Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Acer Aspire Vero (AV15-51-7555)

PC i grønn stil

Acer Aspire Vero oser sympatisk av gjenbruk, men man overselger det grønne budskapet litt.

Skrevet av / 18.11.21 - 12:10
Acer Aspire Vero (AV15-51-7555)
John Hvidlykke

Kan man som ansvarlig, miljøbevisst forbruker egentlig tillate seg å kjøpe en ny PC?

Acer Aspire Vero kan kanskje være det positive svaret på dette spørsmålet. Som navnet antyder, er den et medlem av Aspire-familien, som består av fornuftige bærbare PC-er. Men den skiller seg fra de andre modellene ved at bærekraft spiller hovedrollen.

Det grønne budskapet ses allerede på emballasjen, som er 100 % gjenvinnbar. Noe som ikke er første gang det skjer – da den allerede består av 85 % gjenbrukspapir. Det er imidlertid ikke første gang vi har sett en brun pappeske!

30 % gjenbruk

Maskinen inni ligner til gjengjeld ikke noe jeg har sett før. Den er i gråmelert plast, og den grove overflaten er fylt med små fargede pigmentgryn. Det hele signaliserer «gjenbruksplast”. Noe som er delvis sant, da kabinettet inneholder 30 % gjenbruksplast.

 

Man kan se på lang avstand at Acer Aspire Vero er bærekraftig. Den ru, gråmelerte overflaten med gule fargestenk ligner gjenbruksplast. Det er den også – men kun 30 % av den. (Foto: Acer)

Tastene inneholder i tillegg 50 % gjenbruksplast, men ser helt vanlige ut. Bortsett fra at bokstavene på E- og R-tasten er skrevet speilvendt og med gul tekst. Dette er for å minne brukeren om bærekraftens hovedverdier: «REview», «REthink», «REcycle» og «REduce».

Det kan synes litt høytflyvende, men iøynefallende er det! Personlig vil jeg heller tenke på oppgaven foran meg når jeg setter meg ved tastaturet. Og der kan de gule speilvendte bokstavene bli distraherende. Heldigvis skriver jeg blindeskrift.

Normal maskinvare under en grønn overflate

Den mest interessante delen av en PC pleier imidlertid å være det som befinner seg inne i kabinettet. Og her er Acer Aspire Vero helt konvensjonell: en 2,9 GHz 11. generasjons Intel Core i7-prosessor med fire kjerner, 16 GB RAM og Intel Iris Xe hovedkortsgrafikk. Altså en konfigurasjon vi har sett med små variasjoner flere ganger det siste året.

Skjermen er temmelig forutsigbart en 15,6″ Full HD-skjerm i 16:9-format. Den er hverken spesielt lyssterk eller høyoppløst, og en dekning på 45 % av NTSC-fargerommet er ærlig talt dårlig. Men vi er i det billige sjiktet, og til prisen er det ingen grunn til å klage.

Tastaturet er av gjennomsnittlig kvalitet, noe som er fint da prisen er under gjennomsnittet. Og det er i tillegg også blitt plass til et smalt numerisk tastatur.

Bak det karakteristiske ytret er Acer Aspire Vero en utmerket liten PC, med god ytelse til en rimelig pris. (Foto: Acer)

Benchmark

Under den grønne overflaten minner Acer Aspire Vero mye om Acer Aspire 5, som vi nylig testet. Ikke så merkelig, da de er i samme serie og prisklasse. Men denne gangen har Acer valgt en Intel Core i7-prosessor med fire kjerner i stedet for den sekskjernede AMD Ryzen 5 som satt i Aspire 5. Det betyr også at Aspire Vero får Intel Iris Xe-grafikken i stedet for Radeon. I begge tilfeller er det nemlig snakk om hovedprosessorens integrerte grafikk – fra henholdsvis Intel og AMD.

Likhetene kan også ses i våre Benchmark-tester. De to maskinene er om ikke like, så i hvertfall tett på hverandre i ytelse.

GeekBench 5-testen gir et resultat på 1629 i single-core og 5396 i multi-core. Det er litt raskere enn Aspire 5. Som forøvrig er en helt kapabel kontormaskin. Det samme gjelder PCMark 10-kontorprogramtesten, som får et resultat på 5156.

Vi har sagt det før, og sier det igjen: Integrert hovedkortsgrafikk med delt RAM er ikke oppskriften på rask grafikk. Det bevises – igjen – av 3DMark-grafikktestene. Time Spy-testen ender på 1597 og Fire Strike med 3663. Det er imidlertid fortsatt fint til animasjonene i Windows 11-grensesnittet og i tillegg også til browserspill i pausen.

Batteritesten fra PCMark 8 ble på 3:18 timer. Det er i praksis godt nok til en dag på jobben eller på skolen.

Innmaten er heldigvis ikke gjenbrukt, men helt moderne. (Foto: Acer)

Konklusjon

Acer Aspire Vero ligner den korte veien til en nyvasket, grønn samvittighet. Initiativet er prisverdig, og hver gjenbrukt plastpose er et lite skritt i riktig retning. Men det er også et litt lettkjøpt skritt, ettersom bærekraften bare gjelder det ytre. Og i tillegg kun en tredjedel av materialet i kabinettet. For å sette tingene i perspektiv forurenser chip-industrien like mye som hele bilindustrien. Og selv om kabinettet er grått og rått, er innmaten i PC-en splitter ny og moderne.

Vurdert etter mer vanlige parametere er Acer Aspire Vero en fin og fornuftig maskin til dagligdagse oppgaver og hjemmekontoret. Og bruker du den til studiene, vil det sannsynligvis gi noen ekstra klimapoeng når du tar den opp av ryggsekken i auditoriet.

Karakter
Acer Aspire Vero (AV15-51-7555)
Basic

Home mener

Du gir et (lite) bidrag til en bærekraftig verden. Og PC-en er også helt grei. Skjermen er ikke spesielt god. PC-en ser grønnere ut enn den virkelig er.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sei egoist-router

Laptopbrukere blir avhengige av denne

Chromebooks på skolebenken

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Kan dere høre meg der ute?

Oppgjør på sjefsplan

Så trygt som i gamle dager

Wi-Fi 6E i lommeformat

Lyd & Bilde
Scroll to Top