Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

High-end nettverksspiller fra Astell&Kern

Astell&Kern tar steget fra bærbart til stasjonært, med nettverksspilleren AK500N.

Skrevet av / 12.01.15 - 15:54
High-end nettverksspiller fra Astell&Kern

iRiver-eide Astell&Kern har skapt seg et navn med sine høyoppløste musikkspillere for bærbart bruk. Vi likte spesielt godt den nå utgåtte AK100 da vi testet den i 2013.

Med den kubeformede AK500N tar Astell&Kern steget inn i stua, med en stasjonær nettverksspiller for audiofile.

Utseendemessig har kubespilleren fått noe av det visuelle inntrykket til AK240, da frontplaten har samme kantete utseende som sidene på AK240. Og på samme måte som de bærbare spillerne, sitter lydnivåhjulet på høyre side.

På toppen av kuben sitter en 7-tommers pekeskjerm som automatisk foldes opp, og gir oversikt over musikksamlingen. Har du CD-er du ønsker å rippe, kan dette gjøres via en ”brevsprekkåpning” i front. All musikk lagres da på et SSD-drev på 1, 2 eller 4 terabyte, mens albumbilder og musikkdata hentes fra Gracenotes musikkdatabase.

Inn- og utganger
AK500N har både balanserte og ubalanserte analogutganger, og både variabelt og fastsatt lydnivå. Har du en high-end forforsterker, vil det være naturlig å låse lydnivået på ”full guffe” for høyest oppløsning, mens brukere av aktive høyttalere – eller om du vil plugge den rett i en effektforsterker – med fordel kan benytte variabelt lydnivå.

I tillegg til å rippe CD-er og spille musikk over nettverket, har AK500N digitale innganger, slik at for eksempel spillkonsollen og TV-en kan kobles til for å benytte de innebygde digitalkonverterne av typen Cirrus Logic CS4398. Har du derimot en enda bedre DAC, kan du koble denne til en av de digitale utgangene.

Filtyper
AK500N støtter de fleste filtyper, deriblant DSD64 og DSD128 (64 og 128 ganger samplingfrekvensen til CD) og 24-bit / 384 kHz musikkfiler av typen FLAC og WAV.

Ren strøm
For å forsikre seg at strømmen er av renest mulig type, går nettverksspilleren på et innebygd batteri, med en levetid på 20-25 timers sammenhengende spilling på én opplading. Spilleren skal likevel være tilkoblet strømnettet, slik at batteriet automatisk lades når spilleren er avslått. En genial, liten detalj.

Musikk over nettverk kan spilles av enten via Wi-Fi eller nettverkskabel, men det kan fort bli at man må bruke kabel når musikkformatene begynner å komme opp i 10 Mbps. Musikk kan også hentes via nettverket og lagres på harddisken.

Har du en bærbar Astell&Kern musikkspiller, kan musikk veksles frem og tilbake mellom denne og AK500A.

Pris
Så til det groteske: prisen. 1TB-versjonen kommer nemlig til å koste 12.000 dollar, altså tett opp mot 100.000 kroner.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

En smartklokke kan være både elegant og intelligent

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top