Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Argon Audio TT4 platespiller

Vellykket vinylspinner

Selv om de ikke er kjent for platespillere, betyr det ikke at de ikke kan.

Skrevet av / 13.11.22 - 10:00
Argon Audio TT4 platespiller
Lasse Svendsen

Argon Audio viser at man ikke må kjøpe fra tradisjonsrike produsenter for å få kvalitet. Sammenlignet med Thorens, Rega eller Pro-Ject, er Argon Audio knapt kommet ut av barnehagen. Men det hindrer dem ikke i å lage vellydende produkter som denne.

Platespilleren som til forveksling ligner en Pro-Ject-spiller, er en enkel remdrevet konstruksjon med elektronisk hastighetsskifter. Den er utstyrt med en 8,8-tommers arm i aluminium, trukket med kullfiber, og påmontert en Ortofon 2M Red pickup. På et avtakbart pickup-hus.

Så langt høres Argons TT4 ut som en hvilken som helst spiller, men den er også utstyrt med innebygget phono-forsterker. Et såkalt RIAA-trinn. For Moving Magnet pickuper, som nevnte 2M Red.

At den har et avtakbart pickup-hus, gjør en fremtidig oppgradering av pickup til enkel affære. Skulle man velge en MC-pickup, vil den lave utgangspenningen kreve et eksternt phonotrinn for Moving Coil, og da kobler man fra det innebyggede med en liten knapp på baksiden.

Ortofon 2M Red. Foto: Lasse Svendsen

Trefinér

Testeksemplaret ble levert i en pent utført trefinér i mahogni, og den kan leveres i valnøttfiner, eller sort eller hvit lakk.

Det følger med et støvlokk og avtakbare kabler for tilkobling til forsterker. Med innebygget phonotrinn kan den også kobles til et par aktive høyttalere, eller en bordhøyttaler med en ekstra lydinngang. 

Siden pickupen sitter ferdig montert i pickuphuset, er det ikke så mye man må gjøre for å få lyd. Gummiremmen er allerede tredd på undersiden av dem 1,4 kg lette tallerkenen i aluminium, så man trer den bare på spindelen til motoren ved siden av akslingen tallerkenen skal hvilke på. Pickup og pickuphuset skrus fast på armen, som balanseres med motvekten og tilsvarende verdi (1,8 gram) på hjulet for antiskating.

Svært godt bygget arm. Foto: Lasse Svendsen

Til slutt legges filtmatten på og kablene kobles til, så er det bare å dreie strømbryteren til 33 1/3 omdreininger og senke nålearmen med i vinylrillene.

Den spiller litt raskere enn godt er. Jeg målte hastigheten til 33,56, som gir et avvik på +0,69 prosent. Det er i overkant raskt, men avvik som wow & flutter var akseptable 0,27 prosent, som er på linje med Pro-Ject Debut Pro som ligger i samme prisklasse.

Elektronisk hastighetsbryter. Foto: Lasse Svendsen

Dynamisk lydbilde med solid bass

Flere av de platespillerne vi har testet med innebygget phonotrinn, har dessverre hatt så lav kvalitet på selve phonotrinnet, at lydkvaliteten har blitt lidende. Technics SL-1500C er et hederlig unntak, men den koster en del mer enn TT4. Som vi gledelig nok kan føye til listen over spillere med en vellykket integrasjon av phonotrinn.

Det gjorde det til en lek å koble spilleren til en Hegel H190 som ikke har phonotrinn, men analoge lydinnganger for lydkilder. Sammen med Hegel-forsterkeren og et par små Dynaudio-høyttalere, leverte Argon-spilleren et forbausende levende lydbilde med meget potent bass. 

Dire Straits Love Over Gold, flommer ut av høyttalerne med seriøs bassgjengivelse av den typen man for forbinder med dyrere spillere. Lydbildet er åpent og luftig, det er god detaljrikdom her og gitarklangen er varm og fyldig. Med spilleren koblet til MM-inngangen på en McIntosh-forsterker, og phonotrinnet koblet ut, får bassen større autoritet og lydbildet vokser. Spesielt i dybden. 

Phonotrinnet kobles ut med en bryter på baksiden. Foto: Lasse Svendsen

Bassen strekker seg ikke like dypt her som på en Technics SL-1500C, men Argon-spilleren lyder fyldigere og bassen er mer fremtredende enn på en Rega Planar 2. Pro-Ject Debut Pro minner på mange måter om Argon-spilleren i måten den presenterer musikken på, og er det nærmeste man kommer Argon-spillerens kvaliteter i denne klassen

Gode klaveropptak som Jan Gunnar Hoffs Living på 2L, er krevende å gjengi med perfekt pitch. Det er nesten bare dyrere spillere som Technics SL-1200G, Yamaha GT-5000 og Rega Planar 10, som fikser det uten problemer. Hastighetsavviket er én ting, men W&F er gjerne ødeleggende for pitchen, men Argon-spilleren klarer seg veldig bra. Tross avviket i hastighet og W&F. Klavertonene klinger pent ut i rommet, man kan høre hammerslagene og pedalene jobbe mens Jan Gunnar Hoff kommanderer klaveret.

Jan Gunnar Hoff Living

Konklusjon

Den relativt rimelige Argon-spilleren er et av de beste kjøpene i denne klassen. Den ser bra ut, er enkel å bruke og spiller fordømt godt. Det er ikke mange spillere som er så forseggjort bygget til så hyggelig pris, og med innebygget phonotrinn kan den kobles til alt fra en liten bordhøyttaler, til et større stereoanlegg. Armen er tydelig bygget for større oppgaver enn en Ortofon 2M Red, og vil garantert løfte lydbildet enda mer med en bedre pickup, skulle man ønske å oppgradere en dag. 

 1. Pro-Ject Debut PRO platespiller

  Platesamlingens beste venn

  Pro-Ject Debut Pro markerer selskapets 30-årsjubileum med stil og finesse.

  Dynamisk og fyldig klang med potent bass og et åpent lydbilde. Solid bygget og svært stabil gangpresisjon. Høydejustering av arm og dempeføtter, elektronisk hastighetskifter og egen rem for 78-plater. Mye spiller for pengene.
  Du får den kun i sort.
  Les hele testen
Karakter
Argon Audio TT4 platespiller
Premium

Lyd & Bilde mener

Elegant og pent utført trefinér. Svært god dynamikk, solid bass og åpent lydbilde. Hastighetsavviket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

Du vil ikke tro hvor svært forsterkerne låter

Referanselyd i premium-klassen

Finn CD-samlingen frem igjen

Sensasjonelt godt kjøp

Sjarmerende kassettspiller

Lydkortet pensjonerer din high-end DAC

Spiller best uten

Bordanlegget som har alt

Et uvanlig godt kjøp

Platespiller med startknapp

Har du sett på maken

Hegel slutter ikke å overraske

Lyd & Bilde
Scroll to Top