Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: PLAUD Note

En sekretær i lommen – med ChatGPT

Er det nå slutt på å gjøre våre egne transkriberinger? PLAUD Note er en ChatGPT-dreven taleopptaker i lommeformat  og et stort steg i riktig retning.

Skrevet av / 12.05.24 - 13:12
PLAUD Note
Geir Gråbein Nordby

I en verden der informasjonsflyten nærmest øker eksponentielt, samtidig som det virker som om vårt oppmerksomhetsvindu i det daglige blir stadig mindre, har behovet for å fange og bearbeide denne informasjonen blitt stadig viktigere.

Enten du er journalist, student eller har et annet yrke hvor det er viktig å ta vare på og dissekere samtaler og intervjuer, kan transkribering og sammendrag være tidkrevende og utfordrende oppgaver. Å transkribere bare fem minutter med tale kan fort ta en over en time.

Her kommer PLAUD Note inn i bildet: en kompakt, KI-drevet opptaker med ChatGPT som motor, som lover å revolusjonere måten vi fanger og bearbeider det talte ord på.

PLAUD Note GeirNordby
Journalisten forlater ikke lenger hjemmet uten PLAUD Note. Foto: Geir Gråbein Nordby

Design

PLAUD Note er en liten og nett dings, omtrent på størrelse med et kredittkort, bare litt tykkere. Den leveres med et magnetisk etui i kunstskinn, som enkelt festes på baksiden av en iPhone med MagSafe. For andre mobiler følger det med en metallring som kan limes på telefonens bakside, deretter klikkes PLAUD Note enkelt på plass. Produktet bygger minimalt, slik at telefonen ikke blir nevneverdig tykkere eller tyngre.

PLAUD Note tilkobles mobilen med Bluetooth, som er nødvendig for å kommunisere med appen. Pluss en unik funksjon, som jeg straks kommer tilbake til.

Vær oppmerksom på at PLAUD Note ikke får strøm direkte fra telefonens batteri, men må lades via en medfølgende magnetisk kabel. Dette kan være litt upraktisk, spesielt hvis du er på farten og trenger å lade både telefonen og PLAUD Note samtidig. Jeg trodde på forhånd at den kunne lades via MagSafe, men dette viste seg ikke å stemme.

Plaud Note 2 GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Fullpakket med funksjoner

Til tross for sin beskjedne størrelse, er PLAUD Note fullpakket med imponerende funksjoner. Det er batteri nok til opptil 30 timer med opptak. Hvert enkeltopptak kan dessuten vare i opptil 5 timer, før du må trykke på opptaksknappen igjen. Dette gjør den ideell for å fange lengre forelesninger, møter eller intervjuer.

En av de mest imponerende funksjonene til PLAUD Note er dens KI-drevne støyreduksjon. Uansett om du tar opp i et travelt klasserom eller på en støyende kafé, vil PLAUD Note intelligent filtrere ut bakgrunnsstøy og fokusere på talerne. Det skal mye til før det er for bråkete til å få ut en meningsfull transkripsjon.

Plaud Note Phone Call Recording
Foto: PLAUD

Tar opp telefonsamtaler

Så til den unike funksjonen. PLAUD Note kan dessuten ta opp dine telefonsamtaler direkte. Dette fungerer også på iPhone og visse sosiale medier-apper som vanligvis ikke tillater dette.

Med en skyveknapp går den fra diktafonmodus til telefonopptaksmodus. Da fanges både din og mottakerens stemme på opptaket, som gjør det enkelt å transkribere telefonsamtaler.

Les også Slik bruker du ChatGPT Over natten gikk kunstig intelligens fra noe man leste om, til noe håndgripelig som alle kunne bruke. ChatGPT har gjort KI mainstream, men hvordan bruker du det?

Magien skjer etter opptaket

Det er når opptaket er gjort at magien virkelig skjer. Ved å laste opp lydfilen til PLAUD sin AI-app, drevet av OpenAI sin Whisper-teknologi, får du en nøyaktig transkripsjon, og et automatisk generert sammendrag av innholdet. Dette kan spare deg for utallige timer med manuell transkribering og notatskriving.

Et tankekart genereres samtidig, som kan være hendig om man skal lage presentasjoner, eller trenger en enkel oversikt for å lære og memorere det som står skrevet.

Husk også å aktivere PLAUD Cloud, da arkiveres alle opptak i skyen, slik at du får tilgang til dem via nettleseren.

PLAUD Note transcript Danish PLAUD Note transcript English
<
>
Transkript på ikke-engelske språk går stort sett bra – med noen feil. Skjermbilde: PLAUD for iOS

PLAUD Note i bruk

Jeg har brukt PLAUD Note i noen uker nå, blant annet på en fabrikkomvisning hos Bang & Olufsen i Struer i Danmark, på oppdrag for søstermagasinet Lyd & Bilde. Gjennom flere timer gikk vi rundt på fabrikken, mens deres ansatte snakket om produktene de lager, miljøtiltak og mye annet. Alt ble fanget opp av PLAUD Note.

Etterpå kunne jeg laste opp hvert opptak for transkribering, velge språk (stort sett dansk, noen ganger engelsk), og få ut et transkript. Selv om ikke alt ble 100 % korrekt, klarte sammendragsfunksjonen å korrekt fange essensen i det som ble sagt. Dette viser hvor verdifullt PLAUD Note kan være for journalister på oppdrag.

Det skal likevel sies at jeg fikk større utbytte av å sende de samme transkripsjonene gjennom Claude AI, som er en konkurrent til ChatGPT. Da kunne jeg spørre tjenesten tilbake om bestemte samtaleemner som ikke hadde blitt tatt med i det første sammendraget, og få en mer utfyllende avhandling. Som jeg igjen kunne bruke som inspirasjon til å skrive den komplette saken.

Plaud Note vs credit card GeirNordby Plaud Note thickness GeirNordby
<
>
På størrelse med et kredittkort. Foto: Geir Gråbein Nordby

Begrensninger

Så hva er ulempene med PLAUD Note? Vel, for det første krever det et løpende abonnement utover engangssummen på nesten 2000 kroner, etter en prøveperiode på tre måneder.

Verre er at transkripsjonen ikke pr. i dag kan skille mellom flere talere, noe som kan være en utfordring hvis du ofte tar opp samtaler med flere deltakere. Det blir spesielt en utfordring når man skal hente ut direkte sitater, da man ikke vet hvem avsenderen er. Her er transkripsjonstjenester som Sonix AI vesentlig bedre, som deler inn samtalepartene i Taler 1, Taler 2, Taler 3 osv. Derimot er min erfaring at OpenAI Whisper har en vesentlig bedre taleforståelse av ikke-engelske språk, enn Sonix AI. Det ble klart da jeg brukte Sonix til å transkribere et intervju jeg gjorde av Sandnes-artisten Thomas Dybdahl.

Whisper, som altså er programmet PLAUD Note bruker for å forstå tale, sliter også med å forstå visse norske dialekter. Sør- og vestlendinger blir mye mer feilsitert enn folk fra Oslo.  Derimot klarer sammendragsfunksjonen ofte å fange essensen likevel. Problemet oppstår når man skal hente ut direkte sitater, som innimellom kan stå så merkelig skrevet at det er umulig å tenke seg til hva som skal stå, uten å høre på lydfilen. Heldigvis ligger denne sammen med sitatet, så ved å trykke på teksten, så hører du lydopptaket fra nøyaktig samme sted.

For å få fullt utbytte av PLAUD Note, må man tegne et abonnement ved siden av. Eller kjøpe enkeltpakker med et gitt antall minutter til transkribering. Skjermbilde: PLAUD for iOS

Mister du produktet, er det adjø

En annen bekymring er mangelen på en gjenfinningsfunksjon, som Apples «Hvor er?» eller Tile. Mange hodetelefoner og ørepropper har denne funksjonen innebygd, og et så lite men viktig produkt som PLAUD Note burde definitivt også hatt dette.

Jeg opplevde faktisk selv å miste det første testproduktet, og måtte med lua i hånda be om en ny testenhet fra leverandøren. Jeg har fortsatt ikke funnet den igjen. En måte å spore enheten på ville definitivt gitt ekstra sinnsro.

Plaud Note in case GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Konklusjon

Til tross for noen svakheter, er PLAUD Note et imponerende stykke teknologi, som kan bidra til å revolusjonere måten vi fanger og bearbeider talte ord på. Dens unike kombinasjon av brukervennlighet, lydkvalitet og KI-assistanse gjør den til et kraftig verktøy for alle som jobber mye med tale, enten det er journalister, studenter, forskere eller forretningsfolk.

Ja, den er en investering, med en pris på nesten 2000 kroner, pluss løpende abonnementsavgift. Men for de som ønsker å spare tid og krefter på transkribering og notater, kan PLAUD Note absolutt være verdt prisen.

Vi savner først og fremst gjenfinningsfunksjon, og å kunne separere flere talere fra hverandre. Men produktet får allerede en klar anbefaling, med potensial til å bli enda bedre i fremtiden.

Karakter
PLAUD Note
Premium

Home mener

Velfungerende, KI-drevet transkripsjon og sammendrag. Kompakt og lett design, lang batteritid og enkel i bruk med ett-trykks opptak. KI-transkripsjon krever abonnement. Skiller ikke mellom flere talere i transkripsjonen. Ikke spesielt god til å forstå dialekter. Mangler gjenfinningsfunksjon om enheten mistes. Proprietær ladekabel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC

MacBook Air har blitt litt raskere, men også dyrere

Vil du ha ekstra skjerm til menyen?

Kjøp én - betal for tre

To-i-en-PC som har alt

Fy søren ... hvor rask den er!

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Scroll to Top