TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
HØSTTILBUD PÅ LB+ 5 UKER FOR 5 KR

TEST ASUS ZenBook 14 UM425IA-PURE3

Luksuriøs minimalisme

Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilfull maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten.

forfatter
Publisert 14.09.20 - 10:45
Karakter
ASUS ZenBook 14 UM425IA-PURE3
L&B mener
Slank og velformet ultrabook som ser dyrere ut enn den er i virkeligheten. Nesten dobbelt så rask som fjorårets modell. Tar liten plass, og veier ikke mye.
Det ultrakompakte ytret og den lekre finishen koster litt ekstra. Ingen touchskjerm. Aluminiumsfinishen trekker til seg fettfingre.
 • Prosessor: 2,0 GHz AMD Ryzen 7 4700U (octa-core, 8 tråder)
 • Skjerm: 14” Full HD (1920 x 1080 pixels), 100 % sRGB fargerom
 • Minne: 16 GB
 • Grafikk: AMD Radeon m. delt RAM
 • Operativsystem: Windows 10 Home, 64-bit
 • Harddisk: 512 GB SSD
 • Mål og vekt: 31,9 x 1,4 x 21,0 cm (BxHxD) / 1,2 kg
 • Annet: HD-webcam, WiFi 6, Bluetooth 5.0, 2 x USB-C, 1 x USB 3.2, HDMI, MicroSD-kortleser, MIL-STD 810G-sertificeret
 • Web: asus.com
 • GeekBench 5: 5318 (multi), 1107 (single)
 • PC Mark 10: 4929
 • 3DMark Fire Strike: 2664
 • 3DMark TimeSpy: 968
 • CineBench R15: 66 fps / 922 cb
 • HD Tach: 1129 MB/s
 • Batteritest: 5 t. 50 min.
Veil. pris 14.999Pr. 14.09.20 Produktside

Asus ZenBook-serie er blant de mest trofaste gjestene på testbenken. De minimalistiske bærbare PC-ene dukker opp med en jevne mellomrom. Og godt er det, da de ofte er svært gode maskiner.

Asus ZenBook 14 UM25IA ligger omtrent midt i serien når det gjelder pris og utstyr. Som sin forgjenger virker den umiddelbart hverken simpel eller billig. Kabinett og lokk er i blågrå polert aluminiumsfinish, og skjermen fyller nesten hele kabinettet (90 prosent av arealet ifølge Asus). Det er imidlertid fortsatt plass til kamera og to mikrofoner i toppen av skjermen.

 

Skjermen er hengslet på undersiden av kabinettet. Det betyr at kabinettet løftes fra underlaget når man åpner lokket. (Foto: Asus)

Ergonomi og luft

Som vi har sett på flere modeller, er skjermen hengslet på undersiden av maskinen. Det betyr at kabinettet løftes omkring en centimeter opp fra underlaget når skjermen åpnes. Det gir både bedre ventilasjon og en mer ergonomisk arbeidsstilling.

Tastaturet er definitivt i det bedre sjiktet av skalaen for kompakte ultrabook-maskiner, og man kan jobbe forholdsvis behagelig hele dagen. Tastaturbelysningen kan justeres i tre nivåer, eller slukkes helt ved et trykk på en knapp. Det er ganske smart – og man sparer på strømforbruket.

Talltastatur i touchpaden

Numerisk tastatur er det ikke pass til i en så liten bærbar, men Asus har et ess i ermet til regnearksryttere, da det er innebygde talltaster i touchpaden: Et trykk i øverste høyre hjørne får tallene til å lyse opp på den ubrutte metallflaten, og et sveip får kalkulatoren frem på skjermen. Noe som understreker hvor nyttig en touchskjerm ville ha vært.

Asus har et ess i ermet til regnearksryttere, da det er innebygde talltaster i touchpaden. (Foto: Asus)

Tro mot Zen-navnet har maskinen de portene man har bruk for – men ikke mer enn det.

To USB C-porter og en enkelt gammeldags USB 3-port til din eksterne harddisk eller mus. Samt en USB-C og en HDMI-utgang i full størrelse (den kan akkurat få plass innenfor chassiset) betyr at man ikke må ha en stripe av adaptere for å kunne bruke maskinen ute i virkeligheten. Det er også en SD-kortleser. Nettverksporten og hodetelefonutgangen er imidlertid ofret på trådløshetens alter. Men det følger med USB-adaptere i esken.

Skjermen er «kun» Full HD og uten touch. Det er greit, for det er strengt tatt heller ikke behov for høyere oppløsning på en 14″ skjerm. Touch er til gjengjeld et stort pluss i tettpakkede auditorier og på fly og tog. Dessverre er touchskjermer fortsatt mer unntaket enn regelen.

Asus ZenBook 14 ser lekrere ut enn man skulle tro ut fra prisen. (Foto: Asus)

Benchmark

ZenBook 14 skiller seg fra de fleste PC-ene vi får inn til test, da den ikke har en Core-prosessor fra Intel, men derimot en Ryzen-prosessor fra konkurrenten AMD. Det kan det være god grunn til. Vi testet nylig en annen Ryzen-maskin fra Asus, og her utmerket prosessoren seg ved å gi fantastisk god valuta for pengene.

Ryzen 7 4700 er en 2 GHz-prosessor med åtte kjerner og tråder. Tilsvarende en Core i7-prosessor i mellomklassen eller en i5-toppmodell. Den forrige ZenBook 14-modellen vi testet var utstyrt med en Intel Core i5-prosessor.

En Geekbench 5-score på 5318 i multi-core og 1107 i single-core er helt respektable verdier. Det er faktisk bare en tredjedel langsommere enn den tre ganger så dyre MSi GS66 Stealth. Men vær oppmerksom på at vi her snakker om ren prosessorkraft. Når det gjelder 3D-grafikk, er forskjellen langt mer dramatisk.

Kontorprogramtesten PCMark 10 bekrefter med en score på 4929 at vi har med en liten arbeidshest å gjøre, som vil tygge seg flittig gjennom regneark og tekstbehandling uten å stille krav om større innhold i livet.

Til business – ikke gaming

Desto større er ydmykelsen i 3D-grafikktesten 3DMark. Scoren i henholdsvis TimeSpy (968) og Fire Strike (2664) ligger på omkring en sjettedel av aktuelle gamingmaskiner. På den andre siden er årets ZenBook 14 bare halvparten så langsom på grafikksiden som fjorårsmodellen. Den er så avgjort ingen gamingmaskin, men den klarer faktisk en omgang CS:OG helt greit!

Batteri til hele dagen

Batteritiden er oppgitt til «opptil 22 timer». Det kommer an på bruken. I PCMarks intensive batteritest holdt ZenBook 14 akkurat under seks timer. Og det er veldig flott – og nesten dobbelt så lenge som fjorårets modell.

Kabinettet er i blågrå polert aluminium i en nyanse som sier ”we mean business»! (Foto: Asus)

Konklusjon

Asus ZenBook 14 UMA425 er en lekker og stilig maskin som vil være perfekt til studier eller som arbeidslaptop på farten. Den tar liten plass og veier minimalt, og batteritiden er så lang at du aldri trenger å ha laderen med til hverdags.

Prisen er noe høyere enn på de billigste PC-ene, men belønningen er lav vekt og et metallkabinett som tåler et liv i vesken. At den likevel ligner noe som koster det dobbelte, er en ekstra bonus. En berøringsfølsom skjerm ville ha vært den siste … touch-en.

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

En kommentar om “ASUS ZenBook 14 UM425IA-PURE3”

 1. Kjøpt hos Elkjøp januar 2021. Dårlig batteri. tok service på den på 2.dag. mistet returrett/åpen kjøp på grunn av Korona.»Grunnet smittereduserende tiltak må produktet være uåpnet. Dette fordi vi må kunne desinfisere emballasjen «. Pakken ble åpnet i butikken for installere programmer/servicepakke. I følge service avdeling batteri tiden 10 timer under video spelling, jeg tror ikke på dette.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Heftigere mesh-nettverk finner du neppe Visst koster det mye penger. Men skal du ha det raskeste og beste mesh-nettverket, er Asus den nye kongen på tronen.
Bedre dekning og raskere nett - til lavere pris Nå får du raskere hastighet og bedre stabilitet. Og det til en overraskende god pris. Les vår test av to rimelige mesh-nettverk.
Berlin: Logitech satser på de kreative Logitech avduker en stor satsning på det kreative og lekende publikum. Vi er på Logi Play i Berlin.
Minecraft skal lokke unge til å gjenvinne elektronikk Elkjøp og Microsoft lanserer et samarbeid med spillet Minecraft i sentrum. Målet er å gi unge brukerne et insentiv til gjenvinning av gamle elektronikkprodukter.
Skarpeste ultrabærbare noensinne Dell XPS 13 Plus er den knivskarpeste designede ultrabooken vi har sett noensinne. Nesten for designet faktisk.
Kontorutstyr må ikke nødvendigvis være grått Logitech lanserer nye webkameraer og headsets til kontoret - i freshe farger
Følg Lyd & Bilde