TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Seks strømmeforsterkere

Nytt hi-fi-liv med moderne forsterker

Ta dine favoritthøyttalere inn i den moderne tidsalder, med en av disse strømmeforsterkerne.

forfatter
Publisert 25.04.22 - 09:00

Det kan være lett å glemme, at bekvemmeligheten av å strømme musikken direkte fra mobilen, ikke trenger å gå på bekostning av lydkvaliteten. Du behøver ikke – og burde ikke – ta til takke med en liten alt-i-ett-høyttaler i stua. Den kan du i stedet sette i et annet rom, så vier du favorittplassen til et skikkelig hi-fi-anlegg. Med skikkelige høyttalere. Det eneste du trenger i tillegg, er en forsterker med strømming innebygd.

Les også Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter Nyt bekvemmeligheten med strømming, uten å miste lydkvalitet på veien! Bli lykkelig med en av disse tre små strømmeforsterkerne.
3 strømmeforsterkere juli 2021 cropped

Strømmeforsterker

En strømmeforsterker fungerer som en hvilken som helst annen hi-fi-forsterker, ved at den kobles til høyttalerne med kabler. Forskjellen er at forsterkeren har trådløs nettverkstilkobling, og innebygd støtte for strømmetjenester. Noen forsterkere har egen app, hvor du styrer alt av musikk uavhengig av ditt musikkabonnement. Andre benytter et mer generisk grensesnitt, for eksempel AirPlay eller Google Cast (Chromecast), hvor du henvises til original-appene til tjenestene du vil bruke.

Selv om du bruker appene du allerede har på mobilen til å spille musikken du ønsker, så skjer den egentlige musikkstrømmingen i forsterkeren. Unntaket er Bluetooth, og den første versjonen av AirPlay, hvor det digitale lydsignalet ble strømmet fra mobilen til forsterkeren. Ved at strømmeenheten i stedet sitter i forsterkeren, oppnår du et mer stabilt signal, og selv om mobilen skulle ringe, så vil musikken fortsette å spille på anlegget. Du kan også styre musikken fra mobilen til flere soner i hjemmet, om du for eksempel har flere Chromecast- eller AirPlay-høyttalere rundt omkring i hjemmet.

Strommeforsterkere lagerbilde
Forsterkere og høyttalere, klare til utpakking… Foto: Geir Gråbein Nordby

Seks med nettverk

I denne testen av seks strømmeforsterkere, som alle har nettverkstilkobling og strømmemuligheter innebygd. Noen belager seg på innebygd Chromecast eller AirPlay 2 (eller begge), mens andre har eget grensesnitt. Alle kan kobles sammen i system med andre kompatible produkter, slik at du kan sette opp lyd i andre rom, som kan synkroniseres sammen.

Fem av forsterkerne er i miniformat, mens én (Marantz NR1200) er i full 44 cm rackbredde. Det behøver slettes ikke å ha noe å si for verken lydkvalitet, muskelkraft eller funksjonalitet, men i dette tilfellet har forsterkeren flere innganger og dessuten hele fem HDMI-innganger. Noen vil foretrekke full bredde, mens andre setter pris på et minst mulig fotavtrykk.

Slik testet vi

Med tiden har brukervennligheten på strømmeforsterkere blitt temmelig strømlinjeformet, og det er ingen som er nevneverdig vanskelige å bruke. I denne testen har vi derfor lagt aller størst vekt på lydkvaliteten. Forsterkerne er testet med et variert utvalg musikk i CD-kvalitet, fra strømmetjenestene Tidal og Apple Music.

Høyttalerne vi har brukt er de fabelaktige kompakthøyttalerne Dynaudio Evoke 20 og dessuten de gulvstående B&W 603 S2 Anniversary Edition. Sistnevnte er litt tyngre å drive enn Dynaudioene, og skiller godt mellom forsterkerne, spesielt i bassregisteret.

Produkter i testen

Marantz NR1200

Et vell av funksjoner

Ingen i klassen har samme tilkoblingsmuligheter som Marantz NR1200. I tillegg låter den veldig bra.

Masse luft og detaljer, rikelig med tilkoblinger inkl. fem HDMI-innganger. God strømmeløsning med HEOS.
Vi savner litt krutt.

Cabasse Stream Amp

Stødig franskmann

Cabasse Stream Amp er ikke et nytt produkt, men det står seg fint i dagens strømmeklima.

Luftig og detaljert lyd, stor og detaljert dypbass. Bredt lydbilde.
Mangler litt på dynamikk, kan låte litt snilt.

Harman Kardon Citation Amp

Stor forsterker i liten pakke

Citation Amp kan strømme nesten alt, og det med bedre og større lyd enn de fleste i klassen. Sonos, vær på vakt!

Kraftig og engasjerende lyd, enkel i bruk. Støtter det meste du trenger.
En USB-DAC-inngang ville gjort denne til den perfekte desktop-forsterkeren.

NAD Amp1

Alt du trenger

NAD Amp1 er liten av størrelse, men veier opp med god og fyldig lyd.

Behagelig, varm lyd med fin klangbunn. Strømming med Chromecast er superenkelt, og ekstra pluss for platespillerinngang!
Kunne hatt strammere grep om høyttalerne, spesielt når man drar på litt.

Sonos Amp

Har blitt for dyr

Sonos Amp er kraftig nok til å drive skikkelige høyttalere. Men prisen har gått opp for mye siden sist.

Meget brukervennlig. HDMI-inngang. Krefter nok til å drive seriøse høyttalere.
Mangler litt dynamikk og rå kraft. Romkorreksjonen virker ikke med tredjeparts høyttalere. Steget for mye i pris.

Bluesound Powernode (N330)

Forbedret kjempekiller

Den bitte lille strømmeforsterkeren Powernode fra Bluesound er blitt enda bedre, og er definitivt sterkest i klassen.

Kraftigere enn de andre i klassen, kan spille høyt og kraftig, med glimrende lydkvalitet. Strømming i HD-kvalitet, støtter høyoppløste MQA-filer.
Heller ikke denne er utømmelig på kraft.

Legg igjen en kommentar

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
Platespiller helt i toppen Reloops flaggskip fortjener en plass hos alle vinylentusiaster som setter lydkvaliteten først.
lbpluss
Kuleste platespilleren vi har testet Det eneste problemet med Audio-Technica jubileumspiller, er at du ikke får tak i den.
Fantastisk velspillende strømmereceiver Receiveren fra Yamaha kan alt, ser ut som en million, og lyder fenomenalt godt.
lbpluss
Musikkstreameren som spiller alt, og driver dine hodetelefoner FiiO R7 er en stasjonær musikkstreamer, som kan omtrent alt. Takket være Android operativsystem.
lbpluss
Fjerner knitringen fra platene dine Vinylsamlere trenger en platevasker. Her er to.
Følg Lyd & Bilde