Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Nyhet

Samsung satser hardt på 8KTV

Rammeløs TV, The Frame kommer i 75 tommer, og den sosiale skjermen kommer til Europa.

Skrevet av / 06.01.20 - 17:32
Samsung satser hardt på 8KTV

På Samsungs First Look i går kveld lokal Vegas-tid avduket Samsung flere interessante TV-modeller, mange av dem med 8K.

For det første stemmer ryktene om den «rammeløse» TV-en. Q950 får en kant på bare et par millimeter, som i praksis er usynlig. Spesielt dersom du velger den store 85-tommeren! Ellers kommer den også i både 65 og 75 tommer.

Tåler du litt ramme, gir Q900 samme bildekvalitet, og med størrelser fra 65 og helt opp til 98 tommer! Da kan vi snakke om at 8KTV kommer til sin rett!

8K kommer også i Q800-serien, i størrelsene 55, 65, 75 og 82 tommer.

Samsungs nye toppmodell QLED-TV er nesten helt rammefri, og med 8K oppløsning. Foto: Geir Gråbein Nordby

8K med kunstig intelligens

Oppløsningen er 8K, det betyr ca 32 megapiksler med moro. Og siden det ikke finnes 8K-innhold ennå betyr det at TV-en må gjøre en fordømt god jobb med å oppskalere lavere oppløste videoer. Samsung har videreutviklet sin smarte intelligens (AI), og skal nå gjøre en enda bedre jobb med å analysere hver bilderamme piksel for piksel, og sammenligne med en bildebank med superoppløste bilder. På den måten kan man erstatte uskarpt innhold på skjermen med skarpt innhold fra en annen kilde. Photoshop-brukere som er vant til å bruke Klonestempel får en viss idé.

De nye Samsung-TV-ene kan justere lysstyrken etter omgivelsene, slik at detaljene ikke gror igjen når sola står inn i vinduet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bildet stilles etter omgivelsene

Nytt i år er også at TV-ene kan analysere lys fra omgivelsene, og justere lysstyrken automatisk. Akkurat som vi kjenner fra mobiltelefonen. Det betyr at skjermen øker lysstyrken på dagtid og demper den på kvelden. Og akkurat som på mobilen, kan funksjonen skrus av hvis du ikke liker det.

Lyd

Noe annet som blir analysert fra omgivelsene, er lyd. Nærmere bestemt støy. Hvis plutselig noen skulle ta i bruk støvsugeren, så vil TV-en høre dette og justere opp dialogene så du selv ikke trenger å røre fjernkontrollen. Det er hovedsakelig dialogene som da blir skrudd opp, ikke spesialeffektene. Du trenger med andre ord ikke bekymre deg for at naboen tror det er jordskjelv hver gang du bruker støvsugeren eller espressomaskinen. Skjønt, det vil man uansett ikke dersom du bruker TV-ens innebygde lyd.

Kombiner med lydplanke

Men har du en kompatibel Samsung-lydplanke, det vil si en av de som lanseres i årets toppserie, så vil TV-ene i større grad jobbe i tandem med lydplanken. Fordi Samsung har jobbet med lyden i sine TV-er, så synes de det er synd at du ikke får glede av den når ekstern lyd er koblet til. Men med en kompatibel Samsung-lydplanke vil TV-ens høyttalere brukes til å utvide lyden i bredden og høyden.

Høyttalerne på baksiden av Samsung-TV-ene kan sammen med smart DSP la lyden følge objektene i bildet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Bedre lyd fra selve TV-en

Om du derimot ikke ønsker å koble til eksternt lydanlegg eller lydplanke, så skal du vite at Samsung har utstyrt TV-ene med flere høyttalere på baksiden. Sammen med avansert DSP følger lyden bildet på skjermen. For eksempel et helikopter som flyr i variabel høyde over skjermen kan, kan nå også få tilsvarende lydgjengivelse.

Demonstrasjonene vi fikk i det bråkete miljøet på CES, var ikke nok til å konkludere med at det hele er topp, men det virket lovende.

Samsungs nye TV-er kan vise to sendinger samtidig, eller speile mobiltelefonen opp ved siden av TV-bildet. Foto: Geir Gråbein Nordby

Splitt skjermen!

Nytt på årets TV-er er at du kan splitte skjermen i to. For eksempel kan du vise bilde fra to TV-kanaler ved siden av hverandre, dersom for eksempel barna vil se Drømmehagen mens du vil se fotballkampen. Eller hvis du selv ønsker å se to fotballkamper samtidig! Du kan velge hvilket bilde som får lyd ut av TV-en, det andre bilde kan få lyd gjennom et par Bluetooth hodetelefoner!

Alternativt kan du få opp Twitter- eller Facebook-feeden på TV-skjermen ved siden av TV-bildet, så du slipper å glane ned på mobilen hele tiden mens du ser på TV.

I år kommer The Frame i flere størrelser, blant annet en mindre 32-tommer og en enda større 75-tommer. Foto: Samsung

The Frame og The Sero

Nytt i år blir at den populære design-TV-en The Frame, som ser ut som et bilde på veggen, kommer i flere størrelser. For det første har mange etterspurt en mindre variant, og disse kan nå glede seg over at den i 2020 vil komme i 32 tommer. Men de som ønsker noe større, får også drømmen oppfylt. For der hvor fjorårets TV toppet seg på 65 tommer, så kommer det nå også en 75-tommer!

The Frame kommer i 4K – altså ikke 8KTV, men bildekvaliteten blir nok likevel bra. Blant annet med baklyst QLED.

The Sero er en TV som dreier seg til portrett- eller landskapsmodus etter innholdet. Perferkt for SoMe-generasjonen! Foto: Geir Gråbein Nordby

Så har vi en spennende sak ved navn The Sero. Dette er visst koreansk for vertikal, og da kan man tenke seg selv.

The Sero er en TV ment for den yngre generasjonen som er vokst opp med sosiale medier, og som slettes ikke alltid ser video eller fotografier i landskapsmodus. For på Instagram og Snapchat er det gjerne portrettmodus som gjelder.

The Sero har et motorisert stativ, som snur TV-en automatisk ut ifra innholdet. Portrettfotoer og -videoer vil dermed bli vist på en vertikal TV-skjerm, når du strømmer over. Fiffig!

The Sero kommer så langt i én størrelse: 43 tommer.

Skulle det være en 292-tommers TV på veggen?

The Wall

Som seg hør og bør har Samsung også stilt ut sitt desidert dyreste TV-konsept, nemlig The Wall. Dette er microLED, hvor hver piksel er sin egen lyskilde. Og dermed får helt svart bilde uten artefakter, og en helt annen lysstyrke enn OLED noensinne kan drømme om. Dette er for de som rett og slett skal ha verdens beste bilde!

En annen fordel med The Wall er at den er skalerbar. Den er nemlig satt sammen av «byggeklosser», eller fliser, som klikkes sammen til størrelsen du ønsker.

I dag er det kjempedyrt, en 146-tommers TV koster fire millioner kroner! Men meningen er å få teknologien ned i pris, slik at microLED i fremtiden kan bli standarden for high-end-TV-er over 100 tommer.

Stay tuned!

Mer grunnleggende info om nye TV-modeller, priser og lanseringstidspunkt kommer vi tilbake til.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top