TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
Nyhet

I Sveits kan det bli forbudt å kjøre elbil

Årsaken er den truende energikrisen.

forfatter
Publisert 04.12.22 - 15:45

I Sveits stiger frykten for en energikrise med blackouts i den kommende vinteren. Ikke bare i Tyskland, men også i det velstående alpelandet Sveits lager man derfor nødplaner, slik at strømforsyningen kan sikres på best mulig vis.

I det sveitsiske parlamentet utarbeides det for tiden et lovforslag ved navn  «Verordnung über Beschränkungen und Verbote der Verwendung elektrischer Energie», og som kan oversettes til «Forordning om restriksjoner og forbud mot bruk av elektrisk energi.»

Nødplanen som skal sikre Sveits gjennom vinteren består av fire nivåer og er ventet til å bli vedtatt i løpet av desember. Og særlig ett punkt er svært kontroversielt.

Les også Nå kommer den hit også Spiller musikk og skjønner norsk.

Nivå 1 og 2 består av milde innskrenkninger av strømforbruket til private forbrukere. F.eks. skal man ikke vaske med mer enn 40 grader, og streamingtjenester som Netflix og Disney+ skal sette ned oppløsningen på sitt innhold. Et tiltak vi også opplevde i koronapandemiens første måneder.

Les også Nå følger Apple, Amazon, Facebook og YouTube etter Netflix. Netflix var de første som lovte å skru ned oppløsningen for å spare på datatrafikken i Europa. Nå gjør andre teknologigiganter det samme.

Men når vi kommer til nivå 3 av nødplanen blir det plutselig nokså ubehagelig for elbileiere. Butikker skal forkorte åpningstidene sine, og det blir forbudt å spille konsoll-spill. Streamingtjenester skal stenges helt ned, og privat bruk av elbiler forbys. Kun når det er helt nødvendig – f.eks. i forbindelse med innkjøp, legebesøk eller avtaler med offentlige myndigheter – får man benytte elbilen.

Bensin- og dieselbiler blir ikke berørt av de kommende reglene. Men fartsgrensen på de sveitsiske motorveiene vil bli senket fra 120 til 100 km/t.

Den sveitsiske bransjeforeningen for bilimportører er rystet over forslaget. Til avisen Blick sier foreningens direktør Andreas Burgener at politikernes planer er direkte skadelige for klimakampen.

«Enhver som nå kjøper eller bestiller en bil, vil med viten om dette forbudet mot elbiler velge en bensin- eller dieselbil igjen, dersom det er mangel på elektrisitet. Det er jo tross alt unntaket fra forbudet.»

Les også disse sakene om elbil

Årets beste elbiler 2022-2023

Årets beste elbiler 2022-2023

En elbil er det rette valget for de aller fleste som skal bytte bil.

13 år gammel tysk dronepilot filmer Teslas nye fabrikk i Berlin

Elon Musk hjelper 13-år gammel dronepilot mot påtrengende tyskere

En 13 år gammel tysk gutt var i ferd med å bli pågrepet for å filme Teslas store byggeplass i nærheten av Berlin. Men så fikk han hjelp fra selveste Elon Musk.

Tesla Model Y Performance

Når du trenger plass til hele familien, men ønsker noe som skikkelig biter fra seg, er Model Y Performance noe av det heftigste som finnes.

Her blir de første Tesla Semi lastebilene utlevert

Her ruller de første Tesla Semi ut til kunder

Med Elon selv bak rattet.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategisjef og journalist. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

En kommentar om “I Sveits kan det bli forbudt å kjøre elbil”

  1. Dette blir bra elbilene har sin sårbarhet inverter lader aggregat lading

    Svar

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Verdens raskeste gatebil er direkte skummel Den sagnomsuste Model S Plaid inviterer til å bryte loven. Og ikke bare på grunn av hurtigheten.
Polestar 2 får bakhjulsdrift og mer krefter Raskere, sportsligere og med lengre rekkevidde.
SE VIDEO: Tesla Model S Plaid – galskap på fire hjul! Geir og Audun har vært og rattet (yoket) en Tesla Model S Plaid! Den komplette testen kommer lørdag, her får du en liten smakebit.
Denne ble årets bil 2023 Car of the Year 2023.
Teslas priskutt: Har de endret bilmarkedet for godt? Nå får du plutselig en romslig Model Y familiebil til prisen av en småbil. Det bør få konkurrentene til å skjelve.
Følg Lyd & Bilde