Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender: Luke 07Delta

Nyhet

IFA 2022: NuraTrue Pro først med aptX Lossless

Lover lossless lydkvalitet over Bluetooth - vi har prøvelyttet.

Skrevet av / 03.09.22 - 13:33
IFA 2022: NuraTrue Pro først med aptX Lossless

Den største begrensingen med Bluetooth, er ikke rekkevidden. Det er lydkvaliteten. Selv med aptX HD får man ikke annet enn komprimerte lydfiler over Bluetooth, og da hjelper det lite at hodetelefonene har påkostet lydteknikk.

Alternativet til Bluetooth er selvsagt Wifi, som ikke har de samme begrensingene i båndbredde, men når så du sist trådløse hodetelefoner med Wifi?

Nura mener de har funnet løsningen på problemet med Bluetooth og begrensningene i lydkvalitet, og har laget NuraTrue Pro for å bevise det.

20220602 Nura Day3 495 RET
NuraTrue Pro

De ser ut som ørepropper flest, men er de første i verden med Qualcomm aptX Lossless, som enkelt fortalt betyr at man kan strømme musikken i såkalt CD-kvalitet. Altså 16-bit og 44,1 kHz sampling, tapsfritt og trådløst.

Det normale er at man kan få mellom 256 og 320 kbps trådløst over Bluetooth, hvis man strømmer fra Tidal eller Spotify, men her kan man strømme 1411 kbps  CD-kvalitet fra Tidal Hi-Fi, over Bluetooth.

Men det fordrer at man har en mobil ned en Qualcomm chip som støtter aptX Lossless. Det har f.eks ingen av iPhone-modellene, så man må ha en Android-mobil for at aptX Lossless skal fungere.

20220529 test 0067 4 RETcropped
NuraTrue Pro

De små øreproppene har et nytt 10 mm element plassert helt i ytterkant av tuben man trer silikonproppene på. Det gir nemlig mye bedre frekvensrespons og større frekvensområde spesielt i diskanten, sier Dr. Luke Campbell, som er enda av grunderende og CEO i selskapet.

Selvsagt har de aktiv støydemping, her av den tilpasningsdyktige typen, som i praksis vil si at mikrofonene som plukker opp støyen er følsomme over et stort frekvensområde, og at prosessoren tilpasser støydempingen etter frekvens og styrke.

20220603 Nura Day4 1492 RET
NuraTrue Pro

Øreproppene har også Spatial Audio utviklet av Dirac, som riktignok reduserer lydkvaliteten noe, men gir lytteren en form for omsluttende 3D-lyd som kan være veldig effektiv på film i hvertfall.

Kalibrerer lyden til ditt øre

Det følger selvsagt med en app, hvor man med Nura ProEQ, kan stille inn balansen i lyden slik man selv liker den, men før man kommer så langt må man gjennom Nuras kalibreringsprosess. Som enkelt fortalt fungerer sånn at man plasserer øreproppene godt i ørene, og starter kalibreringen i appen. Da sendes det et støysignal med toner inn i øret, så registrerer appen hvordan akustikken i øregangene er, og justerer eq deretter.

Det funker. Vi fikk Luke til å demonstrere kalibreringen for oss, og etter omslag ett minutt, kunne vi spille musikk. La det bare være sagt med en gang, etter å ha hørt musikken lossless i trådløse ørepropper, er det vanskelig å gå tilbake til vanlige Bluetooth-ørepropper.

Lyden har et vell av detaljer som maskeres vekk med vanlig aptX Bluetooth, og bassen er strammere, mer dynamisk og mye bedre definert enn fra f.eks Sony WF-1000M4.

Men det skal vi fortelle mye mer om når vi får testet dem skikkelig.

Nura oppgir batteritiden til åtte timer for proppene, pluss 24 timer fra etuiet, som lades enkelt med en USB-C-kabel.

Pro-proppene kan bestilles på Kickstarter, prisen er oppgitt til 359 Euro.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Black Week: Gjør et hodetelefon-kupp

FiiO vil gi hodetelefonene gullyd

Olivia Rodrigo-versjon av Sonys glimrende ørepropper

Kampen om verdens beste hodetelefoner

Luksus-ørepropper til halve prisen

Her er Årets julegave 2023

High end-planar til hverdagspris?

Ørepropper med Skilpaddepower

Disse hodetelefonene sikler vi etter!

- Dobbelt så god talekvalitet

B&O Atelier Edition i høstfarger

Sennheiser erklærer ANC-priskrig

0
Scroll to Top