TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Samsung Galaxy Book2 Pro 360 (950QED-KH1)

Samsung har misforstått noe

Samsung Galaxy Book2 Pro 360 er et godt eksempel på en god idé som er dårlig utført.

forfatter
Publisert 13.06.22 - 09:00
Karakter
Samsung Galaxy Book2 Pro 360 (950QED-KH1)
L&B mener
Nyeste 12. generasjons Intel Core i7-prosessor sørger for god ytelse. Fullt, bakbelyst tastatur med god vandring og avstand mellom tastene. Kommer dessuten med S Pen.
Maskinen er så stor og uhåndterbar at det hybride formatet ikke gir så mye mening. I tillegg er den veldig uergonomisk, spesielt hvis man skriver mye. Fingeravtrykkleseren gir også for mange problemer. Verst er imidlertid den lave skjermoppløsningen. Det gir ingen mening når skjermstørrelsen er på 15,6”.
 • Prosessor: 4,7 GHz 12. Gen. Intel Core i7
 • Skjerm: 15,6″ Super AMOLED, Full HD (1920 x 1080)
 • Minne: 16 GB RAM
 • Harddisk: 512 SSD
 • Grafikk: Intel Iris X Graphics
 • Operativsystem: Windows 11 Home
 • Mål og vekt: 35,49 x 22,8 x 1,19 cm / 1,41 kg
 • Batteri: 68 Wh
 • Annet: 1080p FHD-kamera, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.1, Thunderbolt 4, 2 x USB-C, 3,5 mm minijack-kontakt, microSD-kort
 • Web: samsung.com/no
 • Geekbench 5: 853 (single-core), 7298 (multi-core)
 • Geekbench 5 Compute: 19 122
 • 3DMark Time Spy: 1907
 • 3DMark Fire Strike: 4105
 • Cinebench R23: 6608 (multi-core) / 1562 (single-core)
 • Basemark Web 3.0: 1270,07
 • Batteritest: 4:40 timer
Veil. pris 17490Pr. 13.06.22 Produktside

Samsung hadde bare få nyheter på programmet da Mobile World Congress i Barcelona gikk av stabelen i vinter. Ikke så merkelig, da de fleste store utstillerne var usikre på om de overhodet våget å risikere deltakelse i en fysisk messe midt under det store utbruddet av omikron-varianten av covid-19, som plaget oss i begynnelsen av året.

Men Samsung valgte til slutt å være til stede i Barcelona, og da den koreanske elektronikkgiganten allerede hadde lansert nye mobiler og nettbrett i Galaxy S-serien kort tid tidligere, var den eneste reelle nyheten selskapet hadde med på mobilmessen, et par nye bærbare i den såkalte Galaxy Book-serien. Blant annet Samsung Galaxy Book2 Pro 360, som vi nå har hatt på testbenken i utgaven med 15,6” skjerm.

Samsung Galaxy Book2 Pro 360
Det følger med en S Pen i pakken så man kan skrive eller tegne direkte på skjermen, men det er snakk om en passiv og mindre nøyaktig versjon av Samsungs penn uten innebygd Bluetooth. (Foto: Samsung)

Utseende og konstruksjon

Og som navnet antyder, er der her snakk om en bærbar som kan foldes 360 grader om sin egen akse. Den hybride maskinen kan altså endres fra å være lukket som en vanlig bærbar til å være foldet, så lokk og bunn befinner seg rygg mot rygg.

I denne tilstanden kan Galaxy Book2 Pro 360 i prinsippet brukes som en type nettbrett, men til det er maskinen for stor og tung. Riktig nok er maskinen med sine vel 1,4 kilo egentlig en lettvekter når man tar skjermstørrelsen på 15,6” og det enorme kabinettet i betraktning. Men å springe rundt med den i hendene som et nettbrett, er bare ikke spesielt praktisk. Det er heller opplagt å bruke det hybride formatet på andre måter – for eksempel til å se på film eller bruke til presentasjoner.

Samsung Galaxy Book2 Pro 360
Fordi pekefeltet tar opp så stor plass, er avstanden mellom den bærbares nederste kant og tastaturet så stor at det er lang vei for hendene når man skal rekke tastene. (Foto: Samsung)

Det følger også med en såkalt S Pen i pakken så man kan skrive eller tegne direkte på skjermen, men det er snakk om en passiv og mindre nøyaktig versjon av Samsungs penn, uten innebygd Bluetooth – ikke den aktive typen som man blant annet får med hvis man investerer i nettbrettet Samsung Galaxy Tab S8 Ultra.

I stedet bruker pennen elektromagnetisk resonans for å fungere sammen med den bærbares touch-skjerm, og funksjonaliteten er derfor begrenset. For eksempel kan man ikke bruke denne typen S Pen som fjernkontroll eller fjernutløser til kameraet. Til gjengjeld skal den ikke lades.

At Galaxy Book2 Pro 360 er så stor, betyr at det har blitt plass til et fullt tastatur. Her er god avstand mellom tastene, og både vandring og den haptiske brukeropplevelsen er bra.

Samsung har også bygget inn en fingeravtrykkleser i på/av-knappen, som er plassert øverst til høyre på tastaturet. Men dessverre opplevde vi konstante problemer med funksjonen, da knappen igjen og igjen nektet å gjenkjenne fingeravtrykket vårt. Veldig irriterende.

Selv på Samsungs egne pressebilder virker den store utgaven av Galaxy Book2 Pro 360 ikke videre ergonomisk. (Foto: Samsung)

Det enorme pekefeltet under tastaturet er derimot veldig presist og følsomt. Men fordi pekefeltet tar opp så stor plass, er avstanden mellom den bærbares nederste kant og tastaturet så stor at det er lang vei for hendene når man skal rekke tastene. Med andre ord kommer håndleddene til å hvile på den ganske skarpe og ubehagelige kanten når man skriver, noe som ikke akkurat er superergonomisk. Det kan også gjøres bedre, Samsung!

Skjerm

Selvfølgelig er Galaxy Book2 Pro 360 nødt til å være stor når det skal bli plass til hele 15,6” skjermareal. Det er helt klart til å leve med når man til gjengjeld belønnes med mye mer plass til alle programvinduene og arbeidsoppgavene sine … [Øh, hva sa du? Det kan da ikke være riktig, la meg sjekke … uh! Den er god nok, skjermen har bare 1080p-oppløsning. Jamen, for h… da. Samsung, hva tenker dere på?]

Ok, men vi hører akkurat i våre ørepropper at du faktisk ikke får mer reell plass å jobbe på, selv om skjermen er 15,6”. Og så er det jo vanskelig å finne en grimase som kan passe. Det gir så lite mening at våre empatiske evner ikke makter å regne ut hvorfor Samsung i det hele tatt har sendt produktet på markedet. Kanskje til brukere som gjerne vil ha blåst opp dokumenter og prosjekter helt opp i full størrelse (i dårligere kvalitet)? Vi vet ikke, men hvis du kjenner svaret, er Galaxy Book2 Pro 360 med 15,6” skjerm kanskje noe for deg.

I sa fall vil du i det minste kunne glede deg over AMOLED-skjermens fine bildekvalitet, som byr på god kontrast og skarpe farger. Dessverre er det ikke fullt så mye fart på lysstyrken, som maksimalt når opp på 500 nits. Denne hybridmodellen er med andre ord mest velegnet for deg som helst blir sittende innendørs når solen skinner.

Ytelse og funksjoner

Under panseret sitter den nyeste 12. generasjons Intel Core i7-prosessor samt Intel Iris Xe Graphics-arkitektur. Dette betyr som nevnt at Galaxy Book2 Pro 360 støtter både Thunderbolt 4 og Wi-Fi 6E.

Den nye prosessoren – i kombinasjon med hele 16 gigabyte RAM – leverer en tilfredsstillende høy ytelse, noe våre Benchmark-resultater også dokumenterer, og samtidig utvikler maskinen ikke så mye varme at viftene går på overtid.

Samsung har bygd inn en fingeravtrykkleser i på/av-knappen, som er plassert øverst til høyre på tastaturet. Men dessverre opplevede vi konstante problemer med funksjonen, da knappen igjen og igjen nektet å gjenkjenne fingeravtrykket vårt. Veldig irriterende. (Foto: Samsung)

Utvalget av porter er også godkjent. Med tre ganger USB-C, hvor den ene også støtter Thunderbolt 4, samt 3,5 mm-inngang til hodetelefoner og en kortleser til microSD. Imidlertid kunne vi godt ha ønsket oss en dedikert HDMI-utgang, men man kan jo ikke alltid få i både pose og sekk.

Den dårlige batterilevetiden trekker mer ned i den samlede opplevelsen enn den fraværende HDMI-porten. Nåvel, når vi Benchmark-tester, utsettes maskinen for maksimalt stress uten batteribesparende funksjoner inntil den går tom for strøm. Men et resultat på kun vel fire og en halv timer er fortsatt i underkant av hva vi hadde forventet.

Utvalget av porter er også godkjent. Med tre ganger USB-C, hvor den ene også støtter Thunderbolt 4, samt 3,5 mm inngang til hodetelefoner og en kortleser til microSD. (Foto: Samsung)

Konklusjon

Når alt kommer til alt, betyr det at Samsung Galaxy Book2 Pro 360 er et middelmådig produkt som nok kan fungere, men absolutt ikke er anbefalelsesverdig.

Først og fremst er den bærbare maskinen så stor og uhåndterbar at det hybride formatet ikke gir så mye mening. I tillegg er den svært lite ergonomisk, spesielt hvis man skriver mye.

Ytelsen er derimot godkjent (hvis vi ser bort fra batterilevetiden), mens den kjempestore 15,6” skjermen som må nøye seg med Full HD-oppløsning, mest av alt minner om en ballong som er blitt pumpet så full av luft at den er nær ved å sprekke. Det gir bare ingen mening.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Annonse
forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Koble alle enheter til en kontakt En Thunderbolt 4 USB-dokk gir din bærbare nye muligheter og skaper orden på skrivebordet.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Fargesprakende skjerm fra MSI MSI Prestige 16 er en ny kontor-bærbar fra MSI, som er den første med bakbelyst skjerm med Mini-LED.
Koster den virkelig ikke mer? Acer Swift 5 ligner og oppfører seg som et direktørleketøy. Men den koster så lite at de fleste kan være med.
Få den gamle PC-en på det raske nettet Netgear AXE3000 gir deg enkel tilgang til det lynraske Wi-Fi 6E med en USB 3.0-adapter.
Musestille fra Trust Hvis du - eller omgivelsene dine - plages av høylytte tastetrykk og museklikk, da har Trust et alternativ.
Følg Lyd & Bilde