Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Samsung øker fargerommet med S UHD

I påvente av OLED velger Samsung å skvise enda høyere ytelse ut av LCD formatet.

Skrevet av / 06.01.15 - 03:52
Samsung øker fargerommet med S UHD

Mens LG pusher sin nye OLED-teknologi for alt den er verdt, har Samsungs egen OLED-teknologi, kjent fra flotte mobilskjermer og nettbrett, foreløpig vist seg vanskelig å produsere i store TV-format. LG har rett og slett hatt større hell med å masseprodusere sin OLED-teknikk. Når det er sagt, er det ingen tvil om at Samsung fortsatt er en av de toneangivende markedslederne innen TV-teknologi, smarte finesser og design.

Under pressekonferansen mandag lanserte Samsung sin nye generasjon LED-LCD TV-er. Med klassisk Samsung-bravur presenterte man de S UHD toppmodellene som «the next big thing». S UHD er kort fortalt en tradisjonell LCD TV med LED kantbelysning, bare med en seriøs mengde «blod-doping» i form av quantum dots.

Hva er kvanteprikker?
quantum-dots-1
Kvanteprikker er utrolig små partikler som varierer mellom 2-10 nanometer i diameter, eller tilsvarende 50 atomer. Ikke akkurat noe man måler med vanlig linjal!

Størrelsen på prikkene avgjør hvilken farge de avgir. Mindre prikker ser blå ut, mens større lyser rødt. Disse prikkene kan være en meget effektiv og nøyaktig lyskilde til LCD-skjermer fordi har et mer konsentrert fargespekter enn vanlige lysdioder. De gjør det blant annet mulig å oppnå høyere lysstyrke og kontrast kombinert med større fargemetning og -korrekthet. Kort og godt et mer nyansert, dynamisk og fargenøyaktig bilde, som flere (deriblant Samsung) hevder kan konkurrere med OLED når det gjelder generell bildekvalitet. Svartnivået vil fortsatt være noe begrenset siden de fortsatt er avhengig av en lyskilde bak LCD-panelet. Derimot kan mørke gråtoner og detaljer i hvitt fremstå enda mer nyanserte.

For å dra nytte av den økte kapasiteten til nyanser og kontraster, trenger man innhold som tar det i bruk. Netflix har allerede kunngjort at de vil satse på innhold med såkalt High Dynamic Range. Under fjorårets CES-messe ble det også presentert Dolby Vision, som er en ny filmstandard laget for å gjengi økt kontrastinformasjon (High Dynamic Range) i forhold til dagens TV-standard. Kort fortalt handler det om å kunne gjengi lysende objekter blendende hvitt når det kreves, samtidig som detaljene i mørke scener bevares. Det kommende 4K Blu-ray formatet tar i bruk tilsvarende virkemidler for økt bildekvalitet. Alt dette taler for at TV-er med ”kvanteteknikk” faktisk kan by på en del bildemessige fordeler.

Tizen operativsystem
12065-image005
Mens den avanserte Quantom Dot teknikken er forbeholdt toppmodellene for 2015, kommer samtlige av årets nye modeller med Tizen, som er Samsungs nye Smart-TV brukergrensesnitt. Sammenlignet med dagens Smart Hub fremstår Tizen som et visuelt enklere system; det har en felles forside hvor alt innholdet ligger lett tilgjengelig i en stripe nederst. Samsung har også gjort det enklere å dele innhold mellom mobil/nettbrett og TV raskere enn før. Det bekreftes fra Samsungs nordiske avdeling at det også vil komme et Smart Evolution kit som lar deg oppgradere eldre Samsung-modeller oppgraderes med det nye Tizen systemet.

Mer detaljert informasjon om Samsungs 2015 lineup kommer tirsdag.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

En smartklokke kan være både elegant og intelligent

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top