TEST: Asus CM1402FM2A

Elegant, men tung å jobbe med

Gruppetestens design-darling har en lekker skjerm, men er plaget av dumme valg fra Asus’ side. Tastaturet flopper, og vekten uthuler gleden ved nettbrett-bruk.

Skrevet av / 26.08.23 - 09:05
Asus CM1402FM2A
Natasja Broström

Gamere kan kanskje gjenkjenne litt av design-formatet på Chromebook CM14 Flip. Det kantede, mørkegrå og matte kabinettet minner nemlig om PlayStation4. En kompakt design, før konsollen fikk voksesmerter og ble til PlayStation5.

Under panseret ligger en middelklasse MediaTek Kompanio 520-prosessor, som hjelpes på vei av åtte kjerner og et arbeidsminne på 8 GB. CM14 Flip er derfor kraftverket i vår test av studieegnede maskiner.

FHD-skjermen på 14 tommer leverer et godt og klart bilde, den er testens klart beste alternativ på en effektiv arbeidsskjerm. For noen vil uttrykket kanskje virke litt ”glassaktig”, men selv i lyse omgivelser gir ikke skjermen sjenerende gjenskinn.

Full fart fremover

Som våre Benchmark-tester avslører, er CM14 kjapp i vendingen i forhold til testens andre deltakere. YouTube-videoer kjører glatt, og webcam-anrop har ingen hakking. Skjermen gir også fin dybde og kontrast i bildet.

Testens etter vår mening peneste maskin: Asus’ vendbare Chromebook Flip. (Foto: Asus)

Lageret på 128 GB gir plass til annet enn arbeid i skyen med Googles officepakke og apper. Lagrede video- og foto-oppgaver samt installering av spill er ikke helt umulig.

Med Wi-Fi 6 og Bluetooth 5.3 er maskinen velegnet til studier på farten. I vår batteritest kom CM14 Flip også over de lovede timene før du må se deg om etter en stikkontakt.

Uengasjert tastatur

Til gjengjeld henger Chromebook CM14 Flip etter når det gjelder tastaturet. Tastene er sjenerende små, og det er lett å treffe den 5,8” store touchpaden i stedet. Utformingen virker veldig plastaktig, noe som er merkelig, da resten av maskinen gir inntrykk av kvalitet.

Et annet rart designvalg er skjermens vinkel. Vil du vippe skjermen lenger bakover enn 90 grader, presser skjermens kant mot underlaget. Dermed løftes maskinen så kabinettets underdel letter et par centimeter. Mot et bord resulterer det i at skjermen beveger seg når du skriver. Mot lårene føles kanten hard og ubehagelig.

Opp og stå i vinkel

Som navnet antyder, kan Chromebook CM14 Flip snus og brukes som touch-skjerm. Det er i denne posisjonen at plasseringen av høyttalerne gir mening. De sitter nemlig inne under kabinettets bunn.

Stående i v-form kan Flip brukes til film, video-anrop og som nettbrett. Høyttalerne i bunnen låter i denne posisjonen mye bedre enn når Flip brukes som tradisjonell bærbar. (Foto: Asus)p bruges som traditionel bærbar. (Foto: Asus)

I vinkel-modus, eller ”telt”-posisjon, fungerer CM14 Flip veldig bra til for eksempel videoer og Meet-anrop. Vil du sitte med maskinen som et nettbrett, blir du derimot skuffet. Da er vekten på 1,56 kilo plutselig altfor høy til at det er brukbart og håndterlig.

Konklusjon 

I single-core-testen plasserer Octane 2.0 Plus Asus Chromebook CM14 Flip seg like under en i5-2520M CPU, altså en 6. generasjon Intel-prosessor. I multi-core lander den i nabolaget av en i5-7300U, som er Intels 7. generasjon. Ikke toppen av hitlisten, men hederlig til prisen.

I praktisk bruk har Asus Chromebook CM14 Flip en lekker skjerm, og den jobber raskt med oppgavene. Lyden fra de innebygde høyttalerne er hul, inntil maskinen flippes rundt og stilles i vinkel.

Skjermen kan maksimalt lenes bakover i 90 grader før underkanten treffer bordet og løfter kabinettet. Ikke fikst. (Foto: Natasja Broström)

Maskinen virker overraskende tung, og undergraver litt av ideen med CM14 Flip som nettbrett. Ergerlig, da skjermens gode kontrast og klare farger fungerer fint til formålet.

Karakter
Asus CM1402FM2A
Basic

Home mener

God arbeidshest med lengre batteritid enn Asus selv lover. Behagelig høyglans-skjerm. Vannavvisende tastatur. Støtter bruk av penn. Tung i bruk som nettbrett, og skjermens underkant støter mot underlaget i vinkler over 90 grader.

Også i denne testen:

3 Chromebooks

Samsung XE340XDA-KA1SE

Plastic fantastic for alle pengene

Samsungs Galaxy Chromebook Go lever opp til navnet ”Go”. Den er behagelig lett i bruk. Til tross for plastdesign er Go presentabel sett utenfra, men skjermen skuffer en del.

En absolutt mobil Chromebook som kan det meste av det en student skal bruke på farten. Godt tastatur, tiltalende design og testens laveste vekt.
Fornemmelsen av plast går igjen fra innerst til ytterst. Ingen skrytemaskin, men en enhet til det mest basale.
Les hele testen

Acer CB314-1H/CB314-1HT

En gledelig overraskelse

Testens prismessig gunstigste viser seg å være det mest positive bekjentskapet. Skjermen er Acers akilleshæl.

Flott tastatur med store, responsive taster som gir en behagelig og effektiv klikkelyd.
Mangler muskler til noe annet enn enkelt kontorarbeid. Skjermen er matt i lys og farger.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Grønt fremskritt i små trinn

Overkommelig og superlett uten kompromisser

Gir deg internett i hele hagen

Den beste Mac-en for de fleste

Den dyreste datamaskinen vi har testet

Kan dere høre meg der ute?

Scroll to Top