TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

Hegel HD30

DAC i verdensklasse

Hegels beste digitalkonverter noensinne er en åpenbaring, som er high-end-klassen verdig.

forfatter
Publisert 05.12.15 - 06:00
L&B mener
De superluftige overtonene og fjellstøe bassgjengivelsen overgås bare av det gigantiske lydbildet - med gnistrende dynamikk. På toppen av det hele finnes en rekke digitalinnganger, inkludert AirPlay. Og med variabel, fjernstyrt volumkontroll slipper man forforsterker.
Her er ingen hodetelefonutgang, og selv om volumkontrollen er så god at konverteren kan kobles rett i en effektforsterker, er den ingen erstatning for en dedikert forforsterker av høy klasse.
Spesifikasjoner
 • Oppløsning: 32-bit / 192 kHz, DSD 128
 • Digital inn: Asynkron USB, 3 x optisk, koaksial, BNC, AES/EBU, AirPlay, DLNA
 • Analog ut: RCA, XLR
 • Digital ut: Nei
 • Variabel volumkontroll
 • Fjernkontroll
Veil. pris 34995Pr. 05.12.15 Produktside

Vi har lenge lengtet etter en Hegel-konverter i full størrelse. Ikke at tidligere toppmodeller som HD20 og HD25 ikke har tatt den lydmessige jobben på alvor – sistnevnte falt faktisk enda bedre i smak hos oss enn den smått legendariske Weiss DAC 202, til 48.000 kroner. Men med kabinett i halv størrelse matchet de ikke de seriøse high-end-forsterkerne P30 og H30. Et majestetisk forsterkersett til 200.000 kroner, med 1.200 watt til hver kanal, dersom man benytter en H30 effektforsterker til hver høyttaler.

Vel, våre bønner har blitt hørt, i form av konverteren HD30. Men Hegel har ikke nøyd seg med kabinettet. Målet har vært å lage et mesterverk i verdensklasse. For å få til dette har de utviklet masterklokkene fra bunnen av, og har laget strømforsyningene så støyfrie som mulig.

 

Ekstremt lavt støygulv

I utviklingen har Hegel måttet tweake på sine måleinstrumenter, da apparatet Audio Precision 2722A ikke var godt nok til å måle den lave fasestøyen på den helt nye masterklokken. Og det er ganske drøyt, da dette anses å være referanseverktøyet i bransjen.

– Vi måtte faktisk bygge vårt eget måleoppsett for å kunne optimalisere klokkeoscillatoren for lavest mulig fasestøy. Det nye måleoppsettet kan også brukes til å velge ut kvartskrystallene med lavest seriemotstand, som igjen gir lavest fasestøy, forklarer Bent Holter, sjefskonstruktør hos Hegel.

Enda renere lyd er resultatet. Hegel hevder faktisk å ha oppnådd et støygulv så lavt som -150 dB, som er over tusen ganger lavere enn hva andre hevder (-110-120 dB)!

Foto: Hegel
Foto: Hegel

 

Innganger

For at flest mulige lydkilder skal kunne nyte godt av den ultrarene digitalbehandlingen er HD30 utstyrt med hele sju digitalinnganger, deriblant koaksial, tre optiske, en balansert AES/EBU samt en BNC. Og en asynkron USB-inngang som overtar som PC-ens lydkort, for den som ønsker at musikkfilene blir håndtert med silkehanske. Og hvem vil vel ikke det? Og som ekstra glasur på den digitale sjokoladekaken har digitalkonverteren til og med nettverkstilkobling som støtter AirPlay og høyoppløste musikkfiler via DLNA. Send musikken fra din iPhone trådløst gjennom luften, lett som en plett – og det med ekte high-end-lyd!

 

Lydkvalitet

Hvor bra låter så en Hegel-DAC til 35.000 kroner? Til anledningen har vi nettopp Hegels beste og dyreste forsterkersett bestående av forforsterkeren P30 og to H30 effektforsterkere, alt med balansert kabling. Hvordan vil riggen blåse liv i Piega Classic 60.2?

Det første jeg tenker over på psy-trance-duoen Infected Mushrooms ”She Zoremet” er hvor hardt og stramt det slår i bassen. Jeg visste fra før at forsterkerne og høyttalerne sammen var en åpenbaring av en lydgjengivelse, med et vanvittig skyv i bassen. Men sammen med HD30 er det en mer markert stillhet mellom anslagene, i forhold til både min egen CD-spiller CDP4A mk2, og også digitalkonverteren Electrocompaniet ECD 2 til 18.000 kroner, slik at bassanslagene blir enda bedre markert. Samtidig puster de mer, med generelt mer luft i lydbildet. De syntetiske basslagene graver seg enda dypere ned i fundamentet enn med den tidligere toppmodellen HD25, den oppleves enda mer harmonisk i det viktige mellomtoneområdet enn jeg kan huske nevnte Weiss DAC 202 var, og HD30 har ganske sikkert en mer fjellstø og driftig bass, uten at jeg har hatt begge Weiss-konverteren å sammenligne direkte med.

Musikken har en masse detaljer i lydbildet, noe vi også hører når vi bytter høyttalere til Focal Sopra No2 (test kommer!) til 130.000 kroner for et par. De hakkete rytmene utfylles av et gassaktig lydlandskap, slik at det organiske møter det sterile på tøffeste vis. Hegel HD30 får virkelig frem mikrodetaljene fra berylliumdiskantene.

HD30 er rikelig utstyrt med digitalinnganger: Tre optiske i tillegg til koaksial, BNC og AES / EBU, og dessuten nettverkstilkobling med AirPlay! Både balanserte og ubalanserte utganger er på plass.
HD30 er rikelig utstyrt med digitalinnganger: Tre optiske i tillegg til koaksial, BNC og AES / EBU, og dessuten nettverkstilkobling med AirPlay! Både balanserte og ubalanserte utganger er på plass.

 

Høyoppløst musikk

Høyoppløst musikk krever driver til Windows, mens Mac-eiere bare kan plugge i og la det stå til. DSD-støtte krever imidlertid driver til begge operativsystemene.

Fôret med 24-bit / 192 kHz gir konverteren virkelig gåsehud. Jeg har kanskje hørt litt for mye på 2L sin utgivelse ”Quiet Winter Night” spilt av Jan Gunnar Hoff og hans ensemble, men det er ikke så rart når man hører det store, deilige lydbildet. Unni Wilhelmsens stemme på ”Stille, stille kommer vi” står i midten av et stort og superluftig lydbilde, med detaljer på mikroskopnivå, så er det bare å lukke øynene og sitte og nyte. Trompeten låter stort, og man kan nesten se glansen fra messingen. ECD 2 låter også stort og åpent, men er mindre distinkt i plasseringen av instrumentene i lydbildet, og trompeten er noe røffere i kantene.

Endelig har Hegel kommet med en fullstørrelses konverter! HD30 har dessuten variabelt lydnivå. Foto: Hegel
Endelig har Hegel kommet med en fullstørrelses konverter! HD30 har dessuten variabelt lydnivå. Foto: Hegel

 

Volumkontroll

Hegel HD30 har som seg hør og bør også en variabel volumkontroll, slik at den i prinsippet kan kobles direkte til en effektforsterker eller et par aktive høyttalere. Og det funker bra. Lydbildet er distinkt og attakkert, med meget bra detaljnivå i overtoneområdet. Hi-hat-en på melankolske bluesballaden ”Melancholia” av den finske duetten Eva & Manu oppleves enda et hakk mer distinkt enn med P30 innkoblet. Men ved normalt lyttenivå, i vårt tilfelle 76 dB ved lytteposisjon som viser 61 (av 100) i displayet, så krymper dybden. Det låter flatere med HD30 rett i effektforsterkeren. Bent Holter fra Hegel er ikke i tvil om at man bør ha en skikkelig forforsterker i tillegg:

– Den beste løsningen er helt klart å kjøre HD30 med fullt volum inn i en god preamp. Enda så god som volumkontrollen er, så vil du etter hvert som du reduserer volumet, også redusere antall bits, og det går utover dynamikken i lyden.

Men også Holter innrømmer at alt ikke er svart/hvitt. For når du kjører HD30 rett i effektforsterkeren, låter det veldig usminket og krispt.

– Ja, du får jo en kortere signalvei, så det kan være at en analog preamp, som blir et ekstra ledd, gjør noe med signalet i toppen.

Foto: Hegel
Foto: Hegel

 

Konklusjon

Vi har ropt på en fullstørrelses-DAC fra Hegel lenge, og endelig fikk vi den! Og selv om prisen har mer enn doblet seg fra forrige toppmodell, så er vi ikke skuffet. Den skyver støygulvet ned til et nivå hvor måleutstyret måtte forbedres for å måle det, og det høres i form av et superrent og gnistrende dynamisk lydbilde, som strekkes langt ut i alle dimensjoner. HD30 hører til i eliten blant digitalkonvertere, hvor instrumentene kommer så klokkeklart, luftig og dønn stødig ut, at man aldri vil skru av musikken.

Legg til at konverteren kan strømme musikk via AirPlay og DLNA, og i tillegg har en høykvalitets variabel volumkontroll, så gir den større fleksibilitet enn omtrent noen andre DAC-er på markedet. Alt den mangler er hodetelefonutgang.

Les vår test av Audio Research GS forsterkersett: Rørende bra high-end!

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Renere strøm gir bedre lyd Stabil strømforsyning for platespiller og phono-trinn.
Jo, du har også råd til et forsterkersett Et forsterkersett med separate komponenter til samme pris som en multiromshøyttaler? Det kan faktisk være mulig!
Kanskje den beste i sin klasse McIntosh har oppdatert MA9000 og gjort favorittforsterkeren vår mer anvendelig, og enda bedre.
Moderne radioteknologi i klassisk design Bordradio i retrodesign med Bluetooth.
Billig strømmeløsning Boksen som gir deg Bluetooth i anlegget.
Nå blir Lyngdorf-forsterkeren enda bedre Med Tidal Connect og full dekoding av MQA-filer blir den kompakte strømmeforsterkeren TDAI-1120 et enda bedre kjøp.
Følg Lyd & Bilde