HP Chromebook 14

Både for stor og for dyr

Hewlett-Packard ser ut til å ha misforstått Chromebook-konseptet.
Lyd & Bilde mener
Pen design i friske pangfarger og lang batteritid.
Elendig ytelse og en kjempe skjerm som gjør maskinen stor og tung, selv om oppløsingen er den samme som på andre maskiner med mindre skjermareal. Minustegnene tatt i betraktning er den alt for dyr.
Spesifikasjoner
 • Operativsystem: Chrome OS
 • Skjerm: 14” WLED, 1366 x 768
 • Prosessor: NVIDIA Tegra K1
 • Minne: 4 GB RAM
 • Lager: 16 GB (+microSD)
 • Kamera: HD web
 • Trådløst: 802.11 ac/a/b/g/n, Bluetooth 4.0, Miracast
 • Tilkobling: USB 2.0, USB 3.0, HDMI, microSD-kort
 • Mål: 34,4 x 24 x 1,78 cm
 • Vekt: 1.7 kg
 • Batteri: 3-cellers, 37-Wh Li-ion polymer
forfatter

HP Chromebook 14 er et fargerikt og pent bekjentskap. Modellen fås i forskjellige pangfarger er tydeligvis designet for å appellere til unge mennesker. Batteritiden er lang og skjermstørrelsen på 14” tatt i betraktning er maskinen med sine 1,7 kilo ikke så tung som man kunne ha fryktet.

Men her er det også slutt på rosen. I bunn og grunn er HP Chromebook 14 et feilskudd av rang. Det er som om Hewlett-Packard har misforstått hva hele Chromebook-konseptet går ut på.

Først og fremst er den dyr. Med en pris på nesten 3.000 kroner er den blant de dyreste Chromebookene på markedet – og klart den dyreste i denne testen, men den er langt fra verdt pengene. Ytelsen er testens dårligste. I hvert fall i vår Benchmark-test utført med Browsermark 2.1 og som ga et resultat på bare 2.041 point, noe som er litt overraskende ettersom Chromebook 14 som eneste maskin i testen er basert på Nvidias anmelderroste Tegra K1-prosessor.

 

hp-chromebook-14_1

 

Og hva er formålet med å forsyne maskinen med en skjerm på hele 14” når oppløsingen forblir 1366 x 768 piksler? Skjermen er riktignok lyssterk, men ikke særlig skarp. Det føles som de enkelte pikslene er strukket over skjermarealet inntil de nesten ryker.

Tastaturet er for så vidt godkjent. Tastene sitter ikke for tett og trykkmotstanden er fin, men det må være noe galt med byggekvaliteten, for hele tastaturet gir etter når man skriver.

 

Konklusjon
HP Chromebook 14 ser lekker og innbydende ut med sine friske pangfarger, men den er for dyr og langsom, og man får absolutt ikke noe positivt ut av den 14” store skjermen – bare ulemper. Prisen man betaler for en så stor skjerm, er jo høyere vekt, og i bytte får man også en oppløsning som er for lav til å kunne stå skarpt på det store skjermarealet. Ikke til å forstå.

Byggekvaliteten er heller ikke imponerende. I hvert fall gir tastaturet etter når man skriver.

Alt i alt kan vi ikke ikke annet enn å fraråde deg fra å kaste penger etter HP Chromebook 14.

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent?

Også i denne testen:

Asus Chromebook C200

Krever gode øyne

Asus Chromebook C200 leverer en akseptabel ytelse, men tastatur og skjerm får strykkarakter.

Asus Chromebook C200 veier bare 1,15 kg og er lett å ha med seg overalt. Ytelsen er godkjent og batteritiden er helt på topp.
Både skjerm og tastatur lar det være en hel del tilbake å ønske. Skjermen er matt og lyssvak, tastene sitter for tett på hverandre, og det er for vanskelig å overhodet se hvilket tall eller bokstav som står på de enkelte tastene.

Toshiba Chromebook CB30

Best og billigst

Toshiba Chromebook CB30 var en behagelig overraskelse. Man får testens klart beste produkt til under 2.000 kroner!

Fantastisk god til prisen. Ytelsen er høy, bildekvaliteten er godkjent og maskinen er relativt lett og likevel solid og robust.
Batterilevetiden på ni timer er testens korteste, og designen er litt for plastaktig og anonym.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.