Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Nei, du kan ikke fyllekjøre med Tesla

Da en sovende, full nordmann ble stoppet i sin Tesla på E6, kunne det virke som han hadde tatt journalistens artikkel bokstavelig.
Tesla models driving
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Da jeg testet Tesla Model X i 2017, gjorde jeg begeistret et poeng ut av dens innebygde muligheter for fullstendig selvkjøring.

«Når bilen kjører seg selv, kan man fraktes hvor man vil. Man kan ta en langtur fra Oslo til Trondheim, hvor man selv ligger og sover med setet helt tilbakelent. Hele turen. Edru eller påseilet, spiller ingen rolle.» – Geir Gråbein Nordby

Det kan virke som om enkelte har tatt dette litt vel bokstavelig. Nylig gjorde VGTV en sak på en bevisstløs Tesla-sjåfør med promille som rullet bortover E6 i 100 km/t.

tesla drunk driver

En full og sovende Tesla-sjåfør ble filmet i 100 km/t på motorveien. Foto: VGTV

Han er selvsagt ikke den første i verden til å gjøre dette. I fjor ble en sovende sjåfør stoppet i 150 km/t i Canada, og det samme skjedde i Wisconsin i USA tidligere i vår.

At Tesla ligger langt foran sine konkurrenter når det kommer til selvkjørende egenskaper, er ikke det samme som at du kan fyllekjøre i en Tesla!

Annonse
Her inne blir det musestille Teslas 2021-modeller blir ikke bare raskere enn lynet - de får også et saftig lydanlegg med aktiv støydemping ombord.

Bilen kan defineres som sjåfør

Det ligger riktignok an til at bilen i fremtiden vil kunne defineres som sjåfør, og dermed frita personer i bilen for ansvar. Hvorvidt det faktisk vil gå så langt eller ikke, gjenstår å se. Men teknologien blir stadig bedre, og lovgivingen tilrettelegges stadig mer for fullstendig autonome fremkomstmidler.

Det som likevel er helt sikkert, er at vi ikke er der ennå. I det hele tatt.

Annonse
self driving car

Selvkjøring har kommet et stykke, men vi er et godt stykke fra å kunne slippe rattet helt. Foto: Creative Commons

Tesla best i selvkjøring

Mens noen biler såvidt klarer å hjelpe deg med å holde riktig fil, kan en Tesla mer stabilt og pålitelig holde filen, tilpasse hastigheten og handle i nødverge. At Tesla-eiere i løpet av 2018 til sammen hadde tilbakelagt sin første milliard miles i Auto Pilot-modus vitner om at bilene har god kontroll over disse egenskapene. I en fremtidig programvareoppdatering vil du også kunne automatisk påkalle din tesla fra parkert tilstand, og den vil også kunne skifte fil selv. Utrullingen av dette har ennå ikke skjedd her til lands.

Det er likevel langt fra automastisk filskifte og påkalling fra parkering, til at du kan tillate deg å sove bak rattet. Full eller ikke.

Skal du på død og liv drikke alkohol mens du kjører, gjør det heller med spillkonsollen!

Alkohol bak rattet? Spillkonsollen er svaret. Foto. Audun Hage, L&B

 

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Vis kommentarer

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.