TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

Nei, du kan ikke fyllekjøre med Tesla

Da en sovende, full nordmann ble stoppet i sin Tesla på E6, kunne det virke som han hadde tatt journalistens artikkel bokstavelig.

forfatter
Publisert 02.08.21 - 13:55
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Da jeg testet Tesla Model X i 2017, gjorde jeg begeistret et poeng ut av dens innebygde muligheter for fullstendig selvkjøring.

«Når bilen kjører seg selv, kan man fraktes hvor man vil. Man kan ta en langtur fra Oslo til Trondheim, hvor man selv ligger og sover med setet helt tilbakelent. Hele turen. Edru eller påseilet, spiller ingen rolle.» – Geir Gråbein Nordby

Det kan virke som om enkelte har tatt dette litt vel bokstavelig. Nylig gjorde VGTV en sak på en bevisstløs Tesla-sjåfør med promille som rullet bortover E6 i 100 km/t.

tesla drunk driver
En full og sovende Tesla-sjåfør ble filmet i 100 km/t på motorveien. Foto: VGTV

Han er selvsagt ikke den første i verden til å gjøre dette. I fjor ble en sovende sjåfør stoppet i 150 km/t i Canada, og det samme skjedde i Wisconsin i USA tidligere i vår.

At Tesla ligger langt foran sine konkurrenter når det kommer til selvkjørende egenskaper, er ikke det samme som at du kan fyllekjøre i en Tesla!

Les også Her inne blir det musestille Teslas 2021-modeller blir ikke bare raskere enn lynet - de får også et saftig lydanlegg med aktiv støydemping ombord.

Bilen kan defineres som sjåfør

Det ligger riktignok an til at bilen i fremtiden vil kunne defineres som sjåfør, og dermed frita personer i bilen for ansvar. Hvorvidt det faktisk vil gå så langt eller ikke, gjenstår å se. Men teknologien blir stadig bedre, og lovgivingen tilrettelegges stadig mer for fullstendig autonome fremkomstmidler.

Det som likevel er helt sikkert, er at vi ikke er der ennå. I det hele tatt.

self driving car
Selvkjøring har kommet et stykke, men vi er et godt stykke fra å kunne slippe rattet helt. Foto: Creative Commons
Les også Selvkjørende biler gir bilsyke Spyposer bør være standardutstyr i fremtidens biler.

Tesla best i selvkjøring

Mens noen biler såvidt klarer å hjelpe deg med å holde riktig fil, kan en Tesla mer stabilt og pålitelig holde filen, tilpasse hastigheten og handle i nødverge. At Tesla-eiere i løpet av 2018 til sammen hadde tilbakelagt sin første milliard miles i Auto Pilot-modus vitner om at bilene har god kontroll over disse egenskapene. I en fremtidig programvareoppdatering vil du også kunne automatisk påkalle din tesla fra parkert tilstand, og den vil også kunne skifte fil selv. Utrullingen av dette har ennå ikke skjedd her til lands.

Det er likevel langt fra automastisk filskifte og påkalling fra parkering, til at du kan tillate deg å sove bak rattet. Full eller ikke.

Skal du på død og liv drikke alkohol mens du kjører, gjør det heller med spillkonsollen!

Les også Hvem kjører når ingen holder rattet? Gjennombrudd i AI: De amerikanske myndighetene anerkjenner datamaskinen som fører av selvkjørende biler.
Alkohol bak rattet? Spillkonsollen er svaret. Foto. Audun Hage, L&B

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Teslas villdyr kan endelig bestilles De heldigste får sin Model S Plaid og Model X Plaid allerede før nyttår.
– Derfor kjøpte jeg Tesla Ikke nødvendigvis den beste bilen. Men den er det jeg trenger.
Sjekk de siste bildene - og video - av Rolls-Royce Spectre Den første elektriske Rolls-en kommer i 2023. Kjørekomforten skal være som et magisk teppe!
Første sniktitt på ny konseptbil fra Mini Mini Concept Aceman konseptbil vil gi et førstehåndsinntrykk av det fremtidige designspråket til Mini.
Sjekk Fords automatiske «laderobot» Ford tester en ny type automatisk ladestasjon hvor du selv slipper å sette inn ladekabelen.
Porsche Taycan får lengre rekkevidde Øker rekkevidden etter service.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend