TEST: ASUS ZenBook 14 UM425IA-PURE3

Luksuriøs minimalisme

Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.

Karakter
ASUS ZenBook 14 UM425IA-PURE3

Lyd & Bilde mener

Slank og velformet ultrabook som ser dyrere ut enn den er i virkeligheten. Nesten dobbelt så rask som fjorårets modell. Tar liten plass, og veier ikke mye.
Det ultrakompakte ytret og den lekre finishen koster litt ekstra. Ingen touchskjerm. Aluminiumsfinishen trekker til seg fettfingre.
 • Prosessor: 2,0 GHz AMD Ryzen 7 4700U (octa-core, 8 tråder)
 • Skjerm: 14” Full HD (1920 x 1080 pixels), 100 % sRGB fargerom
 • Minne: 16 GB
 • Grafikk: AMD Radeon m. delt RAM
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
 • Harddisk: 512 GB SSD
 • Mål og vekt: 31,9 x 1,4 x 21,0 cm (BxHxD) / 1,2 kg
 • Annet: HD-webcam, WiFi 6, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C, 1 x USB 3.2, HDMI, MicroSD-kortleser, MIL-STD 810G-sertificeret
 • Web: asus.com
Vis mer
Vis mindre

Veil.pris 14999 kr

 • GeekBench 5: 5318 (multi), 1107 (single)
 • PC Mark 10: 4929
 • 3DMark Fire Strike: 2664
 • 3DMark TimeSpy: 968
 • CineBench R15: 66 fps / 922 cb
 • HD Tach: 1129 MB/s
 • Batteritest: 5 t. 50 min.

Asus ZenBook-serie er blant de mest trofaste gjestene på testbenken. De minimalistiske bærbare PC-ene dukker opp med en jevne mellomrom. Og godt er det, da de ofte er svært gode maskiner.

Asus ZenBook 14 UM25IA ligger omtrent midt i serien når det gjelder pris og utstyr. Som sin forgjenger virker den umiddelbart hverken simpel eller billig. Kabinett og lokk er i blågrå polert aluminiumsfinish, og skjermen fyller nesten hele kabinettet (90 prosent av arealet ifølge Asus). Det er imidlertid fortsatt plass til kamera og to mikrofoner i toppen av skjermen.

 

Skjermen er hengslet på undersiden av kabinettet. Det betyr at kabinettet løftes fra underlaget når man åpner lokket. (Foto: Asus)

Ergonomi og luft

Som vi har sett på flere modeller, er skjermen hengslet på undersiden av maskinen. Det betyr at kabinettet løftes omkring en centimeter opp fra underlaget når skjermen åpnes. Det gir både bedre ventilasjon og en mer ergonomisk arbeidsstilling.

Tastaturet er definitivt i det bedre sjiktet av skalaen for kompakte ultrabook-maskiner, og man kan jobbe forholdsvis behagelig hele dagen. Tastaturbelysningen kan justeres i tre nivåer, eller slukkes helt ved et trykk på en knapp. Det er ganske smart – og man sparer på strømforbruket.

Talltastatur i touchpaden

Numerisk tastatur er det ikke pass til i en så liten bærbar, men Asus har et ess i ermet til regnearksryttere, da det er innebygde talltaster i touchpaden: Et trykk i øverste høyre hjørne får tallene til å lyse opp på den ubrutte metallflaten, og et sveip får kalkulatoren frem på skjermen. Noe som understreker hvor nyttig en touchskjerm ville ha vært.

Asus har et ess i ermet til regnearksryttere, da det er innebygde talltaster i touchpaden. (Foto: Asus)

Tro mot Zen-navnet har maskinen de portene man har bruk for – men ikke mer enn det.

To USB C-porter og en enkelt gammeldags USB 3-port til din eksterne harddisk eller mus. Samt en USB-C og en HDMI-utgang i full størrelse (den kan akkurat få plass innenfor chassiset) betyr at man ikke må ha en stripe av adaptere for å kunne bruke maskinen ute i virkeligheten. Det er også en SD-kortleser. Nettverksporten og hodetelefonutgangen er imidlertid ofret på trådløshetens alter. Men det følger med USB-adaptere i esken.

Skjermen er «kun» Full HD og uten touch. Det er greit, for det er strengt tatt heller ikke behov for høyere oppløsning på en 14″ skjerm. Touch er til gjengjeld et stort pluss i tettpakkede auditorier og på fly og tog. Dessverre er touchskjermer fortsatt mer unntaket enn regelen.

Asus ZenBook 14 ser lekrere ut enn man skulle tro ut fra prisen. (Foto: Asus)

Benchmark

ZenBook 14 skiller seg fra de fleste PC-ene vi får inn til test, da den ikke har en Core-prosessor fra Intel, men derimot en Ryzen-prosessor fra konkurrenten AMD. Det kan det være god grunn til. Vi testet nylig en annen Ryzen-maskin fra Asus, og her utmerket prosessoren seg ved å gi fantastisk god valuta for pengene.

Ryzen 7 4700 er en 2 GHz-prosessor med åtte kjerner og tråder. Tilsvarende en Core i7-prosessor i mellomklassen eller en i5-toppmodell. Den forrige ZenBook 14-modellen vi testet var utstyrt med en Intel Core i5-prosessor.

En Geekbench 5-score på 5318 i multi-core og 1107 i single-core er helt respektable verdier. Det er faktisk bare en tredjedel langsommere enn den tre ganger så dyre MSi GS66 Stealth. Men vær oppmerksom på at vi her snakker om ren prosessorkraft. Når det gjelder 3D-grafikk, er forskjellen langt mer dramatisk.

Kontorprogramtesten PCMark 10 bekrefter med en score på 4929 at vi har med en liten arbeidshest å gjøre, som vil tygge seg flittig gjennom regneark og tekstbehandling uten å stille krav om større innhold i livet.

Til business – ikke gaming

Desto større er ydmykelsen i 3D-grafikktesten 3DMark. Scoren i henholdsvis TimeSpy (968) og Fire Strike (2664) ligger på omkring en sjettedel av aktuelle gamingmaskiner. På den andre siden er årets ZenBook 14 bare halvparten så langsom på grafikksiden som fjorårsmodellen. Den er så avgjort ingen gamingmaskin, men den klarer faktisk en omgang CS:OG helt greit!

Batteri til hele dagen

Batteritiden er oppgitt til «opptil 22 timer». Det kommer an på bruken. I PCMarks intensive batteritest holdt ZenBook 14 akkurat under seks timer. Og det er veldig flott – og nesten dobbelt så lenge som fjorårets modell.

Kabinettet er i blågrå polert aluminium i en nyanse som sier ”we mean business»! (Foto: Asus)

Konklusjon

Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilig maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten. Den tar liten plass og veier minimalt, og batteritiden er så lang at du aldri trenger å ha laderen med til hverdags.

Prisen er noe høyere enn på de billigste PC-ene, men belønningen er lav vekt og et metallkabinett som tåler et liv i vesken. At den likevel ligner noe som koster det dobbelte, er en ekstra bonus. En berøringsfølsom skjerm ville ha vært den siste … touch-en.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Lyd & Bilde,
se våre abonnementstilbud her .
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
Kommenter

Legg igjen en kommentar

  Les også

  Nettopp slått kloa i en PS5 eller Xbox Series X? Da kan det hende du vil ønske å oppgradere skjermen din også. Vi har testet de beste TV-ene til gaming!
  Det finnes mange gode små høyttalere, men ingen som denne.
  Den integrerte Linn Majik DSM spiller som en drøm med innebygget romkorreksjon, og har alt man trenger innebygget.
  iPhone 12 Pro Max feier gulvet med konkurrentene, og har det beste kameraet vi har sett hittil.

  Aktuelle tilbud

  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.
  BMWs første helelektriske SUV har alt man trenger, bortsett fra én ting.
  Sonys toppspekkede spillkonsoll leverer lynrask ytelse og sylskarp grafikk – skreddersydd for neste generasjons avanserte spill.
  Apple iPad Air og Samsung Galaxy Tab S7+ 5G i heftig tvekamp.
  Denon har aldri laget en bedre surroundforsterker, enn jubileumsmodellen AVC-A110.
  Bytter du ut den gamle strømforsyningen med en ny, kan det hende du blir like overrasket som vi ble.
  En digital notatbok er en mye bedre idé enn det høres ut som. Særlig når den er så bra som reMarkable 2.
  For den som har råd, skal det godt gjøres å få bedre lyd fra digitalsamlingen eller strømmetjenester. De rike har det godt!
  Jabras største ørepropp-modell fyller ikke stort. Men den er fylt med gode løsninger.
  iPhone 12 er kanskje det beste kjøpet blant Apples fire nye iPhone-modeller.
  LG og Sonys nye toppmodeller er er propp fulle av finesser og ny teknologi. Men hvilken av disse 8K-TV-ene har den aller beste bildekvaliteten? La oss teste!
  Sony a7s III er mer videokamera enn stillbildekamera, og passer derfor ikke for alle fotografer.