: 5 Boomblastere

Bærbar sommerfest!

Sommeren er her, og utendørsfestene kan be­­gynne. Og hva er kulere enn et bærbart lydanlegg som spiller opp til dans på stranda, i parken, eller for halve nabolaget?
Annonse
Annonse
forfatter

Sommertid er utetid. Det betyr ikke at du skal legge igjen musikkopplevelsene hjemme. Tvert imot! Hvor mye kulere blir ikke turen i parken eller på campingen, med et bærbart lydanlegg som virkelig kan slå fra seg? Og selv om du kanskje ikke blir den mest populære på stranda med et slikt, gjør det oppholdet desto fetere for den viktigste personen der – deg selv.

Det føles som en evighet siden jeg har hørt folk snakke om boomblastere, ghettoblastere eller hva man enn velger å kalle de heftige, bærbare anleggene som huser et kraftverk med batterier for å kunne guffe opp lydnivået. Døde de sammen med musikkassetten? Neida, de lever fortsatt i beste velgående. Noen av dem har fått en real ansiktsløftning, og felles for mange av dem er at de nå kan både dokke iPoden eller til og med tappe musikken fra den bærbare spilleren trådløst med Bluetooth.

Ingen erstatning til størrelse
Det har seg slik, at når det kommer til bærbar lyd som skal sparke realt fra seg, så finnes det ingen erstatning til størrelse. Gevinsten er derfor hardtslående stor for de som ofrer litt bagasjeplass i bilen eller bakpå sykkelen, når man skal varte opp med musikk for kameratgjengen, familien eller treningslaget.

Bass er viktig
Musikk utendørs setter mange av de samme kravene til lydkvalitet som innendørs. Et balansert og rent lydbilde er helt klart å foretrekke. Men kravene til bassgjengivelsen øker. Utendørs får man ingen ekstra bassforsterkning av vegger og tak. Og fyldig lyd krever som kjent bass, derfor er det ekstra viktig med en bassgjengivelse som bærer godt, gjennom luften. Generell kraft blir også viktig, da lyden i større grad forsvinner ut i lufta, enn når den slår tilbake via vegger, tak og gulv. Derfor vil vi i denne testen i større grad belønne anleggene som kan spille høyt med fyldig bass, men som likevel ikke skjærer i ørene når lydnivået går opp.

Sprikende priser
I denne testen tar vi for oss et utvalg kraftige, men bærbare lydanlegg beregnet for utendørsbruk. Du finner ingen veldig snertne, kompakte anlegg her. Prisene spriker endel, da ulike produsenter i dette segmentet fokuserer på litt ulike lommebøker. Dermed er det noe her for enhver smak og lommebok.

Billigst er Harman/Kardon Go + Pro Wireless, som strømmer musikken trådløst med Bluetooth, eller kan kobles til med kabel. Den er også blant de mest kompakte, ved siden av TDK Wireless Boombox, som nærmest ser ut som en forvokst musikkassett. TDK som da gjorde seg verdenskjent nettopp på grunn av sine høykvalitets opptakskassetter.

JVC, som virkelig satte boomblaster-navnet på kartet på begynnelsen av 90-tallet, stiller her med sin toppmodell i familien. Her finnes både trådløs Bluetooth, jackinngang, iPod-dokk, CD-spiller og radio, og anlegget har til og med inngang for gitar og sangmikrofon! Sharp Boombox er bygget på nesten samme lest, med nøyaktig samme funksjonalitet, minus Bluetooth.

Dyrest og tyngst i testen er OutCast fra Soundcast. Den ser mer ut som en hvit søppelbøtte enn noe annet, men spiller musikk med et nedoverrettet 8-tommers basselement, og har fire omnidireksjonelle høyttalerelementer rundt toppen. Med 100 watts forsterkning er dette også det kraftigste anlegget.

Slik testet vi
Til en test som dette, må anleggene selvsagt testes utendørs. De ble tatt med til nærmeste park, hvor nabolaget rundt fikk bryne seg på høylytt rock og pop. I tillegg har anleggene fått spille opp til dans i stua, for å høre hvordan de låter innendørs. Lyden har vært testet med musikk fra en iPhone 5, med både kabel og trådløst der dette har vært en mulighet.

Produkter i testen

JVC Boomblaster

Originalen ruler fortsatt

Den originale JVC Boomblaster er fortsatt noe av det feteste til utendørs bruk. Den både ser ut og låter som en bazooka!

Kraftig Heftig bass Bluetooth DAB+
Mangler litt oppløsning Noen synes kanskje bassen er for ekstrem (pingler!)

Harman/Kardon Go +Play Wireless

Balanserte toner

Den trådløse Bluetooth-versjonen av Harman/Kardon Go + Play er minimalistisk på både funksjon og utseende. Men den låter fabelaktig.

Balansert og taktfast lyd Fyldig bass Spiller høyt nok
Få funksjoner Ikke blant de kraftigste

TDK Wireless Boombox ET-A73

Bærbar retro

Et herlig retroutseende gjør TDK-anlegget bemerket. En rektangulær form med bærehåndtak gjør TDK Wireless Boombox veldig retro av utseende.

Balansert lydbilde Rytmisk bass Tøft retroutseende
Litt frampå i øvre mellomtone

Sharp Boombox GX-M10

Et diskotek under armen

Med blinkende lys og et skrikende utseende er det umulig å overse Sharp GX-M10. Dessverre når ikke lyden opp.

Spiller høyt Kan kobles til gitar og mikrofon
Hard klang

Soundcast Outcast

Perfekt hagefest

OutCast fra Soundcast er et sylinderformet anlegg hvor kraft og lydkvalitet står i høysetet. Og med kompromissløs trådløs overføring fra iPod.

Ekstremt kraftig God oppløsning Heftig bass Tapsfri trådløs overføring
Trådløs overføring trenger strøm Ikke veldig kompakt Prisen
Har du dette produktet?
Gi din karakter.

0 / 5. Antall stemmer 0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.
Annonse
Annonse

Les også

Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Fujifilm X-T200 er et perfekt startkamera for nysgjerrige fotografspirer.
Asus ZenBook Flip S UX371 er blant de beste hybride bærbare som kan kjøpes for penger akkurat nå. Spesielt skjermen er helt fantastisk.
Sony-zoomen koster en del, men den tekniske ytelsen gjør det mulig å forsvare prisen.
Så velutstyrt, og så riktig. Primare I35 Prisma snakker sannheten, med stram lyd og flott klang. Så spiller den hva det skal være av filer og tjenester.
Unik bærbar til kreative profesjonelle med begrenset budsjett. Skjermen er smart, men prisen er stiv.
Sony har krympet sitt beste allroundkamera, det har både positive og negative sider.
JBL 4349 er ikke som andre høyttalere. De er mye, mye fetere!
Ledvance har meldt seg på i kampen om å levere smart lys til det smarte hjem. Det er enkelt – og ikke særlig dyrt.
Philips har forent sin fargesprakende OLED-TV med en potent lydplanke fra Bowers & Wilkins. Resultatet er en skikkelig drømme-TV!
Robotstøvsugerne er selvkjørende computere som kan fjerne støvet, vaske gulvet – og holde vakt.
Slanke høyttalere med voksen bass er ikke lett å finne, med mindre de heter PMC.
Er du sugen på ekte 8K-oppløsning uten å betale en formue? Da kan Samsung Q700T være rett medisin.