TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST TP-Link Deco XE75

Funker best med få dingser

På sitt beste er hastigheten nesten vanvittig! Har du mange enheter som skal kobles til hjemmenettet, vil du derimot neppe oppleve det.

forfatter
Publisert 26.09.22 - 09:00
Karakter
TP-Link Deco XE75
L&B mener
Enkelt å koble opp. Glimrende hastigheter på sitt beste.
Hastigheten daler når mange produkter er tilkoblet. Ingen dedikert backhaul-kanal.
Spesifikasjoner
 • Prosessor: 1,7 GHz quad-core
 • Protokoll: 802.11b/g/n/ac/ax 2,4GHz / 5GHz – 1024-QAM
 • Hastighet: 2,4 GHz 574 Mbit/s / 5 GHz og 6 GHz 2402 Mbit/s
 • Infrastruktur: 2×2 MU-MIMO (Multiple User, Multiple Input, Multiple Output)
 • Antall antenner (router): 4
 • Antall antenner (node): 4
 • Tilkoblinger: 3 x gigabit Ethernet (ruter), 3 gigabit Ethernet (node)
 • Stemmestyring: Nei
 • Farge: hvit
 • Web: tp-link.com
Veil. pris 3990Pr. 26.09.22 Produktside

Da jeg først koblet opp TP-Link Deco XE75, trodde jeg det var noe galt med hastighetstesten. Hastigheter på over 900 Mbit/s er noe av det raskeste jeg noensinne har sett på WiFi, og jeg var klar for å rope høyt fra toppen av nærmeste fjelltopp, at dyre nettverk er bare noe tull: XE75 er alt du trenger! Men realiteten skulle snart slå meg hardt i hodet…

TP-Link Deco XE75 med WiFi 6E kommer i både 2- og 3-pakning. Foto: TP-Link

To eller tre enheter

TP-Link Deco XE75 er et rimelig mesh-nettverk, som kommer i to eller tre deler. Med kompakte, runde, hvite enheter. Jeg har fått settet med tre bokser, men oppgitt pris er for to. Om du trenger det ene eller andre, kommer an på hvor mange områder du har med dårlig dekning. Mange vil klare seg langt med to bokser, men siden jeg selv har en garasje hvor jeg også skulle hatt dekning, er tre brillefint for min del.

Les også Raskt internett i hele huset Vi hadde ikke trodd et av de billigste WiFi 6-nettverkene skulle være så bra.
Netgear Orbi RBK352 AX1800 SPREAD

Deco XE75: Oppsett

Alle boksene i pakken er identiske, det betyr at du kan velge hvilken du ønsker som hovedruter. Denne kobler du til hjemmets modem, og setter den enkelt opp med Deco-appen. Deretter plasserer du de andre boksene i umiddelbar nærhet og plugger dem i veggen. De vil alle automatisk sammenkobles. Deretter kan du plugge de du har valgt som noder ut av veggen igjen, plassere dem i rommene du ønsker, og koble dem på strøm igjen. Når de alle lyser konstant med grønt lys, vet du at nettverket er oppe og går.

Decco-appen gir noen flere muligheter enn Huawei-appen gir, blant annet kan du sjekke hastigheten i nettverket ditt. Noe som er veldig kjekt å gjøre innimellom, og som nok er den funksjonen jeg selv oftest bruker i en slik app.

TP-Link XE75 6GHz backhaul wifi
6 GHz-båndet er i utgangspunktet reservert backhaul, men kan frigis til WiFi-dekning i oppsettet.

6 GHz

Deco XE75 er av nyeste type, WiFi 6E, som betyr at det har en egen 6 GHz-kanal. Inntil dette frekvensbåndet flommes over av moderne produkter som også støtter det, vil det være så å si fri for støy, så om du har en Android-mobil av nyere type eller andre produkter som støtter 6 GHz, så kan de med fordel kobles der. Altså, så lenge de er i nærheten av ruteren eller en node, for det er nemlig dårligere rekkevidde på det båndet, enn på 5 GHz.

Bare vit at 6 GHz-båndet i utgangspunktet er dedikert til sammenkoblingen mellom ruter og noder (backhaul), og du må i appen aktivt gjøre det tilgjengelig for tilkoblede enheter. 6 GHz vil da bli et separat nettverk med sitt eget navn. For eksempel «TP-Link mesh – 6GHz».

TP-Link XE75 innstillnger app
I innstillingene bør du først og fremst sjekke at Stråleforming er aktivert, for bedre antennesignal til tilkoblede enheter.

Ikke dedikert backhaul

Deco XE75 kan brukes både med trådløs og kablet backhaul. Hvilken som helst Ethernet-kontakt kan brukes til formålet. Velger du trådløst, skal du vite at det ikke finnes en dedikert backhaul-kanal, og du får ikke vite hvilken kanal som brukes til formålet til enhver tid.

Hastigheter

Som jeg skrev innledningsvis, da jeg først koblet opp nettverket og målte hastighetene, fikk jeg nærmest hakeslepp. Med en 6 GHz-kompatibel Samsung Galaxy Z Fold3 i samme rom som ruteren, så jeg 700 Mbit/s ned og 670 Mbit/s opp. Du snakker om råflott! Men dette er som sagt et frekvensbånd med begrenset rekkevidde, og med mobilen en etasje opp var jeg nede i rundt 300-350 Mbit/s. Ytterligere en etasje opp var vi på bare 20-30 Mbit/s, men PC-en som har bedre antenner kunne lese av 100 Mbit/s på det samme båndet.

TP-Link XE75 6GHz smartphone same room TP-Link XE75 5GHz smartphone same room TP-Link XE75 5GHz smartphone one floor up TP-Link XE75 5GHz smartphone two floors up TP-Link XE75 - speedtest - router ground floor - computer 2nd floor - 6 GHz TP-Link XE75 - speedtest - node right next to wifi antenna - wired backhaul - 6GHz TP-Link XE75 - speedtest - node right next to wifi antenna - wired backhaul - 5GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - open door - wired backhaul - 6GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - open door - wired backhaul - 5 GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - open door - wifi backhaul two floors up - 6GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - open door - wifi backhaul two floors up - 5GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - closed door - wired backhaul - 6GHz TP-Link XE75 - speedtest - node in next room - closed door - wired backhaul - 5GHz
<
>
Speedtest: 6 GHz. Node i rommet ved siden av PC-ens WiFi-kort. Åpen dør. Trådløs backhaul, med en hel etasje imellom.

Da jeg så la til en node i tredje etasje, på rommet ved siden av kontoret, ble det ganske så andre boller. Spesielt med kablet forbindelse imellom de to. Med lukket dør imellom rommene (type lett innedør) fikk jeg over 900 Mbit/s ned, og 870 Mbit/s opp! Dette er vanvittig, og noe av det raskeste jeg har sett på noe nettverk. Uansett prisklasse! Samme resultat med åpen dør, og hastighetene økte ikke noe om jeg satt noden inn på kontoret, i umiddelbar nærhet til antennen.

5 GHz-båndet ga nesten samme hastighet, rundt 850 Mbit/s med noden i rommet utenfor. Jeg kan rett og slett ikke fatte og begripe hvem som trenger noe mer enn dette!

Med trådløs forbindelse mellom ruter og node, reduseres hastigheten en del. Men med ruteren i første og noden i tredje etasje, får jeg likevel over 300 Mbit/s på 5 GHz-båndet, mens 6 GHz reduserer til rundt 270. Fullt ut respektabelt, de færreste trenger noe raskere nett enn dette. Husk at de mest krevende 4K Ultra HD-programmene på Netflix bare krever en båndbredde på 15 megabit i sekundet!

TP-Link XE75 - connections
Tre Ethernet-kontakter kan kobles som du ønsker. Ingen av dem er for eksempel dedikert backhaul eller modem, bruk dem om hverandre. Foto: Geir Gråbein Nordby

Mange dingser: Trøbbel i gjære

Det som derimot skulle skape problemer, var da jeg koblet til alle mine dingser og smartenheter. Godt og vel 40 stykker, medregnet TV-er, høyttalere, PC-er, nettbrett og mobiltelefoner. Og persienner og garasjedør, ytterdør, og så videre. Og selv om de fleste ikke er i bruk, så står de fortsatt og kommuniserer så vidt med nettverket.

Når TP-Link-nettverket får for mange produkter å forholde seg til i min bolig, dropper hastigheten. Som en stein. Mens jeg skriver dette, har jeg en gjennomsnittshastighet på rundt 50 Mbit/s. Det er over mesteparten av huset, med dekning fra tre TP-Link Deco-enheter: en ruter og to noder. Alle er satt opp der de erfaringsmessig gir best dekning, uten å forsøple hverandres dekningsområde mer enn nødvendig. Jeg har også prøvd å koble ut både en og begge nodene, uten vesentlige bedringer. Det virker rett og slett som om Deco-nettverket ikke er spesielt glad i mange dingser sammenkoblet om gangen.

Foto: TP-Link

Konklusjon

Har du få dingser du trenger å koble til hjemmenettverket, og du krever raske hastigheter, så bør du se nærmere på TP-Link Deco XE75. Her fikk vi til tider svimlende høye hastigheter, og vi har sjeldent vært så nære å se ekte gigabit-hastighet på WiFi!

Dessverre dropper hastigheten kraftig etter hvert som flere smartenheter kobles til nettverket. Antakelig kan dette ha å gjøre med at systemet ikke har en separat backhaul-kanal.

Rådet er derfor å gå opp i pris om du har et stort og omfattende smarthjem, mens andre fint klarer seg med Deco XE75.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

Huawei Mesh 7

Stabilt nettverk for pengene

Huawei Mesh 7 er et rimelig, og svært vellykket, WiFi 6-nettverk. Her får du mye for pengene!

Stort sett gode hastigheter, og god opplevd stabilitet.
Ikke fullt så raskt som dyrere mesh-nettverk. Ikke 6 GHz.
Annonse
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

2 kommentarer om “TP-Link Deco XE75”

 1. Kan en firmware update løse problemene med lave hastigheter med mange tilkoblinger?

  Svar
  • Forhåpentligvis. Så vil jeg ikke utelukke at det kan ha vært enkeltenheter i akkurat mitt oppsett som har dårlig kompatibilitet med XE75, for dette var overraskende.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Koble alle enheter til en kontakt En Thunderbolt 4 USB-dokk gir din bærbare nye muligheter og skaper orden på skrivebordet.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Fargesprakende skjerm fra MSI MSI Prestige 16 er en ny kontor-bærbar fra MSI, som er den første med bakbelyst skjerm med Mini-LED.
Koster den virkelig ikke mer? Acer Swift 5 ligner og oppfører seg som et direktørleketøy. Men den koster så lite at de fleste kan være med.
Få den gamle PC-en på det raske nettet Netgear AXE3000 gir deg enkel tilgang til det lynraske Wi-Fi 6E med en USB 3.0-adapter.
Musestille fra Trust Hvis du - eller omgivelsene dine - plages av høylytte tastetrykk og museklikk, da har Trust et alternativ.
Følg Lyd & Bilde