Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Selvkjørende biler gir bilsyke

Spyposer bør være standardutstyr i fremtidens biler.

Skrevet av / 08.05.15 - 00:01
Selvkjørende biler gir bilsyke

Når du får din første selvkjørende bil, sørg for å ha spyposen klar. Forskere hos Transportation Research Institute ved University of Michigan har nemlig satt seg inn i hvordan man har større sannsynlighet for å bli bilsyk i en slik, enn i en vanlig bil.

Siden du ikke kontrollerer bilen selv, kan du ikke alltid forutse hver sving, stans og fartsvariasjon. Denne frakoblingen mellom hva du ser og hvordan bilen beveger seg påvirker balanseevnen, som også er grunnen til at sjåfører ikke blir bilsyke i samme grad som deres passasjerer. For det andre, når man ikke kjører selv, så styrer man med andre ting.

Forskerne Michael Sivak og Brandon Schottle har spurt 3.200 voksne mennesker fra USA, India, Kina, Japan, Storbritannia og Australia om hva de kommer til å gjøre i bilen hvis de ikke trenger å følge med på trafikken. Det er ikke vanskelig å tenke seg at svarene typisk var å lese, skrive tekstmeldinger, se film og TV, spille spill eller arbeide. Alle disse kan fremkalle eller forsterke kvalme når man er i et kjøretøy i bevegelse.

Forskerduoen foreslår at førerløse biler blant annet utstyres med større vinduer, for å motvirke bilsyke. Vi vil også tro spyposer er en god idé.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

KI planlegger ferien vår

Styr datamaskinen med hjernen

Blir det Google-AI i iPhone?

Solcellepaneler i øynene?

Googles AI fantiserar fram spill

Nye funksjoner for Pixel-enheter

Ny AI utfordrer GPT-4

Google lanserer mini-AI

Kinas superdatamaskin slår rekorder

AI-generator lager realistiske videoer

Kan dette pannebåndet kontrollere drømmer?

ISS oppgraderer sine datamaskiner

Lyd & Bilde
Scroll to Top