Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Musical Fidelity V90-DAC

Silkelyd til bomullpris

Musical Fidelity har klart kunststykket å gi et godt snev av high-end-lyd i en særdeles rimelig innpakning.
Lyd & Bilde mener
Nærmere lydmessig pose og sekk kommer man knapt i denne prisklassen. Konverteren har en oppløsning som vi knapt har opplevd til denne prisen, og musikken kommer befriende luftig ut.
Dyrere konvertere har gjerne enda mer fraspark og dynamikk.
Spesifikasjoner
  • Digital inn: asynkron USB, koaksial, 2 optiske
  • Analog ut: RCA
  • Oppløsning USB: 24-bit/96kHz
  • Oppløsning SPDIF: 24-bit/192kHz
  • Ikke variabelt lydnivå
  • Ikke hodetelefonutgang
  • Pris: 2.495 kr
  • Web: audiocompaniet.no

V90-DAC er en snerten, liten digitalkonverter. Den er en videreutvikling av den fantastisk vellydende – men akk så grelle – V-DAC, og nå er utseendet også på plass. Borte er den mørkegrå fargen og graffiti-skriften, i stedet er V90-versjonen i lekker naturell aluminiumsutførelse, og med alle kontakter gjemt på baksiden i stedet for å stikke ut på hver side.

Til tross for sin lave pris har V90-DAC høykvalitets komponenter på innsiden. Blant annet en Burr-Brown 32-bits DAC-chip. Komponentene er overflatemontert på printkort, som er billigere enn å montere én og én komponent i signalveien. Noe Musical Fidelity har forbeholdt sine dyrere produkter.

Lydkvalitet
Alle inn-signaler skaleres opp i konverteren til 24-bit/192kHz, for å skyve digitalstøy (aliasstøy) langt nok opp i frekvens til at det lettere kan filtreres bort. Slik oppsampling trenger ikke å bety bedre lyd, og på konvertere som kan skru dette av og på, opplever undertegnede ofte at det kan låte bedre uten. Det være sagt, V90-DAC låter fortreffelig.

Musical Fidelity låter først og fremst meget behagelig og oppløst i det viktige mellomtoneregisteret. Leonard Cohens rustne, dype røst låter deilig og raspende, samtidig som den har en mykhet og sødme som tilhører det sjeldne. Det føles som at hele orkesteret holder takten pinlig korrekt, uten å anstrenge seg i så måte. Lydbildet er stort og gjennomsiktig, og alt slipper fint og uanstrengt igjennom.

Lydbildet er mer glatt enn aggressivt, og noen vil kanskje ønske enda mer fraspark i basstromma. Ikke for det, sett på noe metal, og det livner opp her også. Og midt i alt bråket skinner cymbalene igjennom, uten tegn til stygg skingring. Men det finnes konvertere med mer trøkk i bassregisteret.

Annonse

Konklusjon
Musical Fidelity V90-DAC har den samme lydkvaliteten fra den originale V-DAC (og V-DAC II). Kanskje til og med bedre. Den støtter dessuten høyere oppløsninger, og har et langt flottere kabinett. Lyden er silkeglatt, lydlandskapet stort, og konverteren gir time etter time med lytteglede. En meget god konverter uansett prisklasse, og dermed et varp til 2.500 kroner.

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?

Også i denne testen:

Arcam airDAC

Strømmer gjennom luften

Arcam airDAC tar tak i lydsignalet direkte gjennom luften, og forvandler det til musikalske toner.

Når man først har begynt å strømme lyden trådløst, vil man nødig tilbake til kabel. Konverteren håndterer de trådløse lydsignalene bra, musikken låter nøytralt og ærlig.
Vi savner litt gnist og engasjement. Ingenting stikker seg veldig ut, og musikken låter i det hele tatt litt flatt. Vi savner også en USB-inngang for PC og Mac.

YBA WD202

Harmoniske toner

Denne konverteren kombinerer et lekkert ytre og mange funksjoner med musikalske toner av topp kvalitet.

Lyden er meget god, spesielt med balansert tilkobling. Konverteren kan brukes som digital forforsterker, og både hodetelefonutgang og fjernkontroll er på plass. Vi er dessuten forelsket i utseendet.
Konverteren låter ikke like bra med ubalanserte tilkoblinger. Hodetelefonutgangen låter greit, men ikke mer.

Hegel HD12

Nesten alt man kan ønske seg

For første gang har Hegel en DAC med hodetelefonutgang. HD12 låter dessuten forrykende bra.

Usedvanlig potent og dynamisk lydbilde, kombinert med flott dybde og åpenhet. Hodetelefonutgangen låter meget bra, og DAC-en kan brukes som digital forforsterker.
Den lille, kjipe fjernkontrollen kan lett forsvinne mellom sofaputene. Lydnivået kan ikke styres på selve DAC-en, som gir begrenset brukervennlighet i skrivebordsituasjoner. Det finnes kraftigere hodetelefonforsterkere.
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

1 Comment

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.