Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy Tab S8 Ultra

Ikke for folk flest

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra er det største nettbrettet vi noensinne har testet.

Skrevet av / 30.05.22 - 09:00
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
Peter Gotschalk

Med en skjerm på vanvittige 14,6″ er Samsung Galaxy Tab S8 Ultra nok det største nettbrettet vi noensinne har hatt i hendene. Seriøst, det er gigantisk, så sjekk om du har plass i vesken før du vurderer et kjøp.

Oppløsningen er også høy, så man får hele 2960 x 1848 piksler å boltre seg på, noe som tilsvarer 240 ppi (piksler per inch). I tillegg kommer en oppdateringsfrekvens på 120 Hz (imidlertid ikke dynamisk, som tilfellet er med for eksempel mobilen Samsung Galaxy S22+) og en lysstyrke på 630 nit, noe som alt i alt gir en av de mest lyssterke, skarpe og lynraske skjermene vi noensinne har sett på et nettbrett. Selv utendørs i sollys er Galaxy Tab S8 Ultra brukbar uten problemer.

OLED-skjermen byr dessuten på HDR10+ støtte, som gir seg utslag i et helt fantastisk sortnivå, overlegen kontrast og dynamisk fargegjengivelse. Det nyter man blant annet godt av hvis man ser videoinnhold fra for eksempel Netflix, som byr på mange titler i HDR10+-format.

Rent designmessig har Samsung klart å produsere Galaxy Tab S8 Ultra med så smal kant rundt skjermarealet – og for øvrig så slank – at man nærmest har opplevelsen av å sitte med det rene skjermbildet i hånden, og ikke noe annet. Imponerende.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra er fremstilt av såkalt Armor Aluminium, mens skjermen beskyttes av Gorilla Glass 5. Nettbrettet er bare 5,5 mm tynt og flatt som en pannekake – sett bort fra den lille kameramodulen på baksiden. S Pen kan plasseres på baksiden ved siden av kameraet. (Foto: Peter Gotschalk)

Det samme gjelder heldigvis lydopplevelsen, som er helt i toppklasse. Lyden leveres av fire Dolby Atmos høyttaler-enheter, som er arrangert slik at det sitter en høyttaler i hvert av nettbrettets fire hjørner. Dermed har man stereolyd, samme i hvilken retning man snur Galaxy Tab S8 Ultra, og resultatet er et lydbilde som nærmest trekker brukeren inn i skjermen.

En 3,5 mm minijack-kontakt må man til gjengjeld unnvære, så hvis man vil lytte til musikk, podcasts eller videoer uten å forstyrre andre, må man ha et par trådløse hodetelefoner til nettbrettet.

Ytelse og funksjoner

Galaxy Tab S8 Ultra støtter dessuten S Pen, som kan festes på baksiden av nettbrettet, hvor den sitter og samtidig lades på en sort glasstripe under kameraet når den ikke brukes. S Pen kjenner vi jo fra tidligere, men denne nye utgaven er bedre enn noensinne. Når du bruker pennen på skjermen, er forsinkelsen så minimal at det føles stort sett som å tegne eller skrive med en blyant på vanlig papir.

Qualcomms nyeste Snapdragon 8 Gen 1-prosessor leverer høy ytelse, noe våre Benchmark-tester bekrefter, og brukeropplevelsen også er helt superb, uansett hvor tunge apper vi kaster etter nettbrettet. Spesielt den grafiske ytelsen er skyhøy.

Likevel kan ikke Galaxy Tab S8 Ultra helt hamle opp med sin nærmeste konkurrent på nettbrett-markedet, Apples iPad Pro, når det gjelder ytelsen. Snapdragon 8 Gen 1 kan rett og slett ikke måle seg med Apples M1-prosessor, men hvis det er et Android-nettbrett du er ute etter, er Galaxy Tab S8 Ultra fortsatt det raskeste brettet du kan ønske deg.

Auto Framing

Til gjengjeld har Samsungs nyeste supernettbrett “lånt” en funksjon vi ellers bare kjenner fra Apples nyeste iPads.

Det dreier seg om funksjonen som Samsung kaller Auto Framing, men som Apple-brukere kjenner som Center Stage. Her brukes kunstig intelligens og nettbrettets front-ultravidvinkelkamera til å følge den personen som snakker når man holder videokonferanser med jobben eller snakker med familien via Skype, Zoom eller lignende.

Hvis man befinner seg midt i bildet, blir man så å si fulgt av kameraet til både høyre og venstre når man beveger seg. Og tre innebygde retningsbestemte mikrofoner samt støydempende teknologi sørger ved hjelp av kunstig intelligens for at samtalepartneren alltid kan høre hva man sier.

Det virker upåklagelig, men man må imidlertid huske å tilbakestille funksjonen til manuelt.

Strømsluker

Men det er også litt malurt i begeret som vi ikke kommer utenom å nevne.

Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
Fullt utbytte av Galaxy Tab S8 Ultra får man først hvis man også investerer i et Book Cover Keyboard. Spesielt hvis man skifter til Samsung DeX-modus, som gir nettbrett og tastatur til sammen en PC-lignende brukeropplevelse. (Foto: Samsung)

Først og fremst er det en kamp å få Galaxy Tab S8 Ultra til å holde nok på strømmen til en dags bruk. Riktig nok kommer nettbrettet med et gigantisk batteri på hele 11 200 mAh, men den store lyssterke skjermen sluker åpenbart så mye energi at man nærmest kan se batteriprosenten rasle nedover når man bruker produktet. Og fordi batteriet er så stort, tar det nesten et par timer å lade Galaxy Tab S8 Ultra igjen, hurtiglading eller ei. Irriterende.

Det er også en utfordring at det fortsatt mangler gode nettbrett-versjoner av mange apper i Android-økosystemet; her er Apple milevis foran med iPadOS. Det må imidlertid nevnes at Galaxy Tab S8 Ultra støtter Samsung DeX, som forvandler brukergrensesnittet på nettbrettet til en klassisk desktop. Du kan derfor bruke nettbrettet som en vanlig datamaskin som kan betjenes med mus og tastatur mens dine apper avvikles i separate vinduer, akkurat som i Windows eller MacOS.

Det gjør Samsung Galaxy Tab S8 Ultra mer enn perfekt til produktivitet, og det finnes allerede en lang rekke apper fra selskaper som Adobe, Microsoft og Google som støtter systemet, med mange flere på vei.

Konklusjon

Kort og godt er Samsung Galaxy Tab S8 Ultra det beste nettbrettet Samsung noensinne har produsert, helt ubestridt det beste Android-nettbrettet på markedet – og for mange brukere, som ikke er gift med Apples økosystem, kanskje til og med det beste nettbrettet som i skrivende stund overhodet kan kjøpes for (mange!) penger.

Det nye 12 MP ultravidvinkel-frontkameraet i Galaxy Tab S8 Ultra sørger for at det er plass til flere personer i bildet når man snakker med venner, familie eller jobben via Skype, Zoom eller lignende. Og funksjonen Auto Framing brukes til å følge den personen som snakker. (Foto: Samsung)

MEN … når det gjelder strømforbruket, er den skrubbsulten. Og på grunn av sin enorme størrelse kanskje heller ikke det mest praktiske produktet å ha med i vesken. Dermed også sagt at Galaxy Tab S8 Ultra ikke er for folk flest. Dette er nettbrettet du skal vurdere å kjøpe hvis du har et pengetre i hagen og primært vil bruke produktet hjemme eller på kontoret – til produktivitet og kreativt arbeid samt store mengder med underholdning. For de fleste andre finnes mindre og billigere alternativer.

Karakter
Samsung Galaxy Tab S8 Ultra
High End

Home mener

Fantastisk skjerm og overbevisende lyd. Elegant og slank design, høy ytelse og støtte av både 5G og Wi-Fi 6E. I tillegg kommer Samsung DeX, som gir enestående produktivitetsmuligheter. Gigantisk strømforbruk, så batteritiden ligger i det veldig lave sjiktet. Android er fortsatt ikke den best egnede plattformen til nettbrett-formatet.

1 hendelser på “Samsung Galaxy Tab S8 Ultra”

 1. Jeg har 3 Samsung tablet’er. S7+, S5e og NotePro 12.2 (eldre). Det som skuffer meg med de siste er ekstremt lusen standby-tid (7 dager) i forhold til den gamle NotePro 12.2 (70 dager) og iPad. Det resulterer i at hvis jeg har hatt annet å drive med en uke, så er den helvetes tablet’en tom når jeg skal bruke den. Fullstendig uakseptabelt, her har de tabbet seg ut. Jeg har skrudd av alt av bakgrunnsoppgaver og WiFi. Dette gjelder både S7+ og spesielt S5e.
  Derfor, og også på grunn av busslommen, blir det ikke noen S8 Ultra på meg.
  iPad er mye bedre på standby, men har for begrenset software for meg.

  Når det er sagt, elsker jeg S7+ tross denne irriterende svakheten. Fantastisk skjerm med nydelig 120fps, muligheter for direkte kontroll av filer, lynrask og fin størrelse, løvtynn, minnekortstøtte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
 • L&B TechCast – en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Verdens raskeste og dyreste iPad

Det hele for det halve?

Den nyeste Sony Xperia 1 VI er mindre unik enn forgjengerne

Det beste kinesiske alternativet til Samsung Galaxy S24 Ultra, men …

Hva har skjedd med Edge?

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Scroll to Top