Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: iPhone 14 Pro

Kostbar perfeksjon

Den skal stå tidlig opp, den som skal klare å lage en bedre mobil enn iPhone 14 Pro.

Skrevet av / 22.09.22 - 10:00
iPhone 14 Pro
Lasse Svendsen

Som alltid når Apple slipper en ny iPhone, er den nye raskere og litt bedre enn forgjengeren. Sånn holder de et lite forsprang til konkurrentene. Med iPhone 14 Pro øker forspranget igjen, ikke bare på ytelse, men på flere områder. 

Den nye 14 Pro knuser konkurrentene på ytelsestester. Men denne gangen har den også fått en solid oppgradering av hovedkameraet, en skjerm som alltid er på, og den utskjelte ‘busslommen’ på skjermen kan endelig brukes til noe fornuftig.

I følge Apple skal den også være mye lettere å reparere hvis du trenger nytt glass, ny skjerm, eller nytt batteri. 

Utvendig er det ikke lett å se forskjell på en 13 Pro og en 14 Pro. Nykommeren er bittelitt tykkere fordi kameraene er blitt større. Knappene er på samme plass, det samme er SIM-kortskuffen, og Apple har ikke erstattet Lightning-kontakten med USB-C nå heller.

Samme formfaktor som iPhone 13 Pro.
Foto: Lasse Svendsen

48 MP kamera

Kameraet på skjermsiden er også nytt. Nå har det faktisk autofokus, nattmodus og en slags makrofunksjon. Innlogging med Face ID fungerer også når man holder mobilen på siden, men det er på baksiden den største nyheten befinner seg. Bokstavelig talt.

To av kameraene er fremdeles på 12 megapiksler. Vidvinkelen med 13mm brennvidde og blender f2.2, og telebrennvidden på 77mm f2,8, har begge nye, litt større 12 Mp bildebrikker. Men hovedkameraet med 24mm brennvidde og f1,78, har enda større bildeflate, og hele 48 Mp med bildestabilisering.

Større kameraer med bedre sensorer og bildebehandling på 14 Pro, her vist med 13 Pro øverst i grått.
Foto: Lasse Svendsen

De 48 megapikslene sitter på en bildeflate som er 65 prosent større enn hovedkameraet på en 13 Pro, og har fokuspiksler over hele flaten. Apple kaller den en quad-pixel sensor, og forklaringen på det er at de 48 megapikslene, kan gruppere fire piksler til en såkalt quad-pixel. 

Altså at fire og fire piksler slås sammen for å øke lysfølsomheten. Det gir bedre lavlysegenskaper og bilder med mindre støy.

‘Zoomer’ man til 2x får man 48mm brennvidde fra den samme bildebrikken, men da synker oppløsningen.


Foto: Lasse Svendsen

ProRaw og Photonic Engine

For å få utnyttet alle 48 megapikslene må man aktiver Apples ProRAW, som er et 12-bits råformat man kan laste opp i Photoshop for eksempel. Bildene kan også lagres bildene i HEVC-formatet, som er en nær lossless komprimering med større fargedybde i filene.

ProRaw gir deg 48 Mp filer. Foto: Lasse Svendsen

Apples bildeprosessering er smartere enn før, og jobber raskere. Bildene settes sammen av en stabel av bilder som analyseres og settes sammen til én bildefil. I prosessen fram til den endelige filen, er alt mulig sjekket og korrigert. Fargebalanse, eksponering, bildestøy, blant annet. 

Det merkes på bildene som er skarpere og mer dynamiske enn før. Det er også litt mindre støy i bilder tatt i lite lys, også det et fremskritt sammenlignet med 13 Pro. 

IMG_8585 IMG_8599 IMG_8601 IMG_8609 IMG_8613 IMG_8619
<
>
Svært lite bildestøy. Foto: Lasse Svendsen

4K Cinematic video

Pro er også videomulighetene, og her kan man ta opp video i Dolby Vision HDR og 4K-oppløsning i 30 eller 24 fps, med en kvalitet vi ikke har sett fra en mobil før. Her kan man også kan flytte fokuspunktet på opptaket mens det går, men også i etterkant av opptaket.

Innstillingsvalg for videoopptak. Foto: Lasse Svendsen

Som på 13 Pro, får man også Apple ProRes videoopptak, opptil 4K/60p, for filer som egner seg til avansert etterbehandling. I en såkalt action mode, kan man skyte video i 2,8K opptil 60 fps, og de gangene man ønsker et opptak i sakte film, kan man ta opp til 240 fps i 1080 HD-kvalitet.

En fantastisk skjerm å fotografere med.
Foto: Lasse Svendsen

En skjerm som alltid er på

Den ekstremt lyssterke og superskarp OLED-skjermen, kjenner vi fra før. Den er 6,1 tommer på 14 Pro, og 6,7 tommer på 14 Pro Max. Med samme oppløsning på 460 ppt.

Nå er den blitt enda mer lyssterk, og utendørs i sterkt sollys, makser den på hele 2000 nits. Det dobbelte nesten, av en 13 Pro. 

Skjermen er dessuten alltid på. Lysstyrken dimmes når man legger mobilen fra seg, og prosessoren reduserer frekvensen fra maks på 120 Hz, ned til bare 1 Hz når skjermen dimmes. Det er også mulig å slå av alltid på-skjermen. Gå inn på skjerminnstillingene og slå av funksjonen, så blir skjermen helt mørk når mobilen går i dvale.

Å se på bildene med den lyssterke skjermen på 14 Pro, er en opplevelse. Kontrasten og fargegjengivelsen gir bildene et skikkelig trøkk og med opptil 120 Hz, er video og gaming en fullstendig sømløs opplevelse.

iPhone 14 Pro 2 iPhone 14 Pro 6 iPhone 14 Pro 5 iPhone 14 Pro 13
<
>
iPhone 14 Pro strømmer bare lossless hi-res lyd over wi-fi. Foto: Lasse Svendsen

Dynamic Island

Den utskjelte busslommen som mange liker å kalle den – altså det sorte feltet der frontkameraet er øverst på skjermen, har faktisk fått en funksjon. Apple kaller det sorte feltet dynamic Island, og at det er dynamisk er faktisk veldig velkomment.

For første gang man busslommen brukes til noe fornuftig. Spiller man for eksempel musikk, dukker det opp et lite ikon i busslommen, som man bare trykker på for å utvide feltet hvis man vil styre musikken. Eller man kan legge inn alarmer og annet som forsvinner ut av syne når feltet krymper, og etterlater skjermen fri for hindringer.

Feltet fungerer i praksis som en liten, sort boble, som kollapser og ekspanderer for å vide varsler, aktiviteter og annet som man ikke trenger å ha fullskjermvisning for å følge med på. Her er det mulig for utviklere å hive seg på, for eksempel kan man tenke seg at Uber eller flyselskaper kan gi deg sanntids oppdateringer på bookinger.

iPhone 14 Pro 9 iPhone 14 Pro 14
<
>
Dynamic Island er en oppfinnelse vi digger. Foto: Lasse Svendsen

Ytelse

Mens de nye iPhone 14 og 14 Plus beholder  A15 prosessoren fra 13 Pro, har 14 Pro og 14 Pro Max en ny A16 Bionic Engine. Som har en 4 nanometer arkitektur med seks prosessorkjerner, fem grafikkjerner og 16 kjerners Neural Engine.

Det har gjort 14 Pro enda raskere. Ikke veldig mye raskere, men så var tross alt 13 Pro raskest i klassen. Ytelsen er forbedret med omtrent 10 prosent i Geekbench-testen. Det er ikke noe man merker mye til under daglig bruke, men jeg merket meg at mobilen lastet innhold raskere enn 13 Pro gjør.

iPhone 14 Pro 7 iPhone 14 Pro 8 iPhone 14 Pro 1
<
>
iPhone 14 Pro med et silikondeksel som er laget for å beskytte både mobilen, og kameraene på baksiden.Foto: Lasse Svendsen

Krasjdetektor

Den nye iPhone 14 Pro, kommer med et par andre nyheter som hverken handler om kameraet eller ytelsen. Krasjdetektore for eksempel, som vi kjenner fra Apple Watch, er innebygget her.

Den bruker akselerometeret i mobilen til å registrere plutselige støt opptil 256 g. Så om man skulle være så uheldig å komme ut for en ulykke, kan mobilen registrere at det har vært et sammenstøt, og ringe 112, og pårørende hvis brukeren ikke responderer.

I noen land vil mobilen også støtte SOS over satellit. Men i skrivende stund er det uklart om mobilen vil få støtte for det i Norden.

En ting man skal være klar over, er at mobilen også støtter eSIM. Altså elektronisk SIM, i tillegg til fysisk SIM-kort. Det er det ikke alle operatører som støtter, og skulle man falle for fristelsen å kjøpe en 14 Pro fra USA, så må man være sikker på at operatøren her hjemme støtter eSIM. Amerikanske utgaver har nemlig ikke SIM-kortplass.

Konklusjon

Den nye iPhone 14 Pro er ikke bare raskere enn forgjengeren, den er mye bedre på omtrent alt unntatt ladehastigheten. De fleste vil kanskje ikke merke at mobilen er raskere, men alle vil kjapt se at kameraene er blitt bedre. Særlig det nye 48 Mp kameraet, som når man bruker ProRaw, gir fotografen en bildekvalitet vi ikke har sett maken til fra en mobil. Apple Cinematic video i 4K er en fryd å bruke, og dynamic island er en kjærkommen oppfinnelse, som vi ikke visste at vi trengte. At mobilen også skal være enklere å reparere, virker betryggende. Det største minuset er egentlig den høye prisen. Særlig hvis man velger 1 TB lagring, noe som bare de som aktivt fotograferer i ProRaw og filmer i ProRes, egentlig trenger.

  1. iPhone 13 Pro

    iPhone 13 Pro testet

    Apples iPhone 13 Pro er kanskje den beste mobilen akkurat nå, selv om den ikke er helt perfekt.

    Endelig en komplett skjerm. Raskeste mobilen i test, og kameraene er blitt enda bedre. Super makrofunksjon. Bedre batteritid enn forgjengeren.
    Lader er ekstrautstyr. 1 TB lagring koster skjorta. Tipper 200 gram på vekten. Cinematic fungerer bare i 1080p.
    Les hele testen
Karakter
iPhone 14 Pro
High End

Home mener

Knuser konkurrentene på ytelse. Det beste kameraet hittil. Cinematic video i 4K, og den superskarpe skjermen som alltid er på. 1 TB lagring er fremdeles dyrt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Lang batterilevetid, lav pris og gode funksjoner

Hvor mye Nothing er det over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budsjett

Velkommen tilbake, OnePlus!

Liten, men kraftig

AI-begynnelsen er vanskelig

Ikke helt solgt

Oneplus konkurrerer med seg selv

Gaming-mobilen er et fartsmonster

Er det virkelig en ny modell?

OnePlus 12 går ett skritt videre

Bra treningsselskap

Lyd & Bilde
Scroll to Top