TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Chromebooks

En tredje mulighet

Er du en av de som egentlig gjerne ville ha et nettbrett, men hater touchskjermer og ikke kan unnvære et tastatur? Da kan en Chromebook være noe for deg.

forfatter
Publisert 07.02.15 - 00:01
Produkter i testen
 • Asus Chromebook C200
 • Toshiba Chromebook CB30
 • HP Chromebook 14
 • Selv om mange mennesker er glade for den umiddelbare og intuitive betjening som berøringsfølsomme skjermer gir, er det andre som synes at betjening via touchskjerm føles upraktisk, for upresist og mildt veldig irriterende. Men hvis du ikke bryr deg om touchskjerm har du ikke mange alternativer å velge mellom: Hvis du for eksempel vil kjøpe en mobiltelefon uten touch, kan den neppe gjøre mye annet enn å ringe og sende SMS. Et nettbrett er trolig heller ikke tingen, selv om du som regel kan finne et tastatur. Moderne mobile operativsystemer som Android og iOS er basert på å bli betjent med fingrene, og brukervennligheten forsvinner ganske raskt hvis man prøver seg frem med touchpad og tastatur.

  Så hvorfor ikke bare nøye seg med en tradisjonell laptop? Vel, en av fordelene ved et nettbrett er at det typisk ikke bare er mindre og lettere enn en laptop, men også rimeligere. Og kan det virkelig være riktig at du skal snytes for mulighetene for å kjøpe en billig enhet som er lett å ta med overalt, bare fordi du ikke er fan av nettbrett? Svaret er nei. Du kan få en lett bærbar datamaskin med tastatur til samme pris som et nettbrett. Du skal bare kjøpe en Chromebook!

   

  Laptop på slankekur
  En Chromebook er betegnelsen på en bærbar datamaskin som kjører operativsystemet Chrome OS. Den er også et eksempel på det som på fagspråket kalles en tynn klient.

  Når maskinen kjører en app skjer det via nettskyen. En stor del av arbeidet utføres av store servere via internett og ikke av datamaskinen selv, noe som reduserer at behovet for lagringsplass og prosessorkraft betraktelig. Ulempen er at den er nesten ubrukelig uten internettforbindelse.

  Derfor er Chrome OS i hovedsak basert på skytjenester som Gmail, YouTube, Google Docs og Google Drive, og en Chromebook kommer typisk kun med 16 eller 32 gigabyte flashlagring (som imidlertid som regel kan utvides via SD-kort). Prosessoren trenger som nevnt heller ikke å være spesielt kraftig, og de fleste Chromebooks kommer med små prosessorer som for eksempel Intel Celeron eller Nvidia Tegra.

   

  Men man trenger ikke si nei
  Til gjengjeld starter en Chromebook like raskt som de raskeste nettbrettene og smartmobileene, og utvalget av skytjenester fra Google og andre utviklere av nettapplikasjoner til Chrome OS har blitt ganske stort etter hvert. Derfor kan en gjøre mye av det samme på Chromebook som på en konvensjonell laptop – eksempelvis å skrive og redigere dokumenter og regneark (også i Word og Excel), chatte og videotelefonere (via Google Hangout, Chrome OS støtter ikke Skype), lytte til musikk og se video (via Google Play samt strømmetjenester som Netflix og Spotify), spille spill og mye mer.

   

  Pris og tilgjengelighet
  Den første Chromebook ble produsert av Google selv og kom på markedet i USA i desember 2010. Deretter kom Acer og Samsung på banen med hver deres Chromebook i løpet av 2011, og i skrivende stund kan man kjøpe Chromebooks fra Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Samsung og Toshiba. Langt de fleste Chrome-bærbare kommer med en skjermoppløsning på 1366 x 768 piksler, men det finnes også modeller med Full HD oppløsning.

  På de neste sidene kan du lese vår test av tre Chromebooks fra henholdsvis Asus, HP og Toshiba. For å gi deg den bredeste oversikten over hva som er tilgjengelig på markedet er de tre utvalgte testproduktene så forskjellige som mulig innenfor kategorien. Prisen varierer fra under 2.000 kroner til godt 3.000 kroner, og skjermstørrelsene er på henholdsvis 11,6”, 13,3” og 14”.

  android-apps Screenshot-2013-03-20-at-12.16 chromeos_video chromeos_googledrivedocs Screenshot-2013-11-22-at-12.40 os-applauncher-hero
  <
  >
  Startskjermen i Chrome OS er ikke så ulik hva du er vant til fra Windows 7 eller Mac OS X. Nederst i venstre hjørne finner du app ikonet hvor du kan starte alle nettapplikasjonene uansett om de kun åpner en fane i Chrome nettleseren eller om de er såkalte pakkede apper, som åpner i egne vinduer.

   

   

  Hva er Chrome OS?
  De fleste tenker nok på Android hvis de blir bedt om å svare på hvilket operativsystem Google er kjent for. Men Google står også bak et annet operativsystem, nemlig Chrome OS, og er akkurat som Android basert på Linux.Chrome OS er designet til primært å fungere med Googles egne skytjenester via diverse nett-apper, og selv om man også kan bruke noen funksjoner i Chrome OS i offline tilstand, forutsetter Chrome OS som regel at man har forbindelse til internett.Langt de fleste vanlige appene i Chrome OS er basert på Googles online-tjenester – som Gmail, Google Docs og YouTube – og starter typisk som en fane i Chrome nettleseren, som på mange måter er kjernen i Chrome OS. Noen apper kjører i egne vinduer – som for eksempel Files, som er Chrome OS sitt svar på Windows Stifinner eller Finder i Mac OS. Slike apper i egne vinduer kalles i Chrome OS for packaged apper og er typisk programmert i HTML5 eller JavaScript.Som tilfellet nettopp er med Files, som er tilknyttet Google Drive, så henter appen de fleste informasjoner fra en Googletjeneste i skyen, men kan også vise offline-innhold, noe som i Files tilfelle kunne vært filer som er blitt nedlastet til Chromebookens innebygde flashlager.Chrome OS ble lansert av Google i 2009, og den første datamaskinen basert på Chrome OS, altså den første Chromebook, kom på markedet i USA i desember 2010Ifølge Google selv er Chrome OS primært tenkt som et operativsystem til tastaturbaserte datamaskiner, mens Android er designet til å bi betjent via touchskjerm.

  Produkter i testen

  Asus Chromebook C200

  Krever gode øyne

  Asus Chromebook C200 leverer en akseptabel ytelse, men tastatur og skjerm får strykkarakter.

  Asus Chromebook C200 veier bare 1,15 kg og er lett å ha med seg overalt. Ytelsen er godkjent og batteritiden er helt på topp.
  Både skjerm og tastatur lar det være en hel del tilbake å ønske. Skjermen er matt og lyssvak, tastene sitter for tett på hverandre, og det er for vanskelig å overhodet se hvilket tall eller bokstav som står på de enkelte tastene.

  Toshiba Chromebook CB30

  Best og billigst

  Toshiba Chromebook CB30 var en behagelig overraskelse. Man får testens klart beste produkt til under 2.000 kroner!

  Fantastisk god til prisen. Ytelsen er høy, bildekvaliteten er godkjent og maskinen er relativt lett og likevel solid og robust.
  Batterilevetiden på ni timer er testens korteste, og designen er litt for plastaktig og anonym.

  HP Chromebook 14

  Både for stor og for dyr

  Hewlett-Packard ser ut til å ha misforstått Chromebook-konseptet.

  Pen design i friske pangfarger og lang batteritid.
  Elendig ytelse og en kjempe skjerm som gjør maskinen stor og tung, selv om oppløsingen er den samme som på andre maskiner med mindre skjermareal. Minustegnene tatt i betraktning er den alt for dyr.
  forfatter

  Peter Gotschalk

  (f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om

  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
  Billig USB-DAC fra Creative Sond Blaster X1 er en kompakt og rimelig USB-DAC til PC-en.
  Kreative superkrefter Det er ikke spart på noe som helst i MSI Creator Z17. Det merkes på prisen.
  90-tallet har ringt: Winamp er tilbake I internettets barndom og skribentens ungdom var det Winamp som styrte musikken til festen. Nå er avspilleren tilbake etter nesten 10 års fravær.
  Nå er Samsungs nye gaming-skjermer i salg De nye 4K-skjermene Odyssey Neo G8 og Odyssey Neo G7 lover heftige ytelser!
  Kone dropper kablet forbindelse Det tok 15 år med forskning før den klassiske gamingmusen Roccat Kone XP kom i en trådløs utgave. 
  Lysdrevne lavprofiltaster fra Razer Razer DeathStalker V2 er oppdatert med lavere og lettere taster som holder lengre.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend