Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

77″ 4K OLED (og mye mer) fra LG

LG drar frem flere lekre TV-er på IFA-messen, deriblant en oppsiktsvekkende 77-tommers OLED-prototype!

Skrevet av / 07.09.13 - 10:06
77″ 4K OLED (og mye mer) fra LG

De koreanske gigantprodusentene Samsung og LG kniver stadig om å være først, størst eller best.  Og vi vet jo alle hvor viktig det er å ha større skjerm enn naboen…

I går var det LG sin tur til å «kuppe» messen, denne gangen med en OLED-TV på hele 77 tommer. Ikke bare det, skjermen har også 4K (3840 x 2160 piksler) oppløsning og har en buet skjermflate. Vi fikk ta TV-en i nærmere øyesyn og den har en bildekvalitet som nesten tar pusten fra en, med enorm skarphet, kontrast og dybdefølelse. Vi sier gjerne ja takk til en slik, men tør ikke tenke på hva den vil koste.

LG har da heller ingen foreløpige planer om å sette den i produksjon. For dem gjelder det nok først og fremst å vise at de ligger langt fremme i utviklingen av OLED, og det har de klart med 77-tommers stuntet. Nå venter vi bare i spenning på hva Samsung drar opp av ermet neste gang…

Kombinasjonen av 4K og OLED byr kanskje på den ultimate bildekvaliteten, men er altså kun på prototypestadiet enda. Derfor står valget i realiteten mellom Full HD OLED eller 4K LED dersom du vil kjøpe deg en virkelig high-end TV i 2013/2014. Også her hadde LG mye å by på:

55″ buet OLED

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Blant de produksjonsklare produktene finner vi 55-tommers OLED-skjermen 55EA980W. Denne selges allerede på det amerikanske markedet og har et buet OLED-panel med Full HD oppløsning. Hensikten med den buede formen er dels å vise at OLED-teknikken tillater mer spennende former enn tradisjonelle TV-er (selv om Samsung overrasket med å vise frem en buet LED-LCD-skjerm). Dels har det også bildemessige fordeler, ved at bildet oppleves mer omsluttende.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LG-skjermen er med sine 4,3 millimeter like tynn som mange smartmobiler. TV-en skal koste rundt 79.999 kroner, men det er ennå uvisst nøyaktig når den kommer til Norge.

OLED med galleriramme

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I den mer kunstneriske enden finner vi LGs nye OLED med bildeinnramming. Rammen får ikke bare TV-en til å fremstå som et maleri på veggen, men inneholder også kraftige høyttalere som hever lydopplevelsen betraktelig. Med de syltynne OLED-skjermene er det som kjent liten plass til overs for høyttalere, og dette er en interessant løsning på utfordringen. Man kan velge ramme i ulike stilformer, fra klassisk forgylt ramme til mer moderne og diskré. LG vurderer også å tilby rammeprinsippet på konvensjonelle LED-LCD-TVer.

4K med ekte LED-baklys

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

LG lanserer to nye 4K modellserier på IFA-messen. Toppmodellene heter 55LA970W og 65LA970W. Disse blir  de første 4K TV-ene i denne størrelsen som tar i bruk ekte LED-baklys. LG har også angivelig forbedret sin oppskaleringsteknikk på denne generasjonen, slik at vanlig Full HD materiale skal fremstå klarere og skarpere når det vises på 4K-skjermen. Dette blir garantert en tøff utfordrer til dagens eksisterende 4K-skjermer, som til nå har benyttet den enklere kant-LED teknikken. Prisen blir 42.999 for 55″ modellen og 59.999 kr for 65″ modellen.

Med tusenvis av lysdioder bak skjermen har LG 65LA970W en imponerende lyskontroll.
Ekte LED-baklys med tusenvis av lysdioder bak skjermen gir LG 65LA970W en imponerende kontrast.

I tillegg til toppserien slipper LG en rimeligere 4K-serie, LA965W, også disse i 55″ og 65″ med priser på henholdsvis 32.999 og 49.999. Begge disse bruker mer ordinær kant-LED belysning. Felles for alle modellene er at de bruker 200Hz-teknologi for å forbedre skarpheten i bevegelsene, og IPS-panel for bredere synsvinkel. Modellene er utstyrt med en kraftig tokjerneprosessor og åtte gigabyte RAM som gjør at Smart TV-appene starter og reagerer raskt. Pekefjernkontrollen Magic Remote er også på plass.

Ikke glem 3D!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Midt oppe i 4K-hysteriet er det lett å glemme 3D, men interessen for tredimensjonale bilder ser faktisk ut til å øke, og ettersom stadig flere kinofilmer vises i 3D,  er mange blitt mer komfortable med det. Alle tilskuerne som gikk gjennom LGs fikk utdelt 3D-briller, og mange stoppet opp ved LGs 4K-skjermer. Ikke så rart, for bildekvaliteten er imponerende: Takket være den høye skjermoppløsningen (3840 x 2160 piksler) kan LG-skjermene  vise et polarisert 3D-bilde i Full HD oppløsning (1920 x 1080). Dermed kan man bruke rimelige passive 3D-briller, uten problemer med verken flikker eller redusert skarphet. Tendensen til doble bilder (crosstalk) var også forsvinnende liten.

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Lyd & Bilde
Scroll to Top