Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Fang action-øyeblikkene i 4K

Sony er ikke først med 4K actionkamera. Men med FDR-X1000VR håper de å bli best.

Skrevet av / 08.01.15 - 16:29
Fang action-øyeblikkene i 4K

Nå som TV-ene med fire ganger HD-oppløsning begynner å komme ned i pris, mangler bare innholdet. Og imens vi venter på at Hollywood-filmene og TV-seriene kommer i 4K Ultra HD-oppløsning, kan vi selv forevige våre egne øyeblikk slik.

Etter GoPro med Hero3 Black Edition var først ut til å fange de mest ekstreme situasjoner i 4K-oppløsning, er det bare naturlig at resten følger etter. Nå er det Sopny sin tur. Fest kameraet til hjelmen – eller nært sagt hvor som helst ellers – og ta fargesprakende, ultraskarpe opptak. Siden actionkameraer er beregnet for å filme fra førstepersonsperspektiv, har kameraet vidvinkel for å fange det meste av synsområdet.

X1000v_tripod_hole-1200
Endelig har et actionkamera fra Sony fått universalstativfeste på selve kameraet, slik at man ikke er nødt til å ha det i sportshuset.

 

– La deg trollbinde
I følge Sony vil du bli ”trollbundet av det høye detaljnivået i hver eneste scene”. For best mulig bildekvalitet kan du ta opp i 100 Mbps, såfremt minnekortet er raskt nok (Klasse 10). Eller velg 60 Mbps for å få plass til mer video på kortet. Kameraet bruker Sonys egen XAVC S videokodek, som komprimerer video meget effektivt for best mulig bildekvalitet. Men pass da på at du har et redigeringsprogram som støtter denne kodeken. Bare de aller nyeste programmene gjør dette, og selv da gjelder det ikke alle, så forsikre deg om at det du har tenkt å bruke gjør dette.

Videofrekvens
4K filmes i 30 bilderammer i sekundet (fps). Dersom du er i situasjoner som går veldig fort i svingene, for eksempel basehopping, slalåmkjøring eller du har festet kameraet på bikkja di eller din radiostyrte bil, kan dette gi litt hakkete video, og dessuten gi en artefakt grunnet rullende lukker. Du ser det ved at bildet vingler ved plutselige kamerapanoreringer. I så tilfelle, kan du i stedet filme i 1080p oppløsning og heller øke videofrekvensen. Du kan filme så fort som 120 fps i Full HD (1080p) eller 240 fps i HD (720p). Dette er også frekvensen du filmer i for kule saktefilmsekvenser. Da brukes den gratis programvaren Action Cam Movie Creator for å rendre videofilmen fra 120 eller 240 fps til for eksempel 25 fps, som da sakner hastigheten tilsvarende.

Vidvinkel og bildestabilisering
Kameraet har et 170 graders vidvinkelobjektiv fra Carl Zeiss, som gir ekte panoramaperspektiv. Forbedret SteadyShot bildestabilisering gir klarere og mer stabil videofotografering, noe som kommer godt med gjennom sykkelløypa! Sony hevder den nye stabiliseringsalgoritmen er tre ganger mer effektiv enn forgjengeren. Dette vil også gi mer stabil oversiktsvideo når kameraet er festet til en drone.

Loop
Loop-opptak gjør at du aldri trenger å unngå et uventet øyeblikk. Som mange kringkastingkameraer har X1000VR satt av en buffer på minnekortet, som brukes til loop-filming. Når bufferet er fullt, blir det ovskrevet på nytt og på nytt, slik at når du trykker på opptaksknappen for å filme en situasjon, har kameraet også klart å ta med seg noen sekunder før du har rukket å trykke på utløseren. Dermed har du større sjanse for å få foreviget en forbipasserende elg eller hjort, eller å bevise skyldspørsmålet hvis du kolliderer i trafikken. Gå aldri glipp av øyeblikket!

sony-x1000V

Lydkvalitet
Sony lover også glimrende lydkvalitet med sitt nye kamera. Det var nettopp lydkvalitet som begeistret oss da vi testet HDR-AS30 i fjor, og hvem vet – kanskje FDR-X1000VR har enda bedre lyd. Stereomikrofonen er utstyrt med en ny vindreduksjonsfunksjon, for klarere lyd når man kjører ned bakken, det være seg på snowboard eller sykkel.

Integrert redigering
Hvis dine videoklipp bare trenger en rask stuss, kan dette for enkelhets skyld gjøres på selve kameraet via en mobilapp, så du slipper å importere video til en PC eller Mac, for så å begynne å plundre. Barber bort begynnelse og slutt raskt og automatisk, og det ferdige resultatet (MP4-format) kan lastes opp direkte til Facebook eller YouTube fra smartmobilen. Du kan også legge over GPS-data på videoen for å vise eksakt geografisk rute, og benytte en Video Merge-funksjon for å sette sammen dine favorittklipp til én videostrøm. Du kan til og med legge til musikk. Alt ligger i appen Action Cam App for Android og iOS.

Action-huset lar deg ta kameraet ned til 10 meter under vannoverflaten.
Sportshuset lar deg ta kameraet ned til 10 meter under vannoverflaten.

Tilbehør
Innebygd Wi-Fi gjør at kameraet kan styres fra mobiltelefonen, men også fra den nye fjernkontrollen RM-LVR2. Denne festes til håndleddet og er vanntett, slik at den kan operere kameraet når du surfer eller står alpint. Dermed trenger du ikke fomle med selve kameraet, som er festet sikkert til hjelmen eller tuppen av surfebrettet. RM-LVR2 kan styre inntil fem tilkoblede Sony actionkameraer av ulike modeller – og også objektivkameraene QX1 og QX30. Multikamerakontroll kommer med den nye mobilappen PlayMemories versjon 5.2, som slippes til våren.

Ulike fester følger med i pakken, så også en vanntett fjernkontroll, som enkelt festes til håndleddet.
Ulike fester følger med i pakken, så også en vanntett fjernkontroll, som for eksempel kan festes til håndleddet.

I tillegg finnes hjelmfeste, brettfeste for snowboard surfebrett, et hus vanntett ned til 10 meter som ved å skifte luken til en dykkeluke (ekstrautstyr) kan tas ned til 60 meter.

Tilgjengelighet og pris
FDR-X1000VR kommer i april, og vil koste 5.000 kroner.

sony.no

P.S. Vi skal teste actionvideokameraer til L&B nr 3 2015, men da X1000VR kommer ikke i tide til denne. I stedet får vi med HDR-AZ1VR. Så tester vi 4K-modellen på et senere tidspunkt.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

0
Lyd & Bilde
Scroll to Top