MWC 2019: 5G vil revolusjonere alt – unntatt mobilen din!

Analyse: Produsentene bommer med de første lanseringene av 5G-smarttelefoner på årets mobilmesse.

5G var dominerende og tilstede overalt på årets Mobile World Congress i Barcelona. Mange av de store produsentene hadde en ny 5G-smarttelefon med på messen – herav Huawei, Xiaomi, LG og Motorola – som de hovedsakelig lovpriste med løfter om høyere nettverkshastigheter i forhold til det eksisterende 4G-nettverket. Etterfulgt av litt vag prat om cloud-gaming eller som i Huaweis tilfelle; behovet for brettbare mobiler med større skjerm for å muliggjøre “5G interfacing”, hva enn det betyr.

“Huawei Mate X vil være et produkt forbrukerne kan åpne døren til 5G smart living med,” sa Richard Yu, CEO hos Huawei Consumer Business Group, da selskapet lanserte den brettbare 5G-mobilen på MWC 2019. Foto: Huawei

Mobilprodusentene var for sent ute 

I bunn og grunn handlet det bare om å få en 5G-mobil på markedet så fort som mulig, mens ingen av produsentene tok seg tid til å forklare forbrukerne hvilke fordeler de faktisk ville få ut av de nye 5G-kompatible smarttelefonene.

Det er det hovedsakelig to grunner til. Den ene er at mobilprodusentene var for sent ute da 4G/LTE-nettverkene kom tilbake i 2010-2011. På daværende tidspunkt var operatørene klare før mange av mobilprodusentene, og denne feilen vil produsentene gjerne unngå å gjenta for å få en større bit av kaken, når 5G-nettverkene er oppe og kjører.

Den andre grunnen til at produsentene ikke legger fram en overbevisende historie om hvorfor vi skal kjøpe en 5G-mobil i nærmeste framtid, er at de ikke vet selv.

5G ødelegger forretningsmodellen

Nettopp fordi produsentene er så tidlig ute kan forbrukerne i mange land – bl.a Norge, Sverige og Danmark – forvente å vente en god stund før 5G-mobilene deres får et 5G-nettverk å snakke med; år 2020 eller senere. Likevel kommer alle de nye 5G-mobilene til å støtte 4G/LTE, og om man kjøper en 5G-enhet allerede i dag så er man jo fremtidssikret, vil sikkert selskaper som Huawei og Xiaomi svare.

Men selv når vi har kommet til 2020 vil det være smått med faktiske fordeler ved å ha en 5G-mobil. Og spesielt ikke ved en dyr flaggskipsmodell med de dyreste spesifikasjonene som så skal koste enda mer fordi den nå har fått 5G. Om man har god 4G-dekning er det begrenset hvor mye bedre opplevelsen blir med Spotify, Netflix eller Instagram bare fordi man surfer på et raskere 5G-nettverk.

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Nei, i virkeligheten risikerer produsentene faktisk at 5G-teknologien ødelegger hele foretningsmodellen deres og gjør behovet hos mange forbrukere for å kjøpe og eie de dyre toppmodellene vesentlig mindre enn i dag.

Hvorfor? Fordi 5G sender en stor del av regnekraften opp i skyen. Dermed forsvinner behovet for å ha et mikroprosessor-kraftverk i lomma. 5G-mobilene får hovedsakelig bruk for flere antenner og et større batteri, ikke en brettbar skjerm, etc.

Xiaomi Mi Mix 3 5G kommer til Skandinavia, selv om operatørerne fortsatt ikke er klare med 5G. Foto: Xiaomi

Mobilen er minst viktig

Selvfølgelig er det ikke riktig å si at det ikke vil være noen fordeler i det hele tatt ved å kjøpe en 5G-mobil. Men det trenger på ingen måte å være en av de nylig lanserte, dyre premium-modellene. For den tradisjonelle måten å rangere smarttelefoner på i henhold til deres spesifikasjoner vil til en viss grad forsvinne i takt med at 5G kommer inn på markedet. Og om ganske få år vil det sannsynligvis bli umulig for mobilprodusentene å overtale forbrukere til å betale for den drastiske prisøkningen som skal til om man vil investere i f.eks. en iPhone Xs Max, en Samsung Galaxy Note 9 eller lignende.

5G-teknologien vil bli en revolusjon, men det er alt som foregår bak kulissene som kommer til å forandre seg, og i denne sammenhengen er mobiltelefonen kanskje det minst interessante leddet i verdikjeden.

I stedet skal vi heller snakke om cloud, Internet of Things (IoT) og kunstig intelligens (AI).

OnePlus og Qualcomm om 5G

Kort fortalt er de tre store fordelene ved 5G: Større båndbredde, større kapasitet og mindre (nesten ikke-eksisterende) forsinkelse med de lynraske responstidene. Det betyr at (mange) flere enheter kan være koblet til nettverket samtidig. Og at enhetene kommuniserer lynraskt og uten noen form for forsinkelse med hverandre og serverne på nettverket. 

I løpet av mobilmessen deltok bl.a. Peter Lau (grunnlegger og CEO av OnePlus) og Cristiano R. Amon (direktør for Qualcomm) i en paneldebatt om 5G. I sine spådommer la de ikke skjul på hva 5G-teknologien og dens tidligere nevnte fordeler kommer til å bety for mobilbransjen og for samfunnet i sin helhet.

5G paneldebat på MWC 2019 med Pete Lau, CEO for OnePlus (til venstre) og Cristiano R. Amon, direktør for Qualcomm (i midten). Foto: Peter Gotschalk, Lyd & Bilde

Fram til 2030 kommer 5G til å bety at alle tjenester vil befinne seg i skyen, sa Pete Lau. Dessuten vil det komme massevis av nye tjenester basert på ekte kunstig intelligens, som vi nesten ikke klarer å forestille oss i dag. Og sist men ikke minst vil 5G gi et stort push for tingenes internett, slik at fysiske objekter i et gigantisk omfang vil være koblet sammen via internettet.

Det vi snakker om her er en slags Star Trek-aktig framtid hvor hele verden tilbyr deg konstant smart “super-assistance”, som OnePlus-grunnleggeren kalte det, men hvor man også er fullt overvåket overalt og hele tiden. Bl.a. nevnte Pete Lau ansiktsgjenkjenning som et av områdene hvor 5G kommer til å gjøre en stor forskjell. Kameraene vil være overalt og de vil ikke som i dag bruke flere sekunder på gjenkjenne en bestemt person. I stedet vil alle systemer til alle tider i realtid være klar over hvem man er og hvor man befinner seg.

Cristiano R. Amon sa seg enig og forklarte at 5G ville bety en fullstendig transformasjon for mange bransjer og virksomheter. Smartere sykehus, fabrikker og biler er bare en del av det nye 5G-økosystemet – man kunne f.eks. forestilt seg leger som gjør fjern-operasjoner på pasienter ved hjelp av 5G og robotteknologi. 

Mobiltelefonen kalte Cristiano Amon for “vinduet til alt”. Men mobilen er nettopp kun et vindu, for operativsystemer og platformer vil bli irrelevante mente Qualcomm-direktøren. I stedet vil apper, kunstig intelligens og skyen smelte sammen og tilby brukerne omfattende tjenester nærmest uavhengig av den fysiske enheten. 5G vil komme til å bli tatt for gitt på samme måte som vi i dag tar elektrisitet og forbrenningsmotoren for gitt.

Som eksempler på nye typer cloud-baserte 5G-tjenester nevnte panelet livesendinger i den forstand at man vil få en konstant virtuell tilstedeværelse i et nytt type sosialt nettverk, hvor venner og følgere kan delta direkte i ens liv mens det utfolder seg.

Som å puste

Det kan nok være det høres ut som veldig radikale utsagn – langt fra blankpolerte markedsførings-budskap uten potensiale for krenkelse – men selv om ingen kan spå framtiden så er denne visjonen for 5G mest sannsynlig nærmere virkeligheten, enn en antagelse om at vi bare igjen skal få raskere mobiler.

La deg derfor ikke narre av at mobil-lanseringene på årets Mobile World Congress virket like overbevisende som elektronikkbransjens forsøk på å forsikre oss om at 3D-TV eller Virtual Reality var det nye store. 5G blir den største teknologiske revolusjonen i vår levetid, som vi ikke kan se fordi teknologien vil være overalt i våre liv. Litt som luften. Det er også veldig vanskelig å unngå å puste.

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.