TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

TEST Huawei Mesh 7

Stabilt nettverk for pengene

Huawei Mesh 7 er et rimelig, og svært vellykket, WiFi 6-nettverk. Her får du mye for pengene!

forfatter
Publisert 26.09.22 - 09:00
Karakter
Huawei Mesh 7
L&B mener
Stort sett gode hastigheter, og god opplevd stabilitet.
Ikke fullt så raskt som dyrere mesh-nettverk. Ikke 6 GHz.
Spesifikasjoner
 • Prosessor: 1,4 GHz quad-core
 • Protokoll: 802.11b/g/n/ac/ax 2,4GHz / 5GHz – QAM
 • Hastighet: 2,4 GHz 574 Mbit/s / 5 GHz 2402 Mbit/s
 • Infrastruktur: MU-MIMO (Multiple User, Multiple Input, Multiple Output)
 • Antall antenner (router): ikke oppgitt
 • Antall antenner (node): ikke oppgitt
 • Tilkoblinger: 4 x gigabit Ethernet (ruter), 4 gigabit Ethernet (node)
 • Stemmestyring: Nei
 • Farge: hvit
 • Web: comsumer.huawei.com
Veil. pris 4500Pr. 26.09.22 Produktside

Huawei Mesh 7 består av to relativt høyreiste hvite bokser, med oval grunnflate. De er slettes ikke blant de styggeste boksene jeg har sett, og kan stå synlig fremme uten å være sjenerende. Som jo er poenget med mesh-nettverk, som bør stå utildekket for den beste trådløse forbindelsen.

Systemet kommer kun i par, derimot er det mulig å kjøpe to pakker og koble sammen alle fire i samme system.

Huawei Mesh 7 - 2-kit
Foto: Huawei

Lett å sette opp

Begge boksene i esken er identiske, det betyr at du kan velge hvilken av dem som skal være ruter, og hvilken som er den forlengende satellitten (noden). De har begge fire Ethernet-kontakter på baksiden med gigabithastighet, og den du velger som ruter kan kobles til modemet ditt med hvilken som helst av dem.

Les også Raskt internett i hele huset Vi hadde ikke trodd et av de billigste WiFi 6-nettverkene skulle være så bra.
Netgear Orbi RBK352 AX1800 SPREAD

Last ned Hawei Life-appen på mobilen, logg på et foreløpig nettverk som deles av ruteren, og følg anvisningen i appen. Ruterens diode lyser konstant blått når den er tilkoblet internett.

Noden kobles til strøm og står i nærheten av ruteren, og når de begge lyser blått, kan du flytte noden dit du vil forlenge dekningen til.

Huawei Mesh 7 - connections
Fire Ethernet-kontakter kan kobles akkurat som du ønsker, enten det er til kablet backhaul, modemforbindelse, eller smartenheter som trenger kablet nettverk. Foto: Geir Gråbein Nordby

Kablet backhaul

Forbindelsen mellom ruter og node(r) kalles backhaul-kanalen. Hawei Mesh 7 har to separate 5 GHz-bånd, hvor ett av dem brukes utelukkende til backhaul. Fronthaul er derimot den som gir alle dine trådløse enheter WiFi-dekning. Å separere de to kanalene på hvert sitt bånd gjør at nettverket oppfører seg mer stabilt.

Huawei Mesh 7 kan alternativt bruke kablet backhaul, altså hvor en Ethernet-kabel forbinder ruter og node, slik at de får en mye mer stabil sammenkobling. Dette gir den mest stabile WiFi-dekningen i huset, og de raskeste hastighetene. Du kan bruke hvilken som helst Etherhet-kontakt til formålet. Ruteren og noden skjønner automatisk hvilken tilkobling som er valgt som backhaul, ruteren vet hvilken som er tilkoblet modemet, og noden vet om en av kontaktene også er tilkoblet en enhet som trenger kablet internett.

Huawei Mesh 7 WiFi 6 & WiFi 5
Huawei Mesh 7 støtter ikke 6 GHz-båndet. Derimot kan du sette opp et eget WiFi 5-bånd for eldre enheter.

Ikke 6 GHz

Mesh 7 er WiFi 6 og ikke 6E, altså får du ikke et separat 6 GHz-bånd her. Det trenger ikke å bety så mye, for rekkevidden til 6 GHz er vesentlig kortere enn 5 GHz, og om enheten du trenger internett til er i et annet rom, kan hastigheten faktisk gå ned i stedet for opp.

Mesh 7: Brukervennlighet

Når nettverket er satt opp, får du helt grei oversikt i appen AI Life. Brukergrensesnittet er enkelt og greit, men du får ikke gjort så mye her. Du får for eksempel ikke testet nettverkets innbyrdes hastighet, som man får gjort med både Netgear og Asus nettverk.

Derimot kan du velge å skille ut et eget nettverk til gamle WiFi 5-produkter og eldre, slik at disse ikke gjør nettet ustabilt for nyere produkter. Du kan også se hvilken 2,4 GHz kanal det er minst støy på og koble over på denne, om det ikke allerede er gjort. Samme mulighet gir derimot ikke 5 GHz-båndet.

Du lage et gulvplan for hjemmet, og sjekke og makere dekningen i hvert rom. Dette er en manuell jobb, og krever endel tid å sette seg inn i. Jeg må innrømme jeg ikke fullførte dette arbeidet under testingen.

Mer avanserte innstillinger får du gjort ved å finne IP-adressen på undersiden av ruteren, og skrive denne inn i en nettleser.

Huawei Mesh 7 - speedtest - router ground floor - smartphone 2nd floor Huawei Mesh 7 - speedtest - router ground floor - smartphone 1st floor Huawei Mesh 7 - speedtest - router and smartphone same room Huawei Mesh 7 - speedtest - node right next to wifi antenna - wired backhaul Huawei Mesh 7 - speedtest - node in next room - open door - wired backhaul Huawei Mesh 7 - speedtest - node in next room - closed door - wired backhaul Huawei Mesh 7 - speedtest - node in next room - open door - wifi backhaul two floors up
<
>
Speedtest: Node og ruter forbundet trådløst, med en hel etasje imellom seg. Node i rommet ved siden av WiFi-antenne på PC. Åpen dør.

Mesh 7: Hastighet og stabilitet

Når det gjelder opplevde hastigheter og stabilitet, har jeg stort sett bare gode ord å si om Huawei Mesh 7. Med ruteren i underetasjen i et treetasjes hus, målte min iPhone 11 Pro Max fra umiddelbar nærhet til ruteren rundt 740 Mbit/s ned og rundt 580 Mbit/s opp. Dette er helt på høyde med Netgear Orbi RBK752, et av våre favorittnettverk til prisen.

Målt med mobilen fra etasjen over ruteren sank hastighetene til 590 ned og 460 opp, mens ytterligere en etasje opp fikk jeg 350 ned og 290 opp.

Dette er veldig gode hastigheter for et rimelig mesh-nettverk å være. Jeg understreker at det ikke er noen dører imellom, og dette er målt kun fra ruteren, før noden var koblet til.

Huawei Mesh 7 NFC connection
Har du Android-mobil med NFC-støtte, kan du plassere den på toppen av ruter eller node, og automatisk tilkobles internett. Foto: Huawei

Nettverket med ruter og node sammenkoblet oppleves stabilt, og det holder gode hastigheter også når mange enheter er tilkoblet. I vårt nettverk har vi diverse Sonos-høyttalere, TV-er og mediaspillere, datamaskiner, mobiler og nettbrett tilkoblet til enhver tid, i tillegg til Google-høyttalere, smarte persienner og dører. Totalt rundt 30-40 enheter, avhengig av hvor mange produkter jeg har til test. Jeg må si den opplevde stabiliteten er god, selv med to bokser som deler på tre etasjer.

Best hastighet får man ikke uventet når node og ruter er forbundet med en Cat.6 Ethernet-kabel. Men også med trådløs forbindelser lå jeg stort sett på rundt 300 Mbit/s, som er absolutt respektabelt for et trådløst mesh-nettverk i den budsjettvennlige Basic-klassen.

Foto: Huawei

Konklusjon

Huawei Mesh 7 har ikke 6 GHz-båndet som WiFi 6E gir, men det er ikke så farlig. Det kan likevel vise til gode hastigheter, og en stabilitet som tilhører toppsjiktet i sin klasse. Her vil du sjeldent oppleve nedetider, og vi opplevde aldri nettverket som overbelastet.

Nettverket er enkelt å sette opp, og brukervennligheten er god, selv om appen har noe begrenset funksjonalitet.

Vi fikk en meget enkel WiFi-hverdag med Mesh 7 i hus.

Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.

Også i denne testen:

TP-Link Deco XE75

Funker best med få dingser

På sitt beste er hastigheten nesten vanvittig! Har du mange enheter som skal kobles til hjemmenettet, vil du derimot neppe oppleve det.

Enkelt å koble opp. Glimrende hastigheter på sitt beste.
Hastigheten daler når mange produkter er tilkoblet. Ingen dedikert backhaul-kanal.
Annonse
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Koble alle enheter til en kontakt En Thunderbolt 4 USB-dokk gir din bærbare nye muligheter og skaper orden på skrivebordet.
Nei, USA forbyr IKKE alle Huawei-produkter Amerikanske myndigheters fokus er på å stoppe salget av telekommunikasjonsutstyr og overvåkningsteknologi fra fem navngitte kinesiske selskaper
Fargesprakende skjerm fra MSI MSI Prestige 16 er en ny kontor-bærbar fra MSI, som er den første med bakbelyst skjerm med Mini-LED.
Koster den virkelig ikke mer? Acer Swift 5 ligner og oppfører seg som et direktørleketøy. Men den koster så lite at de fleste kan være med.
Få den gamle PC-en på det raske nettet Netgear AXE3000 gir deg enkel tilgang til det lynraske Wi-Fi 6E med en USB 3.0-adapter.
Musestille fra Trust Hvis du - eller omgivelsene dine - plages av høylytte tastetrykk og museklikk, da har Trust et alternativ.
Følg Lyd & Bilde