test: McIntosh MEN220

Bedre lyd med romkorreksjon

Romkorreksjon har hittil vært forbeholdt massene, i form av billige hjemmekinoreceivere, men selv et high-end anlegg kan ha godt av frekvenskorreksjon.

Lyd & Bilde mener

Definitiv forbedring av lyden Manuell tilpasning av frekvenser
Koster en del Programvare kun for Windows

Hi-fi-puristene rynker ofte på nesen av alt som smaker av equalizer eller elektronisk romkorreksjon. Det man ikke kan fikse med en bevisst komponering av anleggets bestanddeler og litt akustisk tilpasning, skal ingen kvalitetsforringende elektronikk som en eq gjøre. Men i motsetning til en equalizer hvor man justerer frekvensgangen ved hjelp av faste frekvenser fra bass til diskant, er elektronisk romkorreksjon langt mer avansert og presist.

RoomPerfect
Romkorreksjonselektronikken i McIntosh MEN220 er basert på Lyngdorfs RoomPerfect-teknologi, men med McIntosh egen analoge elektronikk og strømforsyning. I McIntosh klassiske kabinett. MEN220 er både et toveis elektronisk delefilter, med to subwooferutganger og en tokanals romkorreksjon, som justerer frekvensbalansen digitalt basert på enten dine egne preferanser, lastet opp fra RoomPerfect-programvare fra en PC (kun Windows via RS232), eller med målinger fra en medfølgende kondensatormikrofon.

Den har ferdigprogrammerte lydoppsett, og man kan lagre sine egne justeringer fra PC eller mikrofonen, som både kan kobles helt ut, eller justeres i ettertid. Enheten kobles mellom en CD-spiller eller en forforsterker og effektforsterkeren. Når man kobler til mikrofonen kan man starte målinger basert på testsignaler fra MEN220 som spilles av. I tegnruten kan man lese hvor presise målingene blir. For eksempel betyr 70 prosent RoomKnowlegde som det vil stå i tegnruten etterpå, at det er rom for ytterligere forbedringer. Da gjentar man målingene med litt forskjellige mikrofonplasseringer (det følger med stativ) til man oppnår større presisjon. Og forhåpentlig bedre lyd.

Frekvensjustering
Bytter man høyttalere, ommøblerer eller flytter høyttalerne, bør man foreta en ny måling for at romkorreksjonen skal fungere etter hensikten. For vanskelig er det ikke. I mitt lytterom er frekvensgangen relativt flat og jevn fra 100 til 16.000 Hz, med litt større variasjoner i bassen naturlig nok. Derfor var jeg meget spent på hvor store forbedringene kunne bli med MEN220 aktiv i anlegget.

Man kan lagre målingene i to domener, lokalt og globalt. Sistnevnte betyr at elektronikken måler rommets akustiske egenskaper, og skaper en profil som skal fungere i store deler av rommet. Eller i hele sofaen om man vil. Mens lokalt avgrenser profilens egenskaper til å gjelde det stedet i rommet hvor man oftest sitter og lytter.

Full klaff
I mitt rom oppnådde jeg 100 prosent romtilpasning av frekvensgangen etter 10 målinger på ulike, men symmetrisk plasserte målepunkter i rommet. I hovedsak konsentrert i området rundt sofaen foran høyttalerne. Den ferdige kalibreringen ble lagret som global, slik at flere lyttere i rommet kan ha nytte av den.

Og det fungerer over all forventning. For egen del ble det ikke ”som å få et nytt anlegg”, men forskjellene før og etter var merkbare. Innspillingen av Sades Soldier of Love, er langt fra dårlig, men bassen er gjerne litt for påtrengende i mitt rom. Samtidig som s-lyder og små symbaler stikker seg frem i lydbildet, når man spiller litt høyt, men ikke svinehøyt. I global modus strammet elektronikken opp bassen merkbart, og s-lyder ble ikke lengre like påtrengende. Samme opplevelsen fikk jeg med Neil Youngs Le Noise, hvor gitarene lød mer harmoniske, uten den brodden jeg tidvis opplevde at de kunne ha i diskanten. Ulempen etter min erfaring var at litt av varmen i klangen fra mange av innspillingene ble dempet. Så noen kompromisser kan det være.

Konklusjon
Romkorreksjon finnes i mange prisklasser, McIntosh MEN220 tilhører den høyere prisklassen, og er således et verktøy for det få. De som allerede har et high-end system som kanskje trenger en justering i form av romkorreksjon. McIntosh romkorreksjon gjør det den skal meget bra, og vil kunne være en nyttig tilvekst i mange anlegg. At den kan forbedre lydkvaliteten betydelig, er det liten tvil om. I hvor stor grad man opplever en forbedring, avhenger av hvor bra rommets akustikk fungerer fra før. Har man budsjettet og behovet, er McIntosh MEN220 vel verdt å vurdere, i det minste låne med hjem og prøve.

Vi setter stor pris på at du leser Lyd & Bilde
for å lese videre.

NYHET - nå kan du betale med Vipps!

Prøv Lyd & Bilde i 30 dager for 3 kr

Få full tilgang til alle +artikler, Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ukentlig nyhetsbrev. Se flere muligheter her
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

  Les også

  Sony A85 er en jevnt over glimrende OLED-TV med flott bilde og usynlig, men tydelig lyd!
  Denons jubileums-spiller kan ta seg kjærlig av CD-ene dine i mange år fremover. Men strømmingen får en kald skulder.
  Vi spurte, leserne svarte. Med nesten 4500 stemmer er iPhone 11 kåret som vinner av kamerablindtesten.
  Sonus faber Lumina III er det opplagte valg av høyttalere til mindre rom

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Samsung HW-Q950T er den nyeste toppmodellen, og den skuffer ikke. Denne lydplanken er det krutt i!
  Med sin saftige kontrast og fargestrålende Ambilight-lys, gir Philips OLED805 en virkelig heftig bildeopplevelse.
  OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.
  Endelig et Wi-Fi 6 meshnettverk som folk flest har råd til. Er det bare å spenne sikkerhetsbeltet og gjøre klar for superhastigheter?
  Dyson Lightcycle Morph er noe helt for seg selv. Den kan det meste, men samarbeider dårlig.
  Hvis du er villig til å gi avkall på Dolby Atmos og DTS:X, finnes det neppe noen bedre lydplanke til prisen, enn Samsung HW-Q66T.
  Det er få lydplanker som klarer å simulere surroundlyd som Sony HT-G700.
  TCL C815 byr på flott bildekvalitet og flust med smarte finesser til en fornuftig pris. Her får du til og med glimrende lyd!
  Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.
  Denon feirer sin egen 110-års fødselsdag med en forsterker der det er jobbet ekstra med den gode lyden.
  Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.
  TCL Ray-Danz TS9030 benytter smarte akustiske løsninger fremfor avansert DSP, for å simulere surroundlyd.