TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

test: Laptops til studiestart

Et nytt skoleår en ny bærbar

Din nye bestevenn til en lang dag på skolebenken.

forfatter
Publisert 26.06.18 - 14:03
Produkter i testen
 • Huawei MateBook X 53019308
 • Dell XPS 13 9360
 • MacBook 12” 2017
 • Lenovo Yoga 520-14IKB
 • HP Envy x360 15-bq181no
 • ASUS Zenbook 13 UX331UAL
 • Acer Swift 5 SF514-52T-56ZX
 • Som student på spesielt de videregående linjene er man i dag langt mer avhengig av laptop-en sin, enn papir og blyant. Med utbredelsen av de såkalte Ultrabooks, som ble introdusert av Intel i 2011, ble de tynne og lette maskinene standardisert. De måtte ikke være tykkere enn 18 mm hvis skjermen var på 13,3 tommer, og batteritiden måtte være minst fem timer.

  De tynne maskinene er siden den gang blitt langt mer utbredte, prisen har falt, og vi tenker i dag stort sett ikke over at den bærbare naturligvis er del av utstyret. Vi er blitt vant til å slepe datamaskinen med over alt, og spesielt på skolebenken kommer de til sin rett. Man noterer langt lettere og raskere, og man slipper å renskrive og holde styr på en masse papirer. Man kan naturligvis også være på Facebook og surfe i timene, men det er en annen sak.

  Det er imidlertid ikke likegyldig hvilken type maskin man til slutt tar med seg på skolen, og maskinene bør derfor leve opp til et par ganske spesifikke krav for å kunne klare en skoledag. Vi har derfor satt opp et par nesten ufravikelige krav til denne testen, slik at maskinene egner seg til en dag på skolen. Noen av dem strider litt mot hverandre, så til syvende og sist handler det om å finne det beste kompromisset. Kravene er som følger:

  Den må være lett

  Bøker er fortsatt en naturlig del av pensum, og studentene har derfor mye å slepe på. Den bærbare må derfor ikke tilføye unødig mange kilo, og følgelig være så lett som overhodet mulig.

  Den må ikke være for stor

  Vekt og størrelse henger sammen, men det er likevel verdt å påpeke at en maskin på 13–14 tommer tross alt også tar mindre plass i vesken enn en på 17” eller 18”. Apple sjokkerte en gang med sin MacBook Air, men vi er i dag vant til at maskiner kan bli veldig små og tynne.

  Den må ha et stort batteri

  Fordi skoledagen kan være lang, og til tross for at de fleste utdannelsesinstitusjoner i dag har stikkontakter i alle auditorier og klasserom, er det fortsatt å foretrekke at den bærbare kan klare en hel dag på batteriet. Man trenger da heller ikke å slepe laderen med seg hver dag, noe som naturligvis også tilfører vekt og masse til skolesekken.

  Det går ut over prisen!

  Dessverre følger det med disse kravene også en høy prislapp, da man innenfor bærbare maskiner får mer jo mindre man betaler. Altså en større og tyngre maskin til en lavere pris.

  Dette er årsaken til at budsjettet i denne testen satt litt høyt. Vår opprinnelige intensjon var et sted mellom 6.000-8.000 kroner, men vi kom raskt opp mot 10.000. Tar vi en tur forbi Handelshøyskolen i Bergen og tar med et av de mest populære merkene, Apple, er vi dessuten tvunget til å heve prisen enda mer.

  Vi har derfor valgt å dele testen opp i to deler. De noenlunde rimelige maskinene og de dyrere alternativene, slik at det skal være litt for enhver smak.

  Produkter i testen

  Huawei MateBook X 53019308

  Lekker reise- bærbar

  Huaweis første alternativ til en reisevennlig laptop er helt i orden!

  Liten, lett og lekker maskin du alltid kan ha med i vesken.
  Batteritiden kunne ha vært bedre, skjermformatet er rart, og prisen i det høye sjiktet.

  Dell XPS 13 9360

  Perfekt reise-kamerat

  Dell XPS 13 gir med sin lekre 3K-touch-skjerm Apple MacBooks kamp til døren i klassen for ultrakompakte bærbare.

  Kompakt og lett maskin som det er lett å ha med seg, og som føles større enn den er. En meget lekker skjerm!
  Finishen er sett enda lekrere på andre ultralette. Men prisen er en positiv overraskelse.

  MacBook 12” 2017

  Lekker laptop med begrensninger

  Markedets mest sexy laptop er blitt enda bedre, men det har sin pris.

  Liten, lett og lekker. Skarp og lyssterk skjerm, med forbedret ytelse der det trengs mest.
  Bare én tilkoblingsport og prisen er høy.

  Lenovo Yoga 520-14IKB

  Den stygge andungen

  Yoga 520 er stor og stygg, men har likevel mye å by på.

  Den rå regnekraften er ikke til å ta feil av, og prisen er ytterst attraktiv.
  Størrelsen og vekten trekker ned, og vi hadde gjerne sett en høyere oppløsning på skjermen.

  HP Envy x360 15-bq181no

  Det største nettbrettet

  HPs to-i-en-PC har god ytelse og lekker skjerm, hvis du vil bære på den ekstra vekten.

  Skjermen er stor og med touchfunksjon, har den kraftigste grafikkytelsen, og den kan brukes som nettbrett.
  Den er stor, og dobbelt så tung som de letteste konkurrentene. Den er derfor dårligere egnet til vesken. Elendig touchpad.

  ASUS Zenbook 13 UX331UAL

  Robust studie-kamerat

  Den billigste ZenBook er så solid at den oppfyller det amerikanske kravet til militært utstyr.

  Lekker maskin med virkelig god ytelse på kontorprogrammer og lang batteritid. Fingeravtrykkleser og et godt utvalg av porter.
  Litt matt skjerm uten touchfunksjon. Som på andre Ultrabooks er de grafiske musklene begrenset. Men det er spillets regler.

  Acer Swift 5 SF514-52T-56ZX

  Frisk flue-vekter

  Acers laptop belaster verken ryggen eller budsjettet unødvendig.

  Ekstremt lett og transportabel. Lekker, klar touchskjerm. At den til og med er blant de billigste i klassen, er et ekstra pluss.
  Ekstremt lett og transportabel. Lekker, klar touchskjerm. At den til og med er blant de billigste i klassen, er et ekstra pluss.

  Mikael Hansen


  Siste artikler:

  Aktuelle tilbud
  Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.

  Kommentarer


  Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

  Motta varsler
  Varlse meg om
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Kullsvart OLED-skjerm til gaming Alienware AW3423DW er den første gamingskjermen med QD-OLED. Hva kan bli bedre enn perfekt svartnivå? En god del, skal det vise seg.
  Mekanisk tastatur til kreative Den nye MX Master 3S-musen, det nye MX mekaniske trådløse tastaturet og samt det MX mekaniske Mini trådløse tastaturet skal hjelpe avanserte digitale utviklere.
  Oppdatert Asus-bærbar klar til Norden Den nye 14" modellen kommer i to utgaver med henholdsvis Intel- og AMD-prosessor.
  Spill i 3D uten briller Acer Predator Helios 300 gir spillene dine en ny dybde.
  Skjermen er det beste ved den HPs luksusmaskin har en lekker UHD+-skjerm som vil glede grafikere. Men kreftene holder ikke mål i forhold til prisen.
  Broadcast-studio til skrivebordet Har du en youtuber, twitcher eller podcaster i magen, kan Razers hybride lydmikser samle trådene.
  Følg Lyd & Bilde
  Send this to a friend