erfaring var at litt av varmen i klangen fra mange av innspillingene ble dempet. Så noen kompromisser kan det være.

Konklusjon
Romkorreksjon finnes i mange prisklasser, McIntosh MEN220 tilhører den høyere prisklassen, og er således et verktøy for det få. De som allerede har et high-end system som kanskje trenger en justering i form av romkorreksjon. McIntosh romkorreksjon gjør det den skal meget bra, og vil kunne være en nyttig tilvekst i mange anlegg. At den kan forbedre lydkvaliteten betydelig, er det liten tvil om. I hvor stor grad man opplever en forbedring, avhenger av hvor bra rommets akustikk fungerer fra før. Har man budsjettet og behovet, er McIntosh MEN220 vel verdt å vurdere, i det minste låne med hjem og prøve.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 29 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.
Annonse
Annonse

Les også

Skoda Enyaq iV har ankommet Norge, hvor 25 biler skal turnere rundt hos forhandlere frem til slutten av februar. Løp og se den!
I dag har den nye kompakt-suven Mercedes-Benz EQA offisiell verdenspremiere. Se video fra lanseringen her!
Lotus og Alpine skal utvikle en elektrisk superbil
Kan dette bli det neste store innen billyd?

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Volvos første elbil har alt som skal til for å bli en storselger, men det er to ting man skal huske på.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.