Produkter i denne test
Julen nærmer seg med stormskritt og på denne tiden av året er det ikke helt uvanlig at mange føler seg en anelse stresset over hva man skal kjøpe i julegave til pappa, partneren eller tante. Helst skal det være noe som er holdbart, som ikke bare en kul greie akkurat nå og som holder lenger enn julehysteriet. Dessuten skal det være personlig og ikke koste en formue. De fleste av oss har en mobil, og en hodetelefon som er lettdreven nok til å kobles til den eller en annen bærbar musikk-kilde kan være et bra alternativ til julegave. Finnes de dessuten i tilstrekkelig mange farger for at det skal føles personlig og med en pris som ikke brenner hull i lommeboken, har vi kommet i mål vedrørende noen av årets julegaver.
Kriterier
Denne gangen er fokuset på on- og over-ear-hodetelefoner, altså hodetelefoner med hodebøyle som enten ligger på eller over ørene til en pris rundt 500 kroner. De skal være tilstrekkelig lettdrevne for å kunne benyttes til mobilen eller en annen bærbar musikkspiller, noe som innebærer en følsomhet på over 100 dB for at lyden skal bli kraftig nok. Ettersom dette er en hodetelefon som du trolig vil ha med deg, ser vi også på hvor holdbare og brukervennlige de er. De må tåle en litt tøffere behandling enn de hodetelefonene som bare ligger pent plassert hjemme ved siden av favorittlenestolen når de ikke benyttes. Da det er stor sannsynlighet for at man vil bruke mobilen som musikk-kilde, er kravet også at hodetelefonene har handsfree og mikrofon.
Forskjellige varianter
Hodetelefonene kan enten være lukkede, halvlukkede/halvåpne eller åpne. Den lukkede varianten har den fordelen at den byr på god lydisolering, den hindrer med andre ord lyd fra å lekke ut så vel som inn. En annen fordel med den lukkende konstruksjonen er at den generelt gir bedre bassgjengivelse. Ulempen er at lyden ofte blir mindre åpen og luftig. Den helt åpne typen er åpen både mot øret og utad. De åpne hodetelefoner kan gi en mer naturlig lyd og luftigere klang, men bassen tenderer til å bli litt mer tam. Ulempen ved disse hodetelefonene er imidlertid at de lekker ganske mye lyd til omgivelsene, noe som kan oppfattes som forstyrrende om du bruker de på bussen eller på arbeidsplassen for selv å få arbeidsro. Den halvåpne typen er en mellomting og ligger et sted mellom lukkede og åpne når det gjelder lekkasje til og fra omgivelsene. Hva du foretrekker er naturligvis en smakssak.
Testen
Jeg testet hodetelefonene med min iPhone og/eller min Sony Ericsson Xperia alt etter hvilken hodetelefon de var beregnet for, og de fikk følge med meg i hverdagen til og fra jobb, i treningsstudio og i forbindelse med andre aktiviteter som kan oppstå. De bor i vesken eller lommen når de ikke benyttes, de utsettes for normal hverdagslig slitasje og bruk med andre ord. Musikken er meget variert med alt fra Lynyrd Skynyrd og den nye favoritten ”Vart jag än går” med Stiftelsen, til et av verdens mest kjente klassiske stykker, ”Våren” av Vivaldi via ”Den jag kunde va” av Mikael Wiehe i visesjangeren.
Som referanse brukte jeg den åpne Sennheiser HD 598, hvor man benytter seg av en teknikk de kaller E.A.R. (Ergonomic Acoustic Refinement), hvor elementene er vinklede for å spre de ulike frekvensene til ytterøret på en så jevn måte som mulig. Slike finesser finner du ikke på hodetelefonene i denne testen, her finner du heller ikke noen myke velourputer over ørene eller fine treimitasjoner. Og med tanke på prisklassen er det ikke meningen heller. Elementstørrelsene befinner seg fra Sonys 30 mm til Denons 42 mm, og materialet i hodetelefonene er hovedsakelig plast og aluminium. Dette påvirker naturligvis både lyd og komfort, men på den andre siden er prislappen bare en brøkdel av HD 598.
Produkter i denne test
Cresyn C555s
For den diskrete
Hodetelefonen fra Cresyn vinner ikke akkurat noen designpris, men vil du ha en liten smidig hodetelefon som kan bo i innerlommen når den ikke benyttes har du et alternativ her.
Coloud The Boom
Verken lyn eller torden
Det svenske firmaet Coloud Headphones kom på markedet i 2009, og til vår test hadde jeg fått The Boom som finnes i et vell av farger for den som våger.
Urbanears Tanto
Større enn man tror
En av Plattans småsøsken heter Tanto og den leveres, akkurat som alle hodetelefoner fra Urbanears, i en kartong av samme farge som hodetelefonen. I dette tilfellet lekkert bringebærrødt.
Denon AH-D510R
Vil spille høyt
Fra japanske Denon kommer den største, og også dyreste deltageren i testen, og er den hodetelefonen som føles mest tradisjonell med sin utførelse i svart og sølv.
Urbanears Plattan
Elegant tilbehør
Å se på Urbanears høyttalerkolleksjon er som å gå inn i en godteributikk – fargesprakende til det ytterste. Her finnes alt fra tradisjonelt svart til fargesprakende kanarigult.
Skullcandy Lowrider
Kosedyr med holdning
I vår testet jeg Uprock som var lite imponerende, unntatt alle de mulige fargekombinasjonene. Nå har jeg Lowrider i mine hender, og det skal bli spennende å se hva den er verdt.
Sony DR-ZX302VP
Alt krutt på lyden
DR-ZX302 VP er neppe Sonys mest gedigne hodetelefon eller et kunststykke i kvalitet, men på den andre siden er heller ikke prislappen skremmende høy.
Philips SHL520WT/10
Lekker på flere plan
Bidraget fra Philips er en meget behagelig hodetelefon som er tilgjengelig i sobert svart, stilrent hvitt eller trendy rosa. Den ser faktisk dyrere ut enn de 500 som står på prislappen.
Les videre med LB+
LB+ Total uke
Tilgang til ALT innhold i en uke
LB+ Total mnd
Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home i en måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i et år (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser