Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Klipsch lanserer ny Reference Premiere serie

Reference-serien fra Klipsch har lenge vært blant de mest populære høyttalerne blant hi-fi og hjemmekinofans. Nå er arvtagerne like rundt hjørnet.

Skrevet av / 09.01.15 - 16:40
Klipsch lanserer ny Reference Premiere serie

Den nye Reference Premiere-serien består av ti nye modeller som har fått en komplett “makeover” både innvendig og utvendig. Serien inneholder tre gulvmodeller (RP-280F, RP-260F og RP-250F), to stativmodeller (RP-160M og RP-150M), tre senterhøyttalere (RP-450C, RP- 440C og RP-250C), samt to surroundhøyttalere (RP-250S og RP-240S).

Det første som slo oss (bortsett fra lydtrykket på Klipsch-standen!) var at RP-modellene har fått et betydelig mer moderne utseende. Kabinettene er konstruert slik at de heller 2 grader bakover. Skruehullene er borte, erstattet av skjulte magneter til stoffgrillen. Frontplaten er tykkere og har skrå kanter. Det gir både estetiske og lydmessige fordeler, i form av en renere forside, bedre forankring av basselementene og mindre diffraksjon av lyden.

Serien baserer seg på et nytt 90×90 graders Tractrix kompresjonshorn med titan element. Hornet har fått en ny gummiert overflatebehandling, som demper resonanser i selve hornet. Mellomtone og bass besørges av de velkjente CeraMetallic kobberfargede elementene som har fått nye magnet/motorsystem. Selve bassporten har også fått «tractrix» hornform, etter sigende myntet på å redusere portstøy.

Produktansvarlig Mark Casavant tror mange vil bli overrasket over forbedringene Klipsch har oppnådd med den nye serien.

– Målet med Reference Premiere har vært å overgå forventningene til våre lojale Klipsch fans verden rundt, og det mener jeg vi har fått til, sier Mark med et fornøyd bredt glis.

Produktene vi fikk se på CES-messen var ikke dummies, men ferdige produksjonsmodeller, noe Mark beviste til fulle ved å spille på de nye RP-280F, arvtagerne til RF-82 II. Lydkvaliteten var selvfølgelig vrien å bedømme i de støyende messehallene, men at de nye Klipsch-ene kan spille høyt og rent er det ingen tvil om! Mark dro på med Also sprach Zarathustra (fra 2001: En romodyssé) så høyt at basselementene flagret, uten et hint av forvrengning, at vi ble rent andektige der vi stod. Og det med en liten surroundreceiver bak spakene. Med en effektivitet på 98dB (2,83V/1m) er høyttalerne i stand til å levere øredøvende lydtrykk med få watt inn. RP-serien kommer til nordiske trakter om ikke lenge, innen 1. kvartal 2015.

Atmos høyttalere

TheaterRoom-Front-webØverst i RP-serien finner vi flaggskipet RF-280FA. Den ligner på RF-280F, men har et noe dypere kabinett. På toppen sitter en godbit for hjemmekinoentusiastene: En integrert Dolby Atmos Elevation høydekanal, som spiller opp mot taket slik at høydeinformasjonen reflekteres ned mot lytteren. Høyttalerne har selvsagt doble høyttalerinnganger for tilkobling til front/høydekanal utgangene fra en Atmos kompatibel surroundreceiver. Dette blir toppmodellen i Reference Premiere serien og vil koste rundt 25.000 kroner i følge Terje Romen hos Mono AS. Lanseres etter planen 2. kvartal 2015. I tillegg til gulvhøyttalerne finnes også en dedikert Atmos høyde-høyttaler for fleksibel montering ovenpå eksisterende høyttalere.

Trådløse høyttalere

CES_New-Products_WiSa_3
I tillegg til de tradisjonelt passive høyttalerne i Reference Premiere serien, introduserer Klipsch et sortiment med trådløse høyttalere på CES-messen. Høyttalerne bruker den trådløse WiSA-teknologien, som vi har god erfaring med fra Bang & Olufsens høyttalere som ble lansert i fjor. I likhet med B&O har Klipsch vært med på å utvikle den trådløse standarden fra starten, og kan nå tilby et trådløst 5.1 høyttalersystem med kapasitet for høyoppløst surroundlyd.

WiSA-serien består av kompakte gulv (RP-440WF), senter (RP-440WC) og bakhøyttalere (RP-140WM ) samt en subwoofer (RP-110WSW), som alle er trådløse.

Målet med WiSA-serien har vært å tilby en brukervennlig løsning til de som vil unngå unødvendige bokser og ledninger. Siden alle høyttalerne kommer med innebygd forsterker, behøver man ingen surroundreceiver eller høyttalerkabler. Klipsch leverer nemlig den kompakte hovedenheten RP-HUB1 til å koble resten av kildekomponentene til. Den har 4 HDMI innganger for f.eks Blu-ray spiller og spillkonsoll, samt kan motta TV-lyd via ARC (Audio Return Channel) og via Bluetooth med aptX kodek. Systemet kan ekspanderes fra stereo og helt opp til 7.2 kanaler.

Priser:
RP-150M: 4.990 kr
RP-160M: 5.990 kr
RP-250F: 7.990 kr
RP-260F: 9.990 kr
RP-280F: 12.990 kr

RP-250C: 3.995 kr
RP-440C: 4.995 kr
RP-450C: 6.495 kr

RP-240S: 5.990 kr
RP-250S: 7.990 kr

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonsørinnhold: Huawei Watch GT 4

Gir smartklokken deg den dataen du trenger?

Les mer

Her er testene du leste mest i 2023

Black Week: Let etter Årets Beste produkter!

L&B Home kårer årets beste produkter 2023-2024

Velkommen hjem!

0
Scroll to Top