TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING
L&B JULEKALENDER 2022

Anmeldelse Vinterviken

Kunstig konstruert såpeopera

Søtsupperomantisert tenåringsdrama uten snev av rot i virkelighetene.

forfatter
Publisert 08.09.21 - 00:01
Karakter
Drama
Vinterviken

Mats Wahls’ roman Vinterviken er filmatisert tidligere, i 1996 kunne vi se Lina Englund og David Tainton i hovedrollene som det svenske «Romeo & Julie-paret», som søker å bevare den umulige kjærligheten.

https://youtu.be/xdCF3_kQRVM

 

Undertegnede har dessverre ikke sett originalfilmen, men at den er en like løsrevet fra virkeligheten som årets versjon tviler vi på.

Filmen gir oss historien om innvandrersønnen John-John (Mustapha Aarab), fra en sliten Stockholm-forstad, som faller hodestups for rikmannsdatteren Elisabeth (Elsa Öhrn). Det umake paret får en, mildt sagt, krevende start på forholdet.

Les også Et uanstendig forslag… Herlig sjarmerende samtidsdrama med gjenkjennbare konflikter og utfordringer.

Ungdommene møtes i det John-John hjelper Elisabeths søster fra en badeulykke ved familiens fornemme sommerhus i Stockholmsskjærgården. Et liv så langt fra hans nedslitte blokkleilighet, og tvilsomme venner, som det vel er mulig å komme.

Like etterpå begynner de i samme dramaklasse, og John-John gjør sine hoser grønne hos Elisabeth – som, sakte men sikkert, lar seg sjarmere.

Problemet er at vi hverken lar oss engasjere, eller tror på den oppkonstruerte «umulige» kjærlighetshistorien, eller parets miljø. Det hele er for stereotypt, kunstig og klisjéaktig.

Vinterviken (Foto: Netflix)

«Selvsagt» har Elisabeth en nærmest fraværende, rik, pappa som jobber døgnet rundt. Ikke går hun overens med farmor heller, der hun vokser opp i sin lille, bortskjemte rikmannsboble. Hennes fascinasjon for John-John går også for raskt frem, der hennes, tynne, beveggrunner ikke henger på greip.

John-John derimot krysser av i alle boksene for fordommer man måtte ha mot innvandrere fra den tredje verden. Han lever i en nedslitt leilighet med sin alenemamma, som dater håpløse, pilleknaskende, semi-voldelige menn. Samtlige av (innvandrer)vennene hans er eklatant kriminelle gangstere som stjeler, raner og gir faen i samfunnets normer og regler – mens de drømmer om å skaffe seg en blond, svensk «brud». Så snart han føler seg presset, svikter han tillitten til sine nærmeste.

Vinterviken Vinterviken Vinterviken Vinterviken Vinterviken_8 Vinterviken_7
<
>
Vinterviken (Foto: Netflix)

Nei, takke oss til oppkonstruert kliss! I tillegg er handlingen pinlig forutsigbar, og sluttscenen et eneste stort antiklimaks, uten nerve og troverdighet. Om det er ekte ungdomsdrama, med base i Norden, du er ute etter, så se heller den langt bedre serien Threesome (Viaplay) – for Vinterviken skal du vike langt unna.

Les også Hvordan lykkes med trekantsex? Norden bekrefter nok at gang at vi skildrer det kompliserte tenåringslivet så langt bedre enn amerikanske serier.
Lese hele artikkelen? eller registrer deg.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

1 måned 49 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 900 kr
(spar opptil 300kr)
12 Måneder 1198 kr
(med 11 utgaver av magasinet)
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Ingen bindingstid.
Fakta
 • Netflix
 • Release: 8. september 2021
 • Regi: Alexis Almström
 • Med: Elsa Öhrn, Mustapha Aarab, Jonay P. Skallak, Magnus Krepper, Simon Mezher, Elsa B. Terent
 • Genre: Drama
 • Land: Sverige
 • År: 2021
 • Tid: 1:30 t.
 • Karakter: 2
IMDB Rating
Vinterviken Drama, Romance | September 8, 2021 (Norway) Summary:
Countries: SwedenLanguages: Swedish
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Julekos i det ville, brutale, vesten? Disse seriene/filmene kan du strømme i desember - og nå kommer 1923!
Adar erstattes! Prime video annonserer nye skuespillere/karakterer til Ringenes Herre - og et trist bytte.
Her er den første Indy-traileren 'Indiana Jones and the Dial of Destiny' har premiere 23. juni 2023. Og nå er den første traileren her.
Svensk krim fra Disney Disney lager serie ut av den svenske krimsuksessen Koke bjørn.
Fungerer Willow-magien i 2022? Disney forsøker å puste nytt liv i 1980-talls klassikeren.
Kommer allerede i desember! SkyShowtime slipper i dag ny trailer til Taylor Sheridan-serien 1923 - og fremskynder premieredatoen!
Følg Lyd & Bilde