De kuleste dingsene på CES 2022
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

De kuleste dingsene på CES 2022

CES-messen i Las Vegas er stedet man finner teknologiske nyheter. Både de store og nyskapende - og de litt mer snodige

forfatter
Publisert 05.01.22 - 17:14

CES-messen i Las Vegas er offisielt i gang. Og gjennom hele uken kan du lese om drøssevis av nye produkter som blir presentert der. Men med mer enn 2.000 stands til stede er det umulig å gi mer enn et snapshot av de største tingene. Under har vi samlet en haug av de litt mer interessante gadgets, som ikke trenger egne overskrifter, men som gjør oss litt nysgjerrige.

Modulær selvbygger-sikkerhet fra Arlo

Arlo er kjent for sine gode – og kostebare – overvåkningskameraer. Som Ultra 2 Spotlight Camera. I år har de presentert noe som best kan beskrives som et komplett sikkerhets- og alarmsystem til det smarte hjem – for selvbyggere. Arlo Security System er bygget over en sentral «hub» med innebygd tastatur og alarm samt røyk- ogassensorer. Sammen med hub-en skal man bruke et antall små batteridrevne sensorer, som kan plasseres rundt i boligen. Sensorene kan reagere på mange forskjellige påvirkninger og kan blant annet oppdage bevegelser, lyd, fukt og temperaturendringer.

Inntil videre er det ikke så mange opplysninger om systemet, men vi er tilbake med mer så fort de kan kjøpes her hjemme.

Arlo Security System består av en hub med innebygd alarm og et antall multisensorer. (Foto: Arlo)

 

Leselampe mod ordblindhet

Ordblindhet er innlæringsvanskelighet som rundt 10 prosent av verdens befolkning har, ifølge WHO. Tenk om det bare handlet om å ha riktig leselempe? Det mener firmaet Lili for Life, som viser frem en helt spesiell lampe, kalt Lili, som angivelig skal gjøre det enklere for ordblinde å lese en tekst. Lyset fra lampen er ikke konstant, men blinker nesten umerkelig. Og det skaper en forsinkelse i oppfattelsen av ordbildet, som skal motvirke dobbeltsynet som ordblinde opplever under lesing. Det sies de hos Lili for Life. Det skulle gi en raskere og mer flytende leseopplevelse. ‘

Firmaet har i en fire måneders periode utført tester. Og nesten 80 prosent av deltakerene opplevde «betydlige forbedringer» ved både lesing og tekstforståelse. Lampen har innebygd batteri til seks timers bruk og koster 350 euro.

Lili er en leselampe som gjør det enklere for ordblinde å lese. (Foto: Lili for Life)

 

Las Vegas er alt, bortsett fra subtilt! (Foto: John Alex Hvidlykke, L&B)

 

Avslørende badevekt

Hvis du synes at det kan være litt ubehagelig å ta skrittet opp på badevekten, vil Body Scan fra Withings nok være ganske skremmende. For den avslører alt! Utover å vise vekten din med 50 grams nøyaktighet måler den også hjerterytmen (på seks måneder), nerveaktivet, samt avslører eventuelle tegn på kretsløpssykdommer og type 2 diabetes.

De kliniske realitetene kan sees på et display på vekten, og du kan se enda mer på appen som hører til. Og den understreker også hvilke grafer du bør vise til legen! Hvis du tør, så kan Body Scan kjøpes for ca 4.000 kroner.

Body Scan giver deg ikke bare vekten din, men også fettfordelingen og hjertet og krettsløpets sunnhet. (Foto: Withings)

 

Nettverk med langsom lyshastighet

Hvis du synes at trådløst nettverk er gammeldags og treigt; hva med et nettbrett som bruker usynlig lys til å koble seg på nettet? Vi har tidligere skrevet om Li-Fi, som er et lysbasert nett, og det er lovende. Franske Oledcomms LiFiMAXTab, som kan sees på CES, er det første Android-nettbrettet med innebygd Li-Fi. Det er smart, og kommer med løfter om en lysende (unskyld!) fremtid. Men betrakter fortsatt det nesten 500 euro dyre barnenettbrettet som en teknologisk demonstrasjon heller enn et modent produkt.

Nettbrettet kommuniserer med den trådløse antennen (eller skal det hete en trådløs lampe?) med opptil 150 Mbit/s. Som er bra. Men det er fortsatt ikke like raskt som en gang gammeldags Wi-Fi 5. Oledcomm understreker likevel at de i laboratoriet har oppnådd hastigheter på opptil 3 Gbit/s – på en meters avstand. Sammenlignet lover den nye Wi-Fi 6E-standarden hastigheter på opptil 9,6 Gbit/s.

LiFiMaxTab er et barnevennlig nettbrett, som bruker lys til å koble seg til nettet.  (Foto: Oledcomm)

 

Smartband til hunden

Om du er typen som engstelig måler hjerterytmen og oksygeninnholdet på smartklokken, så har franske Invoxia en gadget som gir deg muligheten til å gjøre det samme for hunden din! Smart Dog Collar er et hundehalsbånd med innebygd elektronikk. I mobil-appen kan eieren følge med på hundens plassering – men også hundens hjerterytme og pust. Og som sportstracker kan smart-halsbåndet også registrere om hunden er i ferd med å gå, løpe, spise, klø seg eller hvile. Det er innebygd Wi-Fi, Bluetooth, GPS og mobil dataforbindelse i halsbåndet.

Invoxia Smart Dog Collar er en fitnesstracker til de firbeinte. (Foto: Invoxia)

 

Mange av nyhetene ble innen starten av messen i dag presentert for pressen på arrangementet CES Unveiled. Under er arrangørens video fra begivenheten:  

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Hva kan vi vente oss på årets IFA-messe? Snart er det duket for ordentlig messe igjen! Lyd & Bilde har booket billett til Berlin.
Men high-end hi-fi var slett ikke dødt. Alt tyder på at High-End 2022 i München var en dundrende suksess.
Endelig fyller Burmester hullet med 218 og 216 Det tok sin tid, men nå er to nye forsterkere klare.
Arne er integrert og leverer 30 w effekt Svenske Engstrøm lager sin første integrerte forsterker.
Skotske fynesser i München Fyne Audio viste fram full vintagestil på high end-messen i München.
Dynaudio gjør det enkelt med trådløse Focus Du trenger bare to Focus-høyttalere for å strømme musikk.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend