TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Argon Audio TT4 platespiller

Vellykket vinylspinner

Selv om de ikke er kjent for platespillere, betyr det ikke at de ikke kan.

forfatter
Publisert 13.11.22 - 10:00
Karakter
Argon Audio TT4 platespiller
L&B mener
Elegant og pent utført trefinér. Svært god dynamikk, solid bass og åpent lydbilde.
Hastighetsavviket.
Spesifikasjoner
 • Type: Remdrevet platespiller
 • Tonearm: 8,8-tommer karbonfiber/aluminium
 • Pickup: Ortofon 2M Red MM-pickup
 • Tallerken: 30 cm aluminium
 • Tilkoblinger:  Phono-utgang
 • RIAA/DAC: Ja/Nei
 • Annet: Støvlokk, RCA-kabler
 • Farge: Sort, hvit, mahogni, valnøtt MDF
 • Mål/vekt: 42 x 14,2 x 35,5 cm/7,2 kg
 • Web: hifiklubben.no
Veil. pris 6998Pr. 13.11.22 Produktside

Argon Audio viser at man ikke må kjøpe fra tradisjonsrike produsenter for å få kvalitet. Sammenlignet med Thorens, Rega eller Pro-Ject, er Argon Audio knapt kommet ut av barnehagen. Men det hindrer dem ikke i å lage vellydende produkter som denne.

Platespilleren som til forveksling ligner en Pro-Ject-spiller, er en enkel remdrevet konstruksjon med elektronisk hastighetsskifter. Den er utstyrt med en 8,8-tommers arm i aluminium, trukket med kullfiber, og påmontert en Ortofon 2M Red pickup. På et avtakbart pickup-hus.

Så langt høres Argons TT4 ut som en hvilken som helst spiller, men den er også utstyrt med innebygget phono-forsterker. Et såkalt RIAA-trinn. For Moving Magnet pickuper, som nevnte 2M Red.

At den har et avtakbart pickup-hus, gjør en fremtidig oppgradering av pickup til enkel affære. Skulle man velge en MC-pickup, vil den lave utgangspenningen kreve et eksternt phonotrinn for Moving Coil, og da kobler man fra det innebyggede med en liten knapp på baksiden.

Ortofon 2M Red. Foto: Lasse Svendsen

Trefinér

Testeksemplaret ble levert i en pent utført trefinér i mahogni, og den kan leveres i valnøttfiner, eller sort eller hvit lakk.

Det følger med et støvlokk og avtakbare kabler for tilkobling til forsterker. Med innebygget phonotrinn kan den også kobles til et par aktive høyttalere, eller en bordhøyttaler med en ekstra lydinngang. 

Siden pickupen sitter ferdig montert i pickuphuset, er det ikke så mye man må gjøre for å få lyd. Gummiremmen er allerede tredd på undersiden av dem 1,4 kg lette tallerkenen i aluminium, så man trer den bare på spindelen til motoren ved siden av akslingen tallerkenen skal hvilke på. Pickup og pickuphuset skrus fast på armen, som balanseres med motvekten og tilsvarende verdi (1,8 gram) på hjulet for antiskating.

Svært godt bygget arm. Foto: Lasse Svendsen

Til slutt legges filtmatten på og kablene kobles til, så er det bare å dreie strømbryteren til 33 1/3 omdreininger og senke nålearmen med i vinylrillene.

Den spiller litt raskere enn godt er. Jeg målte hastigheten til 33,56, som gir et avvik på +0,69 prosent. Det er i overkant raskt, men avvik som wow & flutter var akseptable 0,27 prosent, som er på linje med Pro-Ject Debut Pro som ligger i samme prisklasse.

Elektronisk hastighetsbryter. Foto: Lasse Svendsen

Dynamisk lydbilde med solid bass

Flere av de platespillerne vi har testet med innebygget phonotrinn, har dessverre hatt så lav kvalitet på selve phonotrinnet, at lydkvaliteten har blitt lidende. Technics SL-1500C er et hederlig unntak, men den koster en del mer enn TT4. Som vi gledelig nok kan føye til listen over spillere med en vellykket integrasjon av phonotrinn.

Det gjorde det til en lek å koble spilleren til en Hegel H190 som ikke har phonotrinn, men analoge lydinnganger for lydkilder. Sammen med Hegel-forsterkeren og et par små Dynaudio-høyttalere, leverte Argon-spilleren et forbausende levende lydbilde med meget potent bass. 

Dire Straits Love Over Gold, flommer ut av høyttalerne med seriøs bassgjengivelse av den typen man for forbinder med dyrere spillere. Lydbildet er åpent og luftig, det er god detaljrikdom her og gitarklangen er varm og fyldig. Med spilleren koblet til MM-inngangen på en McIntosh-forsterker, og phonotrinnet koblet ut, får bassen større autoritet og lydbildet vokser. Spesielt i dybden. 

Phonotrinnet kobles ut med en bryter på baksiden. Foto: Lasse Svendsen

Bassen strekker seg ikke like dypt her som på en Technics SL-1500C, men Argon-spilleren lyder fyldigere og bassen er mer fremtredende enn på en Rega Planar 2. Pro-Ject Debut Pro minner på mange måter om Argon-spilleren i måten den presenterer musikken på, og er det nærmeste man kommer Argon-spillerens kvaliteter i denne klassen

Gode klaveropptak som Jan Gunnar Hoffs Living på 2L, er krevende å gjengi med perfekt pitch. Det er nesten bare dyrere spillere som Technics SL-1200G, Yamaha GT-5000 og Rega Planar 10, som fikser det uten problemer. Hastighetsavviket er én ting, men W&F er gjerne ødeleggende for pitchen, men Argon-spilleren klarer seg veldig bra. Tross avviket i hastighet og W&F. Klavertonene klinger pent ut i rommet, man kan høre hammerslagene og pedalene jobbe mens Jan Gunnar Hoff kommanderer klaveret.

Jan Gunnar Hoff Living

Konklusjon

Den relativt rimelige Argon-spilleren er et av de beste kjøpene i denne klassen. Den ser bra ut, er enkel å bruke og spiller fordømt godt. Det er ikke mange spillere som er så forseggjort bygget til så hyggelig pris, og med innebygget phonotrinn kan den kobles til alt fra en liten bordhøyttaler, til et større stereoanlegg. Armen er tydelig bygget for større oppgaver enn en Ortofon 2M Red, og vil garantert løfte lydbildet enda mer med en bedre pickup, skulle man ønske å oppgradere en dag. 

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Pro-Ject Debut PRO platespiller

Platesamlingens beste venn

Pro-Ject Debut Pro markerer selskapets 30-årsjubileum med stil og finesse.

Dynamisk og fyldig klang med potent bass og et åpent lydbilde. Solid bygget og svært stabil gangpresisjon. Høydejustering av arm og dempeføtter, elektronisk hastighetskifter og egen rem for 78-plater. Mye spiller for pengene.
Du får den kun i sort.
Annonse
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Prisgunstig platespiller med bedre lyd Leveres med 2M Red MM-pickup og innebygget phonotrinn.
Kompakt og billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC er en kombinert digitalkonverter, forforsterker og hodetelefonforsterker.
Ny dansk high end-serie Kjente navn bak tre forsterkere i tungvektsklassen
Rega-forsterkeren har blitt "digital" Rega har tviholdt på analoge innganger på sine forsterkere. Men nå har de endelig tatt steget inn i den moderne hverdagen.
Ny toppserie fra Audiolab Britiske Audiolab lanserer en helt ny forsterker - og faktisk en CD-transport også!
Budsjettvennlige forsterkere med Bluetooth En enkel og en avansert integrert forsterker.
Følg Lyd & Bilde