Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhet

Audi e-tron blir ny

Lengre rekkevidde, raskere lading, oppdatert utseende – og nytt navn.

Skrevet av / 17.01.22 - 11:39
Audi e-tron blir ny

Da Audi kun hadde én elbil på menyen, var det naturlig å kalle den noe helt annet. e-tron er spenstig og tøft, og spiller på fremtidsvisjoner ved å referere til sci-fi-boken Tron fra 1982, som på mesterlig vis beskriver datahacking og kunstig intelligens.

Et riktig teknologi-navn, altså, som Audi har hatt på alle sine hybridbilder siden 2009. Da den helelektriske SUV-en kom i 2018, var den kulminasjonen av alt e-tron-avdelingen hadde gjort av ingeniørskap til da. At e-tron ble hele dens navn, i stedet for et suffiks som på hybridbilene til da, var frekt og elegant.

Den gangen var det bare Tesla og Jaguar å konkurrere mot i premiumsegmentet, og e-tron var et logisk navn på Audis elbil. I dag ser markedet markant annerledes ut, og etter den litt mindre SUV-en Q4 e-tron kom, bygget på VAGs MEB-plattform, så sto plutselig ikke e-tron-navnet så godt alene lenger.

Audi Q8 e-tron?

Derfor er det naturlig for Audi, når nye e-tron for 2022/23 kommer, å døpe den om. Sannsynligvis blir navnet Q8 e-tron, i følge tyske Automobilwoche.

Det er logisk med navnet Q8 e-tron, ettersom bilen faktisk er bygget på et Q8-understell, med tilsvarende lengde på 4986 mm. Det skal også ryddes plass til en Q6 e-tron, som legger seg mellom Q4 og Q8.

Audi Q8 e tron
Audi Q8 e-tron får nytt utseende, som avsløres av spionbilder. Foto: Faksimile fra Drivingelectric

Ny innmat

Det er ikke bare navnet som blir nytt, for mye har skjedd på teknologisiden 2018. Ikke minst med tanke på rekkevidde og hurtiglading. I følge Drivingelectric er det bekreftet fra Audi at elektronikk og batteri vil oppgraderes, og nettstedet spekulerer videre i at den nye bilmodellen vil tilbys med batteri på over 100 kWt. Det er ikke veldig fjernt å gjette det, siden rekkevidde er en meget viktig faktor for folk når de skal kjøpe ny el-bil. Både Tesla Model S Plaid og X Plaid får batteri på 100 kWt, det samme gjør den kinesiske NIO ES8, og Volkswagens MEB-plattform forventes å utvide maks kapasitet til 111 kWt – med ID.Buzz som første bil ut.

Raskere hurtiglading er også forventet. Dagens e-tron kan lade med maksimalt 150 kW, men vi synes det er merkelig om Audi skal være fornøyd før de tangerer Teslas 250 kW for Model 3 og Model Y. Også Hyundai Ioniq 5 og Kia EV6 får 220-230 kW på en god dag. Alt under 200 kW vil skuffe oss her.

«Fossil» plattform

Q8 e-tron kommer derimot ikke til å bygges på den elektriske MEB-plattformen, men vil som sin forgjenger dele forbrenningsmodellene Q7 og Q8 sin MLB-plattform. Mest sannsynlig blir dette den siste elbilen fra Audi på denne plattformen.

bang and olufsen sound system audi a8 acoustic lense
La oss håpe Audi Q8 e-tron blir tilgjengelig med det samme B&O Advanced Sound System som i hybridutgaven av Q8. Foto: Bang & Olufsen

Hva med lyd og infotainment?

Hvorvidt den nye Q8 e-tron får et heftigere infotainment-system enn tidligere, vet vi ikke, men sannsynligvis blir det tilsvarende Audis MMI (Multimedia Interface) plus og pro, som vi finner i e-tron og Q4 e-tron. Men er det for mye å håpe på en større skjerm i Q8? 10,1″ er liksom litt pinglete.

audi e tron infotainment
Den største infotainment-skjermen tilgjengelig i eksisterende Audi e-tron og Q4 e-tron er på 10,1 tommer, som er i minste laget, spør du oss. La oss håpe på en større i Q8 e-tron. Foto: Audi

En annen ting vi håper på, er muligheten for å velge Bang & Olufsens Advanced Sound System, det samme som i Q8. Med 23 aktive høyttalerelementer, akustisk linse på diskantene og 1920 watt med total forsterkerkraft. I forgjengeren e-tron kunne man også velge Bang & Olufsen, men da et enklere surroundanlegg med 16 høyttalere og 705 watt. Vi var riktignok begeistret da vi testet det, men det er ingen grunn til at Audi skal frarøve en premium elbil samme luksus som sine hybrid-dieselbiler.

Audi Q8 1 Audi Q8
<
>
Med ny front vil Q8 e-tron antakelig ligne mer på den originale Q8 (avbildet) enn dagens e-tron. Foto: Audi

Nytt utseende

Med nytt navn og ny innmat hører også til et oppdatert utseende. Spionbilder, blant annet publisert av nevnte Drivingelectric, avslører at den nye e-tron får en ny front, i tråd med Q4 e-tron. I så måte virker den å ligne mer på den opprinnelige Q8, enn hva e-tron gjør i dag.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Batteridrevet plentraktor fra Husqvarna

Hybrid elsykkel laget for Norden

Model Y og Model 3 blir billigere

"Ingen" vil ha Tesla Full Self Driving

Første titt på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck er i Norge

Beijing Auto Show 2024: Nye elbiler på løpende bånd

Billigere Tesla kan komme allerede i år

Nyeste med facelift: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: Et sant mareritt

Ny Mini-modell underveis

Toppløst og smellvakkert fra Maserati

Scroll to Top