Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Slik bruker du ChatGPT

Over natten gikk kunstig intelligens fra noe man leste om, til noe håndgripelig som alle kunne bruke. ChatGPT har gjort KI mainstream, men hvordan bruker du det?

Skrevet av / 02.03.24 - 10:26
Slik bruker du ChatGPT

De siste årene har kunstig intelligens (KI eller AI) eksplodert i utvikling, og 2023 ble året når den for alvor nådde allmennheten. Ulike generative KI-programmer, med ChatGPT som ledestjerne, gjør nemlig avanserte KI-funksjoner tilgjengelige for alle.

Vi hører nesten daglig om hvordan studenter har jukset på eksamen med ChatGPT, hvordan den kunstige intelligensen truer arbeidsplasser og nærmest menneskets eksistens. Men hva er det egentlig?

Imiterer mennesker

I tillegg til delvis Microsoft-eide ChatGPT finnes Gemini fra Google og Claude AI fra Anthropic. Disse såkalte generative KI-ene kan svare på spørsmål, holde dialoger, skrive tekster og svare på kommandoer som mennesker ville gjort det. De blir bedre og bedre for hver samhandling, og de kan utføre oppgaver som tidligere krevde menneskelig intelligens.

Men for mange er dette fremdeles ukjent farvann. Her får du derfor en rask innføring for nybegynnere om hva generativ KI er, hvordan du kommer i gang med ChatGPT og dens like, og ikke minst hvordan du bruker dem på best mulig måte.

Hva er generativ KI?

Generativ KI er trent på enorme mengder data, for eksempel milliarder av nettsider, bøker, avisartikler eller Twitter-meldinger (unnskyld, X-meldinger). Basert på disse dataene har den lært mønster og sammenhenger i menneskelig språk.

Når du stiller et spørsmål eller en oppgave som krever et språklig svar, genererer den kunstige intelligensen sitt eget svar basert på den kunnskapen den har tilegnet seg. Den forsøker med andre ord å svare slik et menneske sannsynligvis ville svart.

Plaud AI
Det finnes også fysiske produkter som bruker ChatGPT, for eksempel diktafonen Plaud AI. Denne kan du snakke inn i, og diktafonen gjør opptak, foretar transkripsjon med kunstig intelligens, og bruker ChatGPT til å lage referat. Test kommer. Foto: Geir Gråbein Nordby

Generativ KI vs. søkemotorer

Dette skiller seg fra tradisjonelle søkemotorer som Google, som kun gjenfinner og viser eksisterende informasjon fra nettet. Generativ KI skaper derimot helt ny tekst basert på mønstre den har lært.

Det gjør at den kan svare på ting den ikke har sett før, foreslå kreative løsninger eller skrive hele rapporter på egen hånd. Den blir med andre ord smartere, eller i det minste mer informert, etter hvert.

Svar på eposter og chat-meldinger

Du kan bruke ChatGPT, Gemini og Claude AI til alt fra å svare på e-poster og chat-meldinger, til å skrive kortere utkast til rapporter eller artikler. Eller fôr den med en transkribering fra et møte eller intervju, og få den til å skrive en oppsummering. Du får den ikke til å skrive lange artikler, men fungerer rett og slett som en personlig assistent som avlaster deg for oppgaver.

Kom i gang med ChatGPT

For mange er ChatGPT det første møtet med generativ KI. Den ble lansert i slutten av 2022, men har på rekordtid fått millioner av brukere. ChatGPT er åpen og tilgjengelig for alle med en nettleser.

Når du går inn på chat.openai.com, får du opp et chat-vindu hvor du kan stille KI-en et hvilket som helst spørsmål. Det kan være så enkelt som «Hvordan har du det?» eller «Når snør det neste gang i Oslo?». Du kan også be om mer avanserte ting som at den oppsummerer en bok, foreslår et dikt eller sangtekst, eller veileder deg gjennom en matoppskrift.

ChatGPT vil svare så godt den kan i fullstendige setninger med en overraskende menneskelignende tone. Noen ganger vil den innrømme at den ikke har nok informasjon til å svare.

ChatGPT - slik bruker du ChatGPT
ChatGPT er gratis i versjon 3.5, mens du må betale for den enda smartere 4.0. Her prøver versjon 4 å forklare hvordan du bruker ChatGPT. Skjermbilde: ChatGPT for Chrome (KLIKK PÅ BILDET FOR Å LESE)

Er ChatGPT gratis?

Det er enkelt å få tilgang til ChatGPT. Du går bare til chat.openai.com og registrerer deg. Versjon 3.5 er gratis, mens den smartere versjon 4 krever et betalingsabonnement. Vær oppmerksom på at versjon 3.5 er raskere, og i noen tilfeller bedre å bruke, om du for eksempel skal ha korte oppsummeringer av lengre tekster.

Få mest ut av ChatGPT

ChatGPT er imponerende bra, men langt fra perfekt. Derfor er det greit med noen triks for å få best mulig svar:

 • Still tydelige ja/nei-spørsmål for å unngå misforståelser
 • Hold setningene enkle, og spør én ting av gangen
 • Be den gjerne om å forklare eller utdype svarene sine
 • Følg opp med oppfølgingsspørsmål for en bedre dialog
 • Rett opp feilaktige svar og gi tilbakemeldinger underveis. Intelligensen kan nemlig ta feil. Be gjerne om kildehenvisninger om den kommer med noen ville påstander.

Dette hjelper KI-en med å bedre svarene sine over tid. Den blir rett og slett smartere for hver samhandling.

Bard - slik bruker du Bard
Den mer faktaorienterte Bard fra Google, forklarer hvordan du bruker Bard. Googles AI har nylig skiftet navn fra Bard til Gemini. Skjermbilde: Bard for Chrome (KLIKK PÅ BILDET FOR Å LESE)

Gemini: Mer nøyaktig

Om du er opptatt av svar med mer faktuell nøyaktighet, er det Gemini du skal bruke. Gå til gemini.google.com, og få informative svar, vitenskapelige artikler, matematiske uttrykk og kildekode. ChatGPT er trent på et mer mangfoldig datasett som inkluderer kreativ skriving og kunstnerisk uttrykk, som kan gi et mer levende språk, men ting som utgis som fakta der må alltid ettersjekkes. ChatGPT er nemlig ikke laget for å gi korrekte svar, men snarere overbevisende svar.

En annen fordel med Gemini er at den er mye kjappere enn de andre KI-ene. Hele teksten spyttes ut på null-komma-svisj, der de andre genererer teksten mer som et menneske som skriver – bare raskere.

Claude AI - sammendrag av PDF
Med Claude AI kan du for eksempel laste opp PDF-dokumenter, som den analyserer og kan oppsummere fra. Spesielt hjelpsomt med for eksempel rettsdokumenter eller til å lage møtereferater basert på transkripsjoner og notater. Skjermbilde: Claude AI for Chrome (KLIKK PÅ BILDET FOR Å LESE)

Claude AI: En mer personlig KI-assistent

En annen populær generativ KI for tiden er Claude AI. Denne fungerer litt annerledes ved at du «lærer den opp» til å matche din egen skrivestil og tone. Her kan du også laste opp tekstdokumenter som den kan analysere og skrive referat fra, det kan være alt fra rettsdokumenter til transkripsjoner fra et møte.

Dessverre er Claude AI for øyeblikket ikke tilgjengelig for skandinaviske brukere, men det finnes løsninger for å lage en konto likevel (du trenger et utenlandsk mobilnummer), og da kan Claude både oppfatte og snakke alle skandinaviske språk, inkludert norsk.

Du kan starte med å gi Claude AI noen eksempeltekster du selv har skrevet eller liker godt. Basert på disse skreddersyr den en «KI-versjon» av deg, som kan svare på spørsmål og skrive nye tekster i samme stil. Det fungerer bare sånn passe, og vi vil ikke anbefale å la Claude AI skruppelløst skrive en stil eller artikkel i ditt navn.

Fordelen er at Claude AI blir mer personlig og bedre tilpasset dine behov. Den kan også huske tidligere samtaler, slik at den blir bedre kjent med deg over tid.

Det er viktig å være klar over at KI ikke skal brukes til annet enn inspirasjon for å komme i gang. For eksempel ved skrivesperre. Men legger du arbeid i en artikkel, vil du kunne gjøre det bedre selv, og ikke minst er du på den riktige siden av etikk og moral.

Dall-E Slik bruker du ChatGPT
ChatGPTs bildetjeneste Dall-E genererer oppslagsbildet til denne artikkelen: «Slik bruker du ChatGPT».

Dall-E: Lag bilder med KI

Du kan bruke generativ kunstig intelligens til å kommunisere og skape tekst. Men visste du at du også kan bruke KI til å generere og manipulere bilder?

Et godt eksempel er verktøyet Dall-E fra OpenAI, som kan lage unike bilder basert på enkle tekstbeskrivelser du skriver inn. Du kan for eksempel prøve å skrive: «En panda spiser pizza og leser L&B Home», eller «En astronaut bruker hodetelefoner».

Dall-E panda leser L&B Home Dall-E astronaut wearing headphones-topaz
<
>
Dall-E genererer bildet: "En panda som spiser pizza og leser Lyd & Bilde".

Basert på datasett med milliarder av bilder, klarer Dall-E å sette sammen nye avanserte varianter som nesten ser ekte ut. Hvis du da ikke ber den om å emulere en bestemt kunstners stil, eller å lage bildet som en tegning eller karikatur.

Vit at bilder krever ekstremt mye maskinlæring, og det er så vanvittig mye informasjon som skal inn i et bilde, at KI-en fort kan lage det man kaller hallusinasjoner. Altså den produserer artefakter i bildet som ikke har noe der å gjøre. Et par hodetelefoner kan plutselig ha fått frisbee-er til øreklokker, eller et menneske kan få seks fingre eller tre armer. Ansikter kan også se kunstige ut, men ikke alltid.

Det er likevel ingen tvil om at bildegenerering har kommet langt bare på et par år, og det er lett å spå at det om kort tid vil bli vanskelig å skille ekte fra falskt. Dette feltet vil trolig eksplodere fremover og endre alt fra design, kunst og reklame til produksjon av falske nyheter.

Konklusjon: KI er verdt å sette seg inn i

Når vi ser at generativ KI har vokst seg nesten inn i himmelen i løpet av bare litt over et år, er det både spennende og fascinerende, men også uhyre skummelt, å tenke på hvor denne teknologien er bare få år fra nå. Vi har ikke engang snakket om hva man kan bruke teknologien til innenfor lyd- og videoproduksjon.

Hvem vet forskjell på ekte fra falskt i fremtiden? Vil kunstig intelligens ta arbeidsplassene våre? Ja, helt sikkert noen av dem. Men der ny teknologi kommer, vil også nye arbeidsplasser skapes. Det som er helt sikkert, er at et menneske som kan bruke kunstig intelligens vil være mer ettertraktet, enn et som ikke kan det. Så start og lær nå!

Noen eksempler på hva ChatGPT kan gjøre

Slik får du ChatGPT til å oppsummere en tekst

Du:
«Skriv en oppsummering av dette rettsdokumentet fra ICJ. På norsk.» (Kopier all skrift fra hele PDF-en fra rettskjennelsen fra ICJ vedrørende Israels operasjoner i Gaza)

ChatGPTs svar (KLIKK PÅ BILDET FOR Å LESE):

ChatGPT sammendrag rettsdokument NORSK

Slik kan ChatGPT skrive et lite manus

Du:

«Skriv manuset til en kortfilm, hvor hovedpersonen våkner opp på en benk i en park, uten klær, og lurer på hvor han er. Det viser seg han ikke lenger er i sin egen hjemby London, men har våknet i en park i Paris bortenfor Eiffeltårnet. Han har ingen mobil eller penger, og han forsøker desperat å komme seg hjem.»

ChatGPTs svar (KLIKK PÅ BILDET FOR Å LESE):

ChatGPT filmmanus NORSK

 

Slik kan ChatGPT skrive jobbsøknaden din

Du:

«Skriv en jobbsøknad til denne stillingsutslysningen:

Sjåfør klasse CE

Arbeidsgiver: Norsk Distribusjon og Lager AS

Stillingstittel: Sjåfør lastebil

Frist: Snarest

Ansettelsesform: Fast

Litt om stillingen: Modulvogntog kjører mellom Oslo og Gardermoen

Krav til stillingen:

 • Førerkort kl. CE
 • Må raskt kunne rygge seg på plass med 25,25 meter
 • Oppstart kl. 20:00
 • Være kundevennlig
 • Være fremoverlent
 • Være meget selvstendig og rutinert
 • Må ha erfaring med lasting og lossing på lager
 • Må kunne gjøre seg forstått på norsk eller engelsk»

ChatGPTs svar (KLIKK PÅ BILDET FOR Å LESE):

ChatGPT jobbsøknad NORSK

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

 • Prøv LB+ i 30 dager
  Kun 49,-

  Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

 • LB+ Total års abonnement
  Kun 137.50 mnd

  Du sparer 288 ,-

Romstasjonen under Berlin!

Lyd & Bilde
Scroll to Top