Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: high-end 13” ultrabooks

MacBook Air mot røkla

Hvis du vil at din laptop både skal være lett og mobil, og samtidig potent og sterk, trenger du en ultrabook. Vi tester fem slike!

Skrevet av / 09.10.14 - 09:18
high-end 13” ultrabooks
Peter Gotschalk

Produkter i denne test

MacBook Air var på mange måter den første ultrabook. Den så dagens lys i 2008, og det spesielle og unike ved Apples nye lettvekts-laptop var at den som den første maskinen på markedet kombinerte et ultraslankt skall med god ytelse. Datidens mange Windows-baserte netbooks var også lette og mobile, men ytelsen var elendig.

I 2011 introduserte Intel begrepet ”ultrabook”, som banet vei for en helt ny type Windows laptoper som kunne gjøre MacBook Air kunsten etter, og levere et lett og mobilt design, lang batteritid og god ytelse.

Likevel var MacBook Air – selv om den teknisk sett ikke var en ”ultrabook” i Intels forstand – fortsatt overlegen når det gjaldt design og høye mobilitet. Slik har det i alle fall vært i lang tid, men nå synes vi det var på tide å ta temperaturen på ultrabook-markedet igjen – og å sammenligne den ikoniske MacBook Air med alle Windows klonene som inntil nå aldri har klart å slå benene vekk under oss i direkte sammenligning med Apples lettvekter.

Og konklusjonen er klar! MacBook Air trenger fornyelse. Vi kaller artikkelen for ”MacBook Air mot røkla”, fordi det var vårt utgangspunkt, men testen taler sitt eget tydelig språk. Apple har falt bakut, og produsenter som Lenovo, ASUS og Samsung viser i øyeblikket hvor skapet skal stå.

Apple kom inn i kampen med en kraftig oppdatert MacBook Air! Akkurat nå er det dere som er ”røkla”!

Slik testet vi
Ytelsen på alle ultrabooks er testet med testprogrammet Geekbench 3 fra Primate Labs, som gir oss resultater som er sammenlignbare på tvers av operativsystemer. Geekbench 3 utfører en rekke typiske brukeroppgaver på maskinen. Testresultatene måles etter et poengsystem, hvis referanse (en score på 2500) er en Mac mini fra 2011 med en 2,5 GHz Intel Core i5-2520M prosessor. En score på 5000 betyr altså at den gjeldende maskin er dobbelt så rask som referansemodellen.

Geekbench 3 leverer resultater som skiller mellom antall prosessorkjerner. Resultatet er derfor delt opp i et single-core og et multi-core resultat, hvor sistnevnte er prosessorens samlede ytelse, mens førstnevnte viser hvor godt hver enkelt prosessorkjerne yter.

Videre har vi vurdert skjerm og bildekvalitet, tastatur (inkludert følsomhet), design (inkludert ergonomi), byggekvalitet (inkludert materiale, mål og vekt) samt ytterligere spesifikasjoner (inkludert lagring, tilkoblingsmuligheter osv.)

Vi har jukset
I denne testen ville vi gjerne teste det ypperste av det ypperste av hva produsentene hadde å by på. Det vil altså si at testmaskinene skulle være utstyrt med den best mulige konfigurasjon som kan kjøpes for penger. Dessverre var det ikke mulig for alle de deltakende produsentene å levere testmaskiner som kunne leve opp til våre krav. Nok har de produktene på hyllen, men ikke tilgjengelig for test.

Men å sammenligne produkter hvor noen har den best mulige konfigurasjon og andre koster det halve og kommer med vesentlig dårligere spesifikasjoner er som å sammenligne epler og bananer. Det gir ingen mening. Derfor har vi valgt å jukse litt med vekten og late som om alle testmaskinene kom med toppkonfigurasjon. Det har reelt kun innflytelse på Benchmark-testen av ytelsen som gjelder de maskinene som ikke var til rådighet som toppmodeller. For disse produktenes vedkommende har vi valgt å bruke testresultater fra Primate Labs store Geekbench 3-database. Her har vi funnet resultater for maskiner som svarer en-til-en til de deltakende modeller med de beste mulige spesifikasjoner.

GeekbenchNO

Produkter i denne test

Samsung ATIV Book 9 Plus QHD+ NP940X3GI

Windows bærbar til hipstere

Samsung Ativ Book 9 Plus er blant de feteste ultrabookene vi har testet. Og den beviser at Windows-bærbare også kan være sexy!

Absolutt den lekreste, slankeste og mest strømlinjeformede Windows ultrabook noensinne. I tillegg kommer høy ytelse og en av de beste skjermene vi har sett på en bærbar.
Fås maksimalt med 256 gigabyte SSD, og tastenes trykkmotstand er litt for kort.
Les hele testen

Dell XPS 13

Ikke dårlig

Dell er mer kjent for effektiv leverandørkjede enn for gode datamaskiner, men den praktiske XPS 13 ultrabook kan de være bekjent av.

Kanskje testens beste tastatur, robust og praktisk design og masser av lagerkapasitet.
Ytelsen er litt for slapp, og skjermoppløsningen kunne vært bedre. Mangler SD-kortleser. Ikke helt god nok til prisen.
Les hele testen

ASUS Zenbook UX301LA

Fartsdjevel

Asus Zenbook UX301LA har kjempestore muskler bak sitt slanke og lette ytre.

Ekstrem høy ytelse kombinert med robust design og masser av lagringskapasitet med mulighet for RAID 0-funksjon.
Skjermoppløsningen fås bedre til prisen, og skjermens lysstyrke kunne ha vært litt bedre. Den 80-talls aktige designen er litt en smakssak.
Les hele testen

Apple MacBook Air 13″

Foreldet skjerm

MacBook Air er i sin toppkonfigurasjon litt av et kraftverk, men nå må Apple snart lansere en Air-modell med bedre skjerm!

En lekker kombinasjon av god ytelse, lang batteritid, masser av lagringsplass og brukervennlig design.
Skjermoppløsningen og bildekvaliteten er ikke i følge tiden.
Les hele testen

Lenovo Yoga 2 Pro

Sterk og fleksibel

Lenovo Yoga 2 Pro er et vinnerprodukt med superskarp skjerm og topp ytelse.

Testens beste skjerm, nesten uovertruffen ytelse og helt unik og fleksibel design er en vinnerformel. Spesielt når prisen er testens billigste.
Tastaturet kunne ha vært bedre og lever ikke opp til produktets ellers meget høye nivå. Vi kunne også ha ønsket oss litt flere tilkoblingsmuligheter.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

For to år siden ville det ha kostet dobbelt så mye

Glimrende allround Mac

Usynlig mesh må ikke gjemmes bort

Mac in Black

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Scroll to Top