data-srcset
6 små laptoper

Når smått skal være godt

Dette er testen for deg som trenger en bærbar!

Små bærbare med 11” skjerm har lenge vært for svake og langsomme til å være en  hovedmaskin, men slik er det ikke lenger. De helt små maskinene har etter hvert så mange krefter at de ofte kan erstatte de større 13 eller også 15 tommere. Ikke minst fordi mange 11” bærbare nå også kommer med Full HD skjermoppløsning. Det er ikke uvesentlig hvis man gjerne vil beholde oversikten over vinduer og dokumenter på den lille skjermen.

Om nettopp du har bruk for en liten laptop kommer primært an på to ting: Hvor ofte skal du ha den med deg og hvordan bruker du maskinen?

Hvis du reiser mye eller skal ha den bærbare med til mange møter eller andre steder ute på byen, er det ingen dårlig idé med en 11” laptop. Alle maskinene i denne testen veier mellom 1 og 1,5 kilo, og selv om vektforskjellen på bare 500 gram kan virke irrelevant, er en liten og lett maskin ofte mye lettere å ha med seg i det lange løp, enn en 13” som raskt nærmer seg 2 kilo.

Og med mindre du skal jobbe med grafisk design eller redigere film og video på din bærbare, er det ikke mange oppgaver du ikke kan klare med en 11” laptop. De fleste maskiner i denne testen kommer med tastatur i full størrelse, så brukeropplevelsen er på nivå med hva du kanskje er vant til fra en større bærbar datamaskin.

Her har vi sett på seks datamaskiner, en med Mac OS og fem Windows maskiner, som alle har det til felles at de er utstyrt med 11,6” skjerm. Prismessig befinner de seg alle under 10.000 kroner, men ellers er det stor spennvidde mellom den dyreste og billigste modellen. Summa summarum er dette testen du skal lese hvis du er på utkikk etter en liten bærbar, og vil vite hvilken maskin du skal velge blant de aktuelle modellene på markedet.

Slik testet vi
Ytelsen på alle ultrabooks er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs som gir oss resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultatene måles etter et pointsystem, hvis referanse (en score på 2500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5000 betyr altså at den gjeldende maskin er dobbelt så rask som referansemodellen.

Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter. Videre kan Geekbench måle både 32 bit og 64 bit applikasjoner, men da alle testens maskinen kjører et 64 bit operativsystem, er resultatene i denne testen basert på 64 bit målinger.

annonse

Ut over ytelsen har vi sett på skjerm, grafikk, tastatur (herunder avstand mellom tastene og ”trykkfølsomhet”, som beskriver hvor langt ned tasten må trykkes før tegnet kommer på skjermen), design, materiale, mål, vekt samt ytterligere spesifikasjoner (lagring, tilkoblingsmuligheter osv.).

annonse

Geekbench testresultater

Single Multi
ASUS Transformer Book Trio 2.940 5.067
Acer Aspire V5-122P 11,6” HD touch 557 1.632
Apple 11” MacBook Air 2.455 4.803
Lenovo IdeaPad Yoga 11S 2.285 4.661
Samsung 11,6” ATIV Smart PC Pro 1.127 2.450
Sony VAIO Tap 11 1.125 2.042

Har du noe å tilføye?
Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
Motta varsler
Varlse meg om
3 Kommentarer
eldste
nyeste mest poulære
Inline Feedbacks
View all comments
Produkter i testen
 data-srcset
Sony VAIO Tap 11 er testens slankeste og letteste deltaker, men vi synes ikke det hybride konseptet holder mål.

Sony Vaio Tap 11 er så hybrid at skjermen og tastaturet ikke kan kobles fysisk sammen. I stedet kobles tastaturet til skjermen via Bluetooth, og skjermen kan så stå av seg selv ved hjelp av et lite, fleksibelt støtteben bak på skjermen. Konseptet fungerer så lenge skjermen kan stå på et bord eller en annen slett overflate, men hvis man vil sitte med datamaskinen på fanget må man nøye seg med å bruke nettbrett delen. Både hele pakken og begge deler hver for seg, har en meget slank og lett design, og Sony Vaio Tap 11 er helt klart den eneste Windows-maskinen i testen på designmessig nivå med Apples MacBook Air. Så lenge vi snakker om det estetiske, for det er så som så med brukervennligheten. Bluetooth-tastaturet er nemlig elendig. Tastene har så godt som ingen trykkmotstand, og pekefeltet er testens dårligste. Og selv om Vaio Tap 11 ikke akkurat kan beskyldes for å være et atomkraftverk, så støyer viften så mye at det minner om en selvbygger-desktop fra 90-tallet!

Sony_VAIO_Tap_11_W_white-background

Men det er vel nærmest også teknologi fra 90-tallet som Sony har puttet inn i Vaio Tap 11, som er utstyrt med en Pentium prosessor fra Intel. Ikke overraskende er ytelsen ikke imponerende. Geekbench 3 resultatet er 1125 (single-core) og 2042 (multi-core). Faktisk det samme som vi fikk ut av Samsungs Ativ Smart PC Pro, selv om denne maskinen er basert på en langt raskere 1,7 GHz Intel Core i5-prosessor. Men ikke desto mindre er Vaio Tap 11 litt av en prøvelse i daglig bruk. I hver fall opplevde vi små pauser og lignende så snart vi for eksempel lyttet til strømmet musikk og samtidig åpnet en nettside.

Et par rosende ord skal det imidlertid også være plass til. Vaio Tap 11 har testens kanskje lekreste skjerm. Den har Full HD 1080p oppløsning og er basert på samme Triluminos-skjermteknologi som Sony benytter i noen av firmaets Bravia-TV-er. Den fyldige lyden er også godkjent, selv om den har tendens til å forvrenge og buldre litt i det dypeste bassområde. Det kan imidlertid til dels justeres via den medfølgende Vaio Audio Utility som inneholder en equalizer.

Konklusjon
Triluminos-teknologi og en 1080p Full HD-oppløsning gir Sony Vaio Tap 11 testens beste skjerm, men designen er litt for hybrid, spesielt da tastatur og pekefelt er elendig. Det samme er ytelsen, og vi får gåsehud av viftestøyen.

Fakta
 • Operativsystem: Windows 8
 • Skjerm: 11,6" TRILUMINOS 1920 x 1080
 • Prosessor: 1,2 GHz Intel Pentium
 • Minne: 4 GB DDR3L SDRAM
 • Lager: 128 GB SSD
 • Trådløst: 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
 • Tilkobling: 1 x USB 3.0, Micro HDMI, microSD
 • Mål: 30,46 x 1,05 x 18,8 cm
 • Vekt: 0,83 kg
 • Batteri: opp til 8,5 timer
Pris: 6990 kr
PlussTestens flotteste skjerm i Full HD-oppløsning kombinert med en meget slank og lett design.
MinusKan bare benyttes med tastaturet hvis skjermen står på et bord. Og tastaturet inklusiv pekefeltet er elendig. Mye viftestøy og foreldet Pentium-teknologi.
 data-srcset
Asus Transformer Book Trio er både nettbrett, bærbar og stasjonær datamaskin i ett!

Ved første øyekast ligner Asus Transformer Book Trio en helt alminnelig 11” bærbar, men som et par av testens andre kandidater kan den også agere nettbrett hvis man fjerner skjermen fra tastatur-dokken.

Bortsett fra at tastatur-dokken ikke er en dokk. Hele Windows-datamaskinen er plassert i tastaturet, og skjermen er et selvstendig nettbrett med egen prosessor, egne apper samt egen harddisk og operativsystem. Hver for seg er skjerm og tastatur således henholdsvis et Android-basert nettbrett og en slags stasjonær Windows datamaskin som kan kobles til en ekstern skjerm via HDMI eller Display Port. Og kobler man de to delene sammen har man en bærbar datamaskin som kan kjøre både Android og Windows etter behov.

Som Android nettbrett er Transformer Book Trio ikke den raskeste (445 single-core og 1047 multi-core var resultatet i Geekbench 3), men som Windows datamaskin er Transformer Book Trio den raskeste i denne testen med en Geekbench 3 score på henholdsvis 2940 (single-core) og 5067 (multi-core). Når skjermen passer jobben som skjerm for den bærbare byr den på Full HD 1080p oppløsning og et pent, skarpt skjermbilde. Lyden styres av B&Os ICEpower-teknologi, og det klarer den ganske  hederlig selv om lydkvaliteten ikke direkte slår føttene vekk under oss.

ASUS-Transformer-Book-Trio_1

Vårt testeksemplar kom med en alminnelig 500 GB harddisk, men for (enda) flere penger kan man oppgradere til SSD. Maskinen er fremstilt av børstet aluminium og virker både robust og solid. Også tastaturet er fremragende med store taster som har god trykkfølsomhet og tilstrekkelig med avstand mellom tastene. Vekten og tykkelsen er nok nesten i overkant for de fleste (1,7 kilo og 2,32 cm), men pakken inneholder tross alt også to separate datamaskiner.

Det største minus ved Transformer Book Trio er en barnesykdom som Asus forhåpentlig snart for gjort noe med. Hvis skjerm og tastatur er koblet sammen og man har skiftet til Android, må man ikke la maskinen gå i dvale. Da ender man opp med en sort skjerm som er meget vanskelig å komme bort fra igjen. Årsaken er at Windows ikke kan ”vekke” skjermen hvis den har gått i sort mens Android er aktivert. Det er for dumt Asus!

Konklusjon
Asus Transformer Book Trio vil mye, og den klarer faktisk å leve opp til de fleste av sine egne forventninger. Det er dårlig at det ikke fungerer helt uproblematisk med to operativsystemer på en gang, men som Windows bærbar slår denne maskinen konkurrentene med flere lengder. Ytelsen er på topp, det samme er byggekvalitet samt brukervennlighet, og det er ikke noe å utsette på verken skjermbilde eller lyd.

annonse
annonse
Fakta
 • Operativsystem: Windows 8.1 + Android 4.2 Jelly Bean
 • Skjerm: 11,6" FHD IPS 1920 x 1080
 • Prosessor: 1,8 GHz Intel Core i7 + Intel Atom Z2560
 • Minne: 4 GB DDR3L SDRAM + 2 GB DDR2 RAM
 • Lager: 500 GB HDD + 16 GB + microSD (op til 64 GB)
 • Trådløst: 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0 + 802.11 a/b/g/n
 • Tilkobling: 2 x USB 3.0, Micro HDMI, mini Display Port + microUSB, microSD
 • Mål: 30,5 x 1,34 x 19,4 cm + 30,5 x 0,98 x 19,4 cm
 • Vekt: 1 kg + 0,7 kg
 • Batteri: 5070 mAh + 4430 mAh
Pris: 9990 kr
PlussRobust og brukervennlig design kombinert med høy ytelse. Og den kjører både Android og Windows, og kan brukes både som nettbrett samt bærbar og stasjonær datamaskin.
MinusLitt for tung, og det er en rekke barnesykdommer med å få Windows og Android til å kjøre sammen.
 data-srcset
Man får mer enn man betaler for med Acer Aspire V5-122P.

Hvis man glemmer å se på prisen er Acer Aspire V5-122P med AMDs nyeste A6-1450 prosessor ikke et funn. Bare for å sette tingene litt i perspektiv: En smartmobil som iPhone 5S er opp til tre ganger raskere enn denne bærbare datamaskin hvis man tar utgangspunkt i vår Geekbench 3 Benchmark-test. Her scorer iPhone 5S henholdsvis 1406 (single-core) og 2549 (multi-core), mens Aspire V5-122P må nøye seg med 557 (single-core) og 1632 (multi-core). Og det merkes også i daglig bruk at Acer-maskinen er datamaskinens svar på en to-takters Trabant. Sagt med andre ord: Den kjører, men det går ikke fort.

Aspire V5-122P imponerer heller ikke når det gjelder kvalitet eller brukervennlighet. Den er laget av plast, lakkert for å ligne aluminium, og det merker man tydelig.

Maskinen knirker og knaker, og hele tastaturet gir etter når man skriver. Aspire V5-122P er utstyrt med touch-skjerm, men den reagerer ofte for sent eller overhodet ikke på input, og det samme gjelder pekeplaten som vi ikke nøler med å kalle direkte elendig.

Men så var det jo det her med prisen. For hva kan man egentlig forlange for knappe 3.000 kroner? Det er nemlig hva V5-122P koster, og det er hvis noen skulle være i tvil, kun omkring halvparten av hva man skal ut med for den nevnte iPhone 5S. Og da blir det plutselig litt mer mening i galskapen.

Vi har her å gjøre med en meget billig bærbar datamaskin, som faktisk er bedre til hverdagsbruk enn man har lov til å forvente til så få penger. Skjermoppløsningen er 1366 x 768 piksler som så mange andre maskiner i denne testen, og både lysstyrke og betraktningsvinkel er godkjent. Lyden er kanskje litt kunstig, men likevel til å leve med, og volumet kan vi ikke klage over. Man må leve med litt viftestøy, men så har maskinen til gjengjeld en god, gammeldags harddisk på hele 500 GB. Det skulle være mer enn nok for de fleste.

Konklusjon
Man må ikke vente seg for mye hvis man investerer i Acer Aspire V5-122P, som er mer plastaktig, langsommere og generelt sett dårligere enn en bærbar bør være i begynnelsen av 2014. Men på den annen side koster den så lite at man skulle tro den var på tilbud på supermarkedet. Og til prisen kan vi leve med alle manglene. Tross alt kan maskinen benyttes til dagligdagse ting som å lytte til musikk, se på film og surfe på nettet. Bildekvaliteten er hederlig, lydkvaliteten likeså, og den kommer med hele 500 GB harddisk. Vi er ikke i ekstase, men sender tross alt et lite anerkjennende nikk i retning av Acer for Aspire V5-122P.

annonse
Fakta
 • Operativsystem: Windows 8
 • Skjerm: 11,6" HD LED 1366 x 768
 • Prosessor: 1 GHz AMD quad-core A6-1450M
 • Minne: 4 GB DDR3L SDRAM
 • Lager: 500 GB HDD
 • Trådløst: 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0
 • Tilkobling: 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, SD-kort
 • Mål: 28,9 x 2,12 x 20,6 cm
 • Vekt: 1,38 kg
 • Batteri: opp til 5 timer
Pris: 3395 kr
PlussAcer Aspire V5-122P koster mindre enn de fleste smartmobiler, og likevel får man tross alt en fullt ut fungerende Windows maskin. Med hele 500 GB harddisk.
MinusKanskje den mest langsomme datamaskin vi har testet i år. Viftestøy og billig plastkvalitet forsterker inntrykket av en maskin som lyser billigvare hele veien.
 data-srcset
Samsung 11,6” ATIV Smart PC Pro 700T1C-H01
Samsung ATIV Smart PC Pro er egentlig en hybrid som kommer som nettbrett med tilhørende tastatur-dokk. Den samlede pakken veier for mye.
 data-srcset
Lenovo IdeaPad Yoga 11S
Denne ultrabooken heter ikke Yoga for moro skyld. Den vrenger både seg selv og lommeboken!
 data-srcset
Apple 11” MacBook Air
MacBook Air er teknologisk helt i teten, bare med ett unntak.

  Alternativer til 6 små laptoper

  (Foto: MSi)

  Gaming for voksne profesjonelle

  Flytt dere, unger! MSi har skapt en gaming-laptop som får barnet frem i middelaldrende menn med lommeboken i orden.

   data-srcset

  Tre telefoner du ikke kan knuse

  Trenger du apper på byggeplassen eller vil sjekke Facebook på fjellturer? Da trenger du en robust mobil.

  AOC CQ27GU har det hele: Høj opløsning, hurtig opdatering og buet panel. (Foto: AOC)

  Buet gaming-skjerm til flat pris

  Vink farvel til Full HD. Det koster så lite ekstra å få den beste komforten at det ikke lønner seg å la være.

   data-srcset

  Smarte høyttalere vi anbefaler

  Skal du ha en ny høyttaler å lytte til? Da kan det være smart med en som også lytter til deg! En smarthøyttaler kan styre hele hjemmet. Men hvor bra låter de?

   data-srcset

  HP-gateracer med sidevogn

  En ekstra skjerm i mobilstørrelse gir deg et instrumentbord til spillene. Det er smart, men kostbart.