TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

TEST Arlo Ultra 2 Spotlight Camera

Superskarp sikkerhet

Arlos luksus kamerapakke holder øye med hjemmet i skarp ultra HD-oppløsning. Det gir bedre mening enn man skulle tro.

forfatter
Publisert 23.12.21 - 11:45
Karakter
Arlo Ultra 2 Spotlight Camera
L&B menerskew
pluss 4K-videooppløsning. Flotte AI-funksjoner. Omfattende utvalg.
minus Koster mange penger. Krever abonnement for å fungere i praksis.
Spesifikasjoner
 • Type: overvåkningskamera
 • Kamera: 8 Mp, 1/2” sensor, diagonalt synsfelt på 180°, 12x digital zoom
 • Video: 4K, 2K, 1080p, 720 p HDR
 • Lyd: to innebygde mikrofoner og høyttaler til toveiskommunikasjon
 • Strøm: innebygd oppladbart batteri til 6 måneder
 • Nattopptak: ja, pluss automatisk LED-spotlight
 • Trådløst: WiFi 802.11bgn, 2,4 GHz (2-4 Mbps ved to 4K-videostrømmer)
 • Fungerer med: Google Assistent, Apple HomeKit, Amazon Alexa, Samsung SmartThings
 • Mål og vekt: 5,2 x 8,9 x 7,8 cm, 330 g
 • Værbestandig: IP65, – 20°C til 45°C
 • Bevegelsessensor: 2 stk., 150° diagonal synsvinkel
 • Web: arlo.com
Veil. pris 7490 Produktside

Når det handler om sikkerhetsutstyr til det smarte hjemmet, er det Arlo – og så er det alle de andre. Arlo, som opprinnelig var en del av Netgear, har laget overvåkningskameraer lengre enn de fleste, og de har et enormt utvalg.

Arlo Ultra 2 er toppmodellen til hjemmebruk. Noe som merkes på prisen. Man kan kjøpe adskillige trådløse kameraer for prisen av et enkelt Ultra 2-kamera. Men ikke med de samme tekniske dataene.

Utenpå ligner Arlo Ultra 2 imidlertid selskapets andre kameraer: En avrundet enhet i hvitt eller sort høyglansplast som kan festes magnetisk eller med skruebeslag som følger med i pakken. Pakken inneholder to, tre eller fire kameraer (den oppgitte prisen gjelder en pakke med to kameraer). Pakken inneholder også en såkalt hub. Arlo Ultra 2 er trådløst, men kan ikke brukes direkte på det trådløse nettverket.

Arlo Ultra 2 leveres i pakker med to, tre eller fire kameraer, samt en hub. (Foto: Arlo)

Hub-en som samlesentral kan virke litt omstendelig (Arlo har også kameraer som kan brukes direkte på WiFi, for eksempel Arlo Essential Indoor Camera). Fordelen ved hub-en kan imidlertid være at kameraene har sitt eget nettverk, og ikke er avhengige av god dekning fra routeren i alle hjørner av hjemmet.

Man kan også sette inn et Micro-SD-kort i hub-en, som kan lagre opptak fra alle kameraer. Hub-en kan brukes sammen med alle Arlo-enheter i husstanden – også de som kan gå direkte på WiFi.

Spotlight og sirene

Arlo Ultra 2 tar opp i full 4K-oppløsning. I bekmørket. Og både inne og ute. Likevel sitter det en bevegelsesfølsom LED-spot i kameraet som kan belyse motivet i blendende hvitt. Bare for å understreke overfor ubudne gjester at de er oppdaget – og blir tatt opp.

Arlo Ultra 2 kan imidlertid ikke ta opp i fullfarger i bekmørket. Når lyset forsvinner, skifter kameraet til sort-hvitt. Men registreres det bevegelse, noe som får LED-spotlighten til å tennes, skiftes det til fargeopptak.

Når kameraet registrerer bevegelse, sendes det en beskjed til eieren. Og en innebygd høyttaler gjør det mulig å appellere til gjestenes moral. Men også til å fortelle for eksempel bud som kommer til hoveddøren når man ikke er hjemme, hvor de kan sette pakker som skal leveres. Man kan også underbygge ordene med å utløse en sirene.

En bevegelsesfølsom LED-spot i kameraet kan understreke overfor ubudne gjester at de er oppdaget – og blir tatt opp. (Foto: Arlo)

Kameraet er værbeskyttet med en IP65-sertifisering, som er rikelig så lenge man ikke spyler kameraet direkte med hageslangen. Det oppladbare batteriet er oppgitt til å holde til et halvt års normalt bruk.

Med 4K-oppløsning kan Arlo Ultra 2 ta opp i samme i oppløsning som de beste TV-seriene. Det handler imidlertid ikke bare om å følge hundens tidsfordriv på storskjerm i samme kvalitet som Squid Game mens man er borte. Oppløsningen gir også mulighet for opptil 12x digital zoom, uten at nærbildet blir (sterkt) pikselert. Man kan i Arlos app velge om hvert enkelt kamera skal ta opp i fullt bildeformat eller zoome og panorere for å følge bevegelse.

Oppsettet er forholdsvis uproblematisk, og skjer via Arlos mobil-app. Når hub-en er satt på nettverket, skal hvert kamera gjenkjennes og tildeles en plassering i hjemmet. Appen inneholder også hjelpefunksjoner til innstilling av kameravinkel, og man kan for hvert kamera definere hvilken del av bildefeltet som skal overvåkes.

Arlo Ultra 2 ligner andre kameraer, men oppløsningen i 4K er utover det sedvanlige. (Foto: Arlo)

Gjenkjenner personer, dyr og pakker

Kameraet er i stand til å gjenkjenne personer, dyr og kjøretøyer. Man kan for hvert kamera stille inn om det skal reagere på en eller flere av disse – samt på andre bevegelser. Et scenario kan være at kameraet i stuen skal reagere på personer. Men ikke på dyr eller andre bevegelser, som typisk kan være greiner utenfor vinduet. Har man et kamera ved hoveddøren, kan det også stilles til å gjenkjenne pakker som er blitt levert.

I praksis fungerer gjenkjennelsen perfekt. Kameraet gjenkjenner med det samme at en person lister seg rundt i rommet (og dermed, at denne artikkelens forfatter hverken er et dyr eller et kjøretøy), og kameraets zoom og panorering følger målet rundt i rommet. Samtidig tikker det inn meldinger på telefonen fra hvert kamera. Opptakene kan ses i appen, hvor de også kan hentes og brukes som bevis.

Arlo Ultra 2 tilbyr imidlertid ikke muligheten for at kameraene kan lære å gjenkjenne husstandens beboere på samme måte som Google Nest Cam kan. Hvis man vil unngå å bli stjerne i sitt eget TV-show, må man huske å deaktivere kameraene når man kommer hjem – og koble dem til når man går hjemmefra. For å gjøre det lettere har appen funksjonen Geofencing, som aktiverer kameraene når mobiltelefonen fjernes fra adressen. Man kan registrere flere mobilenheter så kameraene kun er aktive hvis samtlige beboere er ute.

Sikkerheten koster

Man får ikke noe gratis – og spesielt ikke trygghet. For å bruke kameraene til effektiv overvåkning er det nødvendig med et abonnement. Har man mer enn ett kamera, koster det billigste abonnementet 99 kroner i måneden. Her får man adgang til online-lagring i opptil 30 dager og i 2K-videokvalitet. For 149 kroner i måneden kan det lagres i 4K-kvalitet og i opptil 60 dager.

Man kan teknisk sett godt bruke kameraene uten å tegne abonnement, men da blir det uten online-lagring og de AI-baserte gjenkjennelsesfunksjonene. Noe som betyr at man er passiv tilskuer til en livefeed fra hjemmet. Og uten å kunne lagre bevismaterialet.

Ved kjøp får man tre måneders gratis prøvetid på abonnementet – så man langsomt kan venne seg til tanken på den faste utgiften.

(Foto: Arlo)

Konklusjon

Arlo Ultra 2 er en av de dyreste overvåkningsløsningene til privat bruk. Og i tillegg til prisen kommer en månedlig abonnementspris som er den dobbelte av hva Google forlanger for tilsvarende service. Arlo er imidlertid også en av de mest erfarne og velrenommerte leverandørene av overvåkning til hjemmet. Og i motsetning til for eksempel Ring – og for den saks skyld Google – har Arlo et plettfritt rykte når det gjelder omgangen med kundenes data.

Der hvor Arlo Ultra 2 skiller seg ut fra konkurrentene – og Arlos andre egne produkter, er på videokvaliteten. 4K-kvaliteten betyr at man får opptak hvor man har langt bedre mulighet for å se hva som egentlig foregår på bildet. Noe som opprinnelig var formålet med å sette opp overvåkningskameraer. Hvis behovet er mindre omfattende, koster Arlo Essential under det halve per kamera.

Legg igjen en kommentar

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.
MSI RTX 40: Nye prisbelønte serier av bærbare datamaskiner Ta spranget til et helt nytt nivå med de nye grafikkortene i GeForce RTX 40-serien og 13. generasjon Intel® Core™-prosessorer.
Flere detaljer til å fange forbryteren Kameraet fanger og registrerer alle detaljer som kan brukes som bevis, og til slutt føre til en fellende dom.
lbpluss
Roboten flytter inn En luftrenserrobot som beveger seg i hjemmet og renser luften der det trengs. Kan det være noe?
Er luften ren? VINDSTYRKA er en ny og rimelig luftsensor fra Ikea, som kan måle luftkvaliteten i det smarte hjemmet.
Husqvarnas robotgressklippere trenger ikke kabel Husqvarna Nera robotklipperne trenger ikke kanttråd, og de fungerer i bratte skråninger.
Segways robotklipper ser hindre GPS-styrt robotklipper uten kanttråd med AI-teknikk.
Følg Lyd & Bilde