Search
Generic filters
TEST

Tre chromebooks

 itemprop
TESTTre chromebooks

Raske, lette – og problemfrie

Mac eller PC? Hva med å velge det tredje alternativet i stedet? Vi har testet tre Chromebooks i hver sine klasse. Hvilken av dem vil du ha?

Å velge datamaskin blir ofte en diskusjon om «dem» mot «oss» mellom tilhengere av PC og Mac. Men selv om begge plattformene har sine spesielle, sterke sider, kan valget for de aller fleste være underordnet. Skal du «bare» skrive, regne, surfe og delta på videomøter, er det ingen forskjell. Og faktisk trenger du hverken en Mac eller PC.

Chromebooks er bygget over en variant av Linus, og Chrome-browseren fyller rollen som skrivebordet har på PC og Mac. Operativsystemet er utviklet av Google, og er gratis å bruke for maskinvareprodusenter. Man kan si at Chromebooks er for datamaskiner hva Android er for mobiler. Da Microsoft fikk lov til å beholde sin totaldominans i datamaskinverdenen, er Chromebooks henvist til tredjeplass. Og det er en svært liten tredjeplass, bortsett fra i undervisningssektoren. Skolene har nemlig tatt de lette maskinene til seg, og i USA sitter Chromebooks på mer enn halvparten av markedet for skolemaskiner.

De først Chromebooks kom i 2011, og det må innrømmes at de var veldig begrenset. Man kunne bare jobbe online, og bare med de programmene som kunne kjøres i browseren. Til gjengjeld var prisen det halve av en iPad.

Problemet med mangel på programmer er nå løst. I dag er det mulig å kjøre Android-apper fra Google Play, og det betyr at du kan kjøre alle programmene du kjenner fra mobilen – men på full skjerm og med mus og tastatur.

Programmer til alle formål

Takket være muligheten for å kjøre Android-apper støttes alle de uunnværlige programmene fra mobilen. Inkludert Vipps (og MobilePay og Swish for våre danske og svenske broderfolk). Og liker du ikke Googles nettbaserte kontorsuite, Google Docs, kan du få alle Microsoft Office-programmene i Android-utgaver. De er ikke så avanserte som Windows- og Mac-versjonene, men til gjengjeld er de gratis. Heller ikke på fritiden blir du latt i stikken. Både TV-stasjoner og strømmetjenester har apper i Play-butikken. Faktisk er sannsynligheten for å finne en Android-strømmeapp, større enn på smart-TV-plattformene.

(Foto: Asus)

Ikke til de tunge oppgavene

Chromebooks er lette og oftest billige, og dekker de flestes behov. Men er du profesjonelt kreativ, er svaret fortsatt en PC eller en Mac. De tunge programmene til grafikk, animasjon, lyd og video finner man ikke på web- eller Android-utgaver. Og det må dessuten tyngre maskinvare til.

Gamerne må også lete andre steder. For det første lages ikke de største spilltitlene til Android, og for det andre rimer ikke heftig 3D-grafikk med lettvektmaskinvare. I alle tre maskinene er grafikkprosessoren Intel UHD Graphics 615, som ikke har andre fordeler enn lav pris og lavt strømforbruk. Selv sammenlignet med mobiler er grafikken på de tre Chromebooks langsom.

annonse

Lynraskt i gang

Chromebooks er kanskje ikke laget til tunge, seige oppgaver. Til gjengjeld er de formidable sprintere som kommer raskere i gang enn alle andre maskiner. Fra du trykker på på-knappen til maskinen er klar, går det bare få sekunder. Hvis du da i det hele tatt slår av – for en Chromebook kan ligge og slumre med lukket lokk i dagevis, uten at det kan ses på batteristanden. Det gjør dem helt perfekte som studie- eller underholdningsmaskiner.

annonse

Ikke bare rabatt

Chromebooks har ry for å være billige, og det er heller ikke feil. Gratis operativsystem barberer en god del av prisen til å begynne med, og i tillegg klarer det Linux-baserte ChromeOS-et seg med mer beskjeden maskinvare enn Windows og MacOS.

Men det betyr ikke at alle Chromebooks er budsjettmodeller. Det lages også lekre maskiner til krevende kunder, som bare har sett sjarmen i å gjøre tingene litt enklere.

I denne testen har vi valgt ut tre Chromebook-maskiner i hver sin prisklasse. Formålet er ikke å avgjøre hvilken som er best – for det gir seg nesten selv på forhånd – men å vise hva man får for pengene ut fra budsjett. Av samme grunn er de tre valgte modellene fra samme produsent slik at det ikke blir et spørsmål om det ene merket i forhold til det andre.

annonse

Produkter i testen

 data-srcset

Asus C425TA-H50039

Pris: 4999 kr Annonse Sjekk beste pris
Du får en helt ok laptop til lavere pris enn mellomklassemobilen. Den kjører lenge på en lading.
Prosessoren er virkelig ikke rask! Maskinen føles som om den er bygget av plast.
 data-srcset

Asus C434TA-E10008

Pris: 8999 kr Annonse Sjekk beste pris
Slankt og lekkert aluminiumskabinett, god 360-graders touch-skjerm. Rask i bruk.
Litt tyngre enn toppmodellen som bare koster litt mer. Ikke så fleksibel som en PC.
 data-srcset

Asus C436FA-E10035

Pris: 10999 kr
Overbevisende byggekvalitet og lekker touch-skjerm. Prosessoren er raskere enn i de fleste Windows-laptoper.
Den kan fortsatt ikke kjøre Windows-programmer. Du kan få en utmerket Windows-maskin til samme pris.
  Har du noe å tilføye?
  Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.
  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments

  Alternativer til Tre chromebooks

   data-srcset

  Hybrid-duell: Acer vs. Microsoft

  Ultralette hybrid-maskiner kommer i flere forskjellige varianter. De er som regel temmelig dyre, men vi har testet to som befinner seg i det rimelige sjiktet.

   data-srcset

  Krefter som en fullvoksen gaming-maskin!

  Asus bittelille sjarmtroll av en laptop har krefter som en fullvoksen gaming-maskin. Og så er den ikke engang dyr!

   data-srcset

  Du må ha en Chromebook!

  Mac eller PC? Hva med å velge det tredje alternativet i stedet? Vi har testet tre Chromebooks i hver sine klasse. Hvilken av dem vil du ha?

  (Foto: Hewlett Packard)

  Kunsten å bygge den perfekte hybriden

  HP Spectre x360 13 vil gjerne være en designperle i luksusklassen. Prisen er deretter, men spesielt på et punkt blir det skivebom for maskinen.

  (Foto: MSi)

  Gaming for voksne profesjonelle

  Flytt dere, unger! MSi har skapt en gaming-laptop som får barnet frem i middelaldrende menn med lommeboken i orden.

   data-srcset

  Tre telefoner du ikke kan knuse

  Trenger du apper på byggeplassen eller vil sjekke Facebook på fjellturer? Da trenger du en robust mobil.

  SOMMERTILBUD
  6 UKER LB+
  FOR KUN 6 KR
  Full tilgang til hele lydogbilde.no i sommer for kun 6 kr!
  PRØV i 6 UKER
  close-link