Nyhet

Konseptbil i Avatar-stil

Fremtidsbilen fra Mercedes slår et slag for mer miljøvennlige batterier.
forfatter

Bilen AVTR ser helt sykt heftig ut. En virkelig fremtidsbil. Den kommer nok ikke i produksjon, men den peker mot en retning for Mercedes og Daimler, hvor man i fremtiden ønsker å lage elbiler med mer miljøvennlige batterier.

Grafénbatterier

Nøkkelordet er et batteri med grafén, som vil kunne unngå å bruke kobolt, litium og andre sjeldne jordmetaller som når håndtert uforsvarlig forurenser jord og drikkevann.

Batteriene vil også kunne komposteres og resirkuleres.

Man ser også for seg at bilen skal kunne gjenkjenne pust- og hjerterytme for å identifisere sjåføren. Som et artig greie vil et menysystem man kan styre med håndbaken la sjåføren utforske den fiksjonelle planeten Pandora fra filmen Avatar. Selvsagt i 3D.

Ryggen på bilen ser reptilsk ut, og som nevnt, vil den aldri settes i produksjon. Men det er den elektriske innmaten som er interessant her.

Metamateriale

Grafénbatteriet er ikke klart, det finnes hindre som må overkommes. Grafén er et såkalt metamateriale, bestående av ett eneste lag med karbonatomer. Det ble oppdaget for bare 15 år siden, men det har svært lovende egenskaper som kan komme halvledere og batterier til gode.

Hva med silikonanoder?

Interessant nok har moderselskapet Daimler også en eierandel i batteriprodusent Sila Nanotechnologies, som jobber med å utvikle batterier med silikon i anoden, som skal erstatte grafittanodene i dagens lithium-batterier. Så det er tidlig å si hvilken batteriteknologi som vil vinne frem på sikt, men uansett hva det blir vil det bli mer effektivt og bærekraftig enn dagens batterier.

Som en fotnote kan vi nevne at undertegnede har forsøkt å komme i kontakt med Sila Nanotechnologies her på CES, og venter på svar på noen spørsmål – blant annet hvor langt de er ifra masseproduksjon. Vi forventer ikke å bli veldig mye klokere av svaret.

Mercedes-Benz VISION AVTR Mercedes-Benz VISION AVTR Mercedes-Benz VISION AVTR Mercedes-Benz VISION AVTR Mercedes-Benz VISION AVTR
<
>
Mercedes-Benz VISION AVTR

Les alle artikler i 1 måned for 49 kr

Få tilgang alle +artikler samt hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Allerede abonnent?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Aktuelle tilbud

Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.