Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 07Delta

TEST: Argon Audio TT-4 Special Edition

Spesialutgave med bedre lyd

Argon Audio har gitt platespilleren en betydelig oppgradering som høres.

Skrevet av / 16.11.23 - 11:01
Argon Audio TT-4 Special Edition
Lasse Svendsen

Argon Audio kaller platespilleren en Special Edition, men endringene er ganske subtile, og kommer med en kostnad. TT-4 Special Edition koster en del mer enn spilleren den er basert på, og bortsett fra at den leveres i fem lag med høyglanset sort lakk ser man ikke forskjellen på denne og en vanlig TT-4.

Det står riktignok Special Edition i sirlig løkkeskrift på spilleren, og filtmatten er erstattet av en gummimatte. Tallerkenen har fått demping på undersiden som ytterligere demper resonanser Den største forskjellen ligger i pickupen. Argon Audio har byttet Ortofon 2M Red med 2M Bronze, og det er et godt valg. 

Les også Et knallkjøp Selv om de ikke er kjent for platespillere, betyr det ikke at de ikke kan.

2M Bronze er en av Ortofons beste Moving Magnet-pickuper i mellomklassen, og gir betydelig løft for lydkvaliteten sammenlignet med 2M Red. Bronze er også en del dyrere, og bidrar i høy grad til at TT-4 Special Edition koster mer enn en vanlig TT-4.

Pickupen har bedre toleranser enn 2M Red. Den trenger ikke like mye stifttrykk for å spore optimalt, og har en skarpere slipning som er mer lineær, og i teorien skal hente ut mer av musikken, og mindre av støyen fra rillene.  

Ortofon 2M Bronze er en betydelig forbedring fra 2M Red.
Foto: Lasse Svendsen

En annen ting. Med en Bronze har man muligheten til å oppgradere til 2M Black, som er en stift med enda bedre egenskaper.

Ellers er platespilleren lik TT-4. Som er en remdrevet konstruksjon med elektronisk hastighetsskifter. Armen er den samme 8,8-tommers armen i aluminium trukket med karbonfiber, med et avtakbart pickup-hus. Armrøret er stabilisert med ATS (Anisotropic Torsion Stabilizer), som demper resonanser i området 450-500 Hz. Innvendig har armen har fått bedre kabler til RCA-utgangen. Det innebyggede phonotrinnet for MM, kan kobles ut hvis man foretrekker å bruke et annet phonotrinn.

Det innebyggede phono-trinnet er kun for MM.
Foto: Lasse Svendsen

Målinger

Spilleren leveres med et støvlokk og avtakbare kabler, og pickupen er ferdig montert i pickuphuset. Bortsett fra å tre på gummiremmen, og legge på tallerkenen, må man bare balansere armen med motvekten og skru stifttrykket og antiskating til 1,5.

Da vi testet TT-4, målte vi hastigheten til 33,56, som ga et avvik på +0,69 prosent. Det er ikke et stort avvik, og wow & flutter målte vi til lave 0,27 prosent. TT-4 Special Edition er mer presis, hastighetsavviket er bare på +0,07 prosent, som betyr en hastighet på 33,36 o/min. Wow & flutter er til gjengjeld litt høyere med 0,49 prosent, men innenfor. Og på høyde med Rega Planar 3 50th Anniversary. Som tilfeldigvis koster det samme som TT-4 Special Edition.

Armen har faktisk høydejustering.
Foto: Lasse Svendsen

Åpnere lydbilde med bede fokus

Det betyr at konkurransen i denne klassen er beintøff. Rega-spilleren er forresten ikke den eneste som spiller bra i samme prisklasse. Pro-Ject Debut Pro, Reloop Turn 5 og Technics SL100C, er meget gode alternativer. 

Les også Verdt hver krone Her kan du gjøre et platespillerkupp hvis du er rask.

Reloop og Technics-spilleren kan leveres med samme pickup som TT-4 SE, begge har også fjellstø direktedrift, og Pro-Ject-spilleren er litt rimeligere.

Hvilken som er best, avhenger av hva slags lyd man foretrekker, musikken man spiller, og hva som er viktigst. Dypest og stødigst bass, får man i Technics SL-100C, og Rega-spilleren, men TT-4 SE viser at vi hadde trett i testen av TT-4: 

‘’Armen er tydelig bygget for større oppgaver enn en Ortofon 2M Red, og vil garantert løfte lydbildet enda mer med en bedre pickup, skulle man ønske å oppgradere en dag.’’

Elektronisk hastighetsbryter.´
Foto: Lasse Svendsen

En TT-4 er nemlig en utmerket spiller til prisen, og et av de beste kjøpene i sin klasse. Special Edition med 2M Bronze, gir lyden et hørbart løft. 

For mye av det vi kjenner fra TT-4, finner vi også her. Den fyldige klangen med stødig bassgjengivelse, er blitt åpnere og bedre fokusert på Special Edition med 2M Bronze pickupen. Det gnister mer av klaverspillet til Jan Gunnar Hoff på Living, og det er mer dybde i klangen. På Dire Straits Love Over Gold, er cymbalene er skarpere definert, og gitarklangen fyldigere.

Lydbildet er større, mer stabilt, og det er en mye større grad av åpenhet. Det merkes på live-opptak som Pat Methenys Side Eye NYC. Her er det både mer kraftig i perkusjonen, og bedre dynamikk, i et bredere lydbilde. 

Special Edition kommer med viktige oppgraderinger.
Foto: Lasse Svendsen

Konklusjon

Med en påkostet utførelse og en bedre pickup, er Argon Audio TT-4 Special Edition blitt en bedre spiller en spilleren den er basert på. Man kan argumentere med at man kan oppgradere fra 2M Red til Bronze på en vanlig TT-4, og få et betydelig løft i lydkvalitet. Det er korrekt, men man sparer ikke noen penger på det. Faktisk vil det koste deg mer å oppgradere, enn å kjøpe en TT-4 SE til å begynne med. Som er en fremragende platespiller, hvis eneste problem er at konkurransen akkurat i denne klassen er hard. 

Karakter
Argon Audio TT-4 Special Edition
Premium

Lyd & Bilde mener

Mye bedre pickup løfter lyden med større gjennomsiktighet og flere klangfarger. Ser eksklusiv ut i fem lag med sort lakk. Det innebyggede phono-trinnet er kun for MM-pickuper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Moderne nostalgi

Musikkstreameren knuser alle fordommer

Sensasjonelt god nettverksspiller

Meget godt kjøp

Silkemyk og organisk lyd

Med lupe i rillene

Fremtidssikker rørforsterker

En fantastisk musikkstrømmer – men den koster!

Til stereoanlegg eller hjemmekino?

En CD-spiller for evigheten

Den beste budsjettstrømmeren blir bedre

En helt spesiell opplevelse

Scroll to Top