TESTER GUIDER SERIER/FILM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Threesome, sesong 1

Scener ur ett äktenskap – juniorutgaven

Norden bekrefter nok at gang at vi skildrer det kompliserte tenåringslivet så langt bedre enn amerikanske serier.

forfatter
Publisert 27.08.21 - 00:01
Karakter
Drama
Threesome, sesong 1

Det svenske kjæresteparet Siri (Matilda Källström) og David (Simon Lööf) møttes på videregående. Siden de var 17-åringer har de vært et par, som alle andre med opp- og nedturer, krangler og hengivenhet, kjærlighet og lidenskap – men alltid trofaste.

For å følge Siris karrieredrøm har de flyttet til London slik at hun kan studere til forretningsadvokat, mens David livnærer seg som telefonselger. Det er en ubalanse i forholdet, både med hensyn til ambisjoner og karrierevalg, men også hva man ønsker ut av livet.

https://youtu.be/cxiWyPl_BFc

 

Forbuden frukt

Like før de skal feire sin 7-års dag kommer, sakte men sikkert, de underliggende konfliktene til overflaten; trigget av en pirrende trekant. Tsunamien som følger blir en opprivende dans i voldsomme følelser, irrasjonalitet, selvransakelse, tvil, anklager og krangling. Det unge paret gjennomgår nærmest en følelsesmessig berg-og-dal-bane-tur av Bergmanske proporsjoner, á la Ullmann og Josephson i klassikeren Scener ur ett äktenskap (1974).

Etter en meget fuktig fest havner paret, på Siris initiativ, i en heftig trekant med den franske kunststudinen Camille (Alma Jodorowsky), og parforholdet virvles rundt i en nedadgående spiral – alt trigget av Siris usikkerhet på seg selv: Om hun er god nok, har flott nok kropp, veien videre med David og ultimativt, hva hun egentlig vil med fremtiden.

Threesome, sesong 1 (Foto: Viaplay)

David forstår ikke Siris reaksjon, og fatter ikke hva alt «strulet» handler om. Så kommer utfrysningsfasen, sexnekten, løgnene – og til slutt, utroskapen.

Siri søker «trøst» hos den karismatiske, og særdeles sympatiske, danseren John (Lucien Laviscount). Etter å ha truffet hverandre på en datingapp eskalerer forholdet fort, og Siri befinner seg plutselig i to forskjellige universer; der David holdes i mørket.

Les også Et uanstendig forslag… Herlig sjarmerende samtidsdrama med gjenkjennbare konflikter og utfordringer.

Skuespill av en annen verden!

Både manus og regi er av Lisa Linnertorp, mens produsenter er Helena Larand og Sara Askelöf, men Threesome er på ingen måte et «feministisk prosjekt» der David skal demoniseres. Historien er, stort sett, godt balansert og gir et usedvanlig autentisk, troverdig og usminket innblikk i hvor vondt og komplisert et parforhold kan være – og hvilke skuespillerprestasjoner!

Matilda Källström, «Threesome, sesong 1» (Foto: Viaplay)

Hvor herlig det er å se friske pust av unge skuespillere, som aldri har gått årevis på teaterhøyskolen for å lære seg korrekt diksjon, i fri og naturlig utfoldelse.

Matilda Källström (Solsidan) har sin første store hovedrolle i Threesome, og sjelden har vi sett en så ung skuespillerinne med et vanvittig bredt spekter å spille på. Källström får frem alle nyanser ved den komplekse personen og hennes trøblete reise ned kjærlighetstunnelen.

Den tidligere hockeyspilleren Simon Lööf er ikke helt av samme kaliber, men leverer en solid tolkning av en fortvilet ung mann i en, etter hvert, desperat situasjon.

Les også Henriette Steenstrups triumf! Varmt, sjarmerende, og sterkt vanedannende, hverdagsdrama med Steenstrup i sitt ess!

Genuine, og vonde, miljøskildringer

Miljøet paret omgir seg med, med likesinnede studievenner, fester, sosiale medier og datingapper er skildret imponerende troverdig, subtilt og uten de store fakter. Det samme kan sies om den intime fotograferingen til Erik Vallsten, det er som om vi konstant er som en flue på veggen i en ekte dokumentar – nærmeste ubehagelig nært og ekte.

Threesome, sesong 1_4 Threesome, sesong 1_3 Threesome, sesong 1_5
<
>
Threesome, sesong 1 (Foto: Viaplay)

Vi kunne ønsket oss en litt mer nyansert «Drømmeprins», som ville gitt Siri mer motstand. Lucien Laviscount er god som den, ufrivillige slangen i Paradis, men han gir overhodet ikke Siri noen utfordring, og profilen, væremåten og utseende er som hentet ut ifra en reklamefilm for Tinder (les: «To-good-to-be-true»).

Serier som skildrer ungdomslivet har fått en ny vår i Skandinavia, ikke minst takket være nybrottsarbeidet til norske Skam; med Threesome viser Viaplay at det nordiske film- og seriemiljøet ligger mange lysår foran sine motstykker i de amerikanske, overfladiske/glattpolerte ungdomsseriene. Dette er ekte vare! 6 stjerner, til en av årets beste serier.

Anmeldelsen er basert på samtlige episoder. Serien har premiere på Viaplay den 29. august.

Les også Vi kårer den beste strømmetjenesten (for deg) Med lanseringen av Disney+ har strømmekrigen for alvor tatt av, men hvilke av de store strømmetjenestene MÅ du ha?
Threesome, sesong 1 (Foto: Viaplay)

Fakta
  • Viaplay
  • Release: 29. august 2021
  • Regi: Lisa Linnertorp
  • Med: Matilda Källström, Simon Lööf, Alma Jodorowsky, Lucien Laviscount, Kitt W. Johansson, Emily Renée, Cat White
  • Genre: Drama
  • Land: Sverige
  • År: 2021
  • Tid: 3:10 t.
  • Karakter: 6
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Legg igjen en kommentar

Aktuelle tilbud prisguiden
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
You’ll want to hear this: Everything you need to know about Belkin’s audio range Consumer electronics leader Belkin celebrates its forty-year legacy with innovations that help you to be ready for today
Netflix gjør Spatial Audio tilgjengelig på flere titler Men du må være Premium-abonnement for å dra nytte av godlyden.
Mer mafiaforviklinger fra Stallone & Co! Fans av en tørrvittig, hardtslående (men myk på innsiden) Sly Stallone kan nå se frem til oppfølgeren.
Kokainsnorterne er tilbake! Hedonistene på Aker Brygge har mer heroin, og viagra, i safen!
Klart for sesong 2! Sopp-zombie-serien har virkelig slått an hos både publikum og kritikere - nå gir HBO Max grønt lys for sesong 2.
Gangsterhelvete! Taylor Sheridan, og en perfekt castet Jeremy Renner, serverer oss beinhard sosialrealisme, og gangsterhelvete – på inn- og utsiden av murene.
Følg Lyd & Bilde