anmeldelse: Triple Frontier

Action
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

Tidvis utmekret spenning og glimrende samspill gutta imellom, men dramaturgien halter.

Utviklingslimbo
Triple Frontier har vært på planleggingsstadiet helt siden 2011, opprinnelig med Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty) som regissør og med Tom Hanks og Johnny Depp i hovedrollene.

Siden den gang har både Channing Tatum, Tom Hardy og Mahershala Ali vært inne på rollelisten. Tannhjulene begynte ikke skikkelig å rulle innen Paramount kastet kortene, og Netflix overtok stafettpinnen i mai 2017.

Med Triple Frontier viser Netflix nok en gang hvilke økonomiske muskler de disponerer, og at det slettes ikke er kun til TV-serier de store budsjettene allokeres. Strømmegiganten gjør seg mer potent som et formidabelt filmstudio og truer nå dominansen til de tradisjonelle Hollywood-studioene, samt kundegrunnlaget for kinoer verden rundt. Noe som blant annet skremmer den gamle garde, som «dinosauren» Steven Spielberg.

Den foreløpige kronen på dette verket oppnådde Netflix med hele 10 Oscar-nominasjoner til Roma, hvorav filmen stakk av med 3 priser (beste fremmedspråklige, regi og foto).

Forlatte veteraner
Den amerikanske, freelance, elitesoldaten Pope (Oscar Isaac) opererer i Colombia sammen med lokalt politi/militære på jakt etter den Store fisken: Narkobaronen Lorea. Som både ser og beter seg som en arketypisk narkobaron skal!

Annonse: Artikkelen fortsetter nedenfor

Etter tre års nytteløs jakt, og i tett samarbeide med lokalt korrupt politi begynner hans moralske kompass å svikte, og han er langt fra like ideologisk naiv som i rekruttiden. Pope reiser hjem til USA for å rekruttere sine tidligere «brothers in arms».

Den tidligere så sammensveisete soldatgjengen føler seg forlatt og sviktet av Uncle Sam, fire av dem lever nå fra hånd-til-munn og sliter med å få endene til å møtes, og det til tross for at de (som Ben Affleck lakonisk sier) har tatt 5 kuler for fedrelandet. Hverken eiendomssalg eller bokseringen gir dem nok midler til å kjøpe en ny pickup.

Når så Pope kommer opp med en «skuddsikker» plan der de skal rappe $ 75 mill. fra Colombias største narkobaron lar de andre seg rimelig enkelt overbevise om å bli med på rekognoseringsoppdraget. Det blir nærmest som en gjenforening av Ocean’s Eleven-gjengen.

I Colombia baserer Pope seg på etterretning fra sin vakre informant Yovanna (Adria Arjona), og etter noen dagers spaning kommer gjengen frem til at det jo er en langt bedre idé å splitte bytte seg imellom, enn å dele med x-antall korrupte colombianske soldater.

Komplekst plott
Triple Frontier er kun den fjerde filmen som J.C. Chandor regisserer, han har tidligere gjort seg bemerket med det utsøkte personstudiet All is Lost , samt Oscar-nominasjon for manus til Margin Call; denne gangen har han veldig mye på hjertet.

Vi får en film som fokuserer på broderskap sammensveisede veteraner imellom, et langvarig vennskap som settes på prøve når utfordringene kommer som perler på en snor. Samtidig er den tidvis en tettpakket actionfilm med dødelige skuddvekslinger, et spektakulært ransraid og en intens og langvarig thrillerflukt, ispedd befriende komisk forløsning.

I tillegg vil Triple Frontier fortelle oss noe om hvordan veteraner behandles etter at de legger maskingeværet på hylla, og, som om ikke det var nok får vi en hardbarket overlevelseshistorie (som tatt ut fra Alive!), samt et skråblikk på hvordan Vesten ser på «bananrepublikker» som Colombia. Mens den røde tråden, og filmens undertone er at hederlige gutter mister gangsynet av ren, skjær grådighet. Puh!

Manuset bærer preg av en del omskrivninger, samt kamp om hvor fokuset på historien skal ligge. Den ender med å gape over veldig mye – litt for meget etter vår smak. Vi er overbevist om at den komplekse og omfattende historien ville kommet langt bedre til rette i en miniserie.

(Foto: Netflix)

Gutta leverer!
Mange kjente skuespillere har vært knyttet til filmen, men det laget som til slutt endte opp med hovedrollene er så visst intet B-lag. Ikke minst lar vi oss, nok en gang, imponere over Oscar Isaac som den store playmaker som setter det hele i gang, samt elegant «manipulerer» de andre til å bli med på det utrolige brekket. Isaac er en karakterskuespiller som elegant får frem kompleksiteten i rollekarakteren.

Affleck er for så vidt en stor skuespiller, mye i form av sin kjendisstatus og CV, men noen stor karakterskuespiller er han slettes ikke; vi foretrekker mer hans gode evner som regissør. Nok en gang blir han for stakkato, stiv og direkte uengasjert. Det ser ut som han kjeder seg, dog hjelper det noe på at hans karakter har en av de største utviklingstrekkene.

Moralsk forfall
Filmen er nydelig filmet, mens klippingen lider av litt usikker og rotete dramaturgi. Det heftige musikksporet løfte opplevelsen, og understreker den tøffe macho-tematikken. Dessverre er litt for mange av replikkene vel hårete og klisjéaktige, men med et dytt i skulderen, fra en tøff kar til en annen, så er det (nesten) glemt.

Det er definitivt ikke alt som henger på greip, og realismen er det så-som-så med, men dette er tross alt en genrefilm, og innenfor sine rammer leverer den varene. Filmens drivende element blir hvor langt gutta er villig til å gå for å unngå å gi slipp på alle pengene – selv om det truer dem med å gå til grunne. Og på det planet fungerer den fascinerende godt.

Med Triple Frontier befester Netflix posisjonen som en særdeles stabil leverandør av kvalitetsunderholdning, også innenfor filmsegmentet. En meget solid actionthriller, tidvis litt pompøs og for enkel, men bunnsolid underholdning med gode skuespillere. 4 sterke stjerner.

<
>
(Foto: Netflix)

Netflix leverer utmerket strømmekvalitet på bildet, fritt for støy, med naturlige farger og forbilledlig skarphet. Også et mer enn godkjent surroundspor, men det kommer litt til kort i komplekse scener. Premiere den 13. mars.

Fakta

  • Netflix
  • Release: 13. mars 2019
  • Regi: J.C. Chandor
  • Med: Oscar Isaac, Ben Affleck, Garrett Hedlund, Charlie Hunnam, Pedro Pascal, Adria Arjona,
  • Genre: Action
  • Land: USA
  • År: 2018
  • Tid: 2:05 t.

Film

Ekstra

Lyd

Bilde

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes diskusjonsforum. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Stranger Things 3. sesong – første trailer ute!

Den 4. juli vender Netflix tilbake til Hawkins og Stranger Things.

Apple AirPods får stemmestyring

AirPods får trådløs lading og hei Siri

test
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro OIS

Super allround-zoom

Panasonics første fullformat, standardzoom lever opp til ­forventningene.

Apple turbotrimmer iMac

De nye iMac-ene blir dobbelt så rask på krevende oppgaver.

Philips OLED934: Ny toppmodell avslørt

Her er de første bildene av den nye toppmodellen fra Philips, OLED934!

Nå skal du kjøpe iPad

Hvis du er blant dem som har hatt planer om å kjøpe nytt nettbrett, er tiden inne.

anmeldelse
Billions, sesong 4

Lunken finansakrobatikk

I 4. sesong av Billions begynner slitasjen og idétørken å bli vel fremtredende.

anmeldelse
Bohemian Rhapsody

Imponerende one man show!

Rami Malik stjeler hver eneste scene i en ganske så ordinær musikkbiografi.

Lyssterkt portrettobjektiv for Sony alpha

Stillegående, rask og nydelig boheh er blant egenskapene hos 85mm f1,4 fra Samyang.

test
Canon EOS RP

Røverkjøp fra Canon

Canon EOS RP er ikke uten kompromisser, men er aggressivt priset og meget tilfredsstillende å bruke.

Alt om Samsungs 2019 QLED TV-er

Samsungs kommende 2019-modeller får et markant løft i bildekvalitet, og denne gangen gjelder det ikke bare toppmodellene.

Samsung QE65Q900R

8K mot 4K TV: Teknisk knockout

Er Samsungs minste og billigste 8K-skjerm bedre enn en alminnelig god 4K TV? Vi tester!

gruppetest
5 trådløse støyreduserende hodetelefoner

Stille og fredelig på flyet

Støyreduserende hodetelefoner motvirker tretthet og skåner hørselen på lange flyturer.

Tidal gir studiolyd på iPhone

Tidal-brukere kan glede seg over at iPhone fått MQA-støtte, og dermed kommer nærmere lyden i opptaksstudioet.

anmeldelse
First Man

Enestående romfartshistorie!

Fascinerende historie om de heltmodige romfartspionerene.

anmeldelse
Bad Times at The El Royale

Mørkets hotell

Stilig konsept-film med A-lag av skuespillere, som ikke helt innfrir.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Acer på slankekur

Acer Swift 5 er den letteste ultrabærbare i sin kategori. Men derfor er den likevel ingen lettvekter!

test
Audiovector QR5

Den mest komplette ­høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

anmeldelse
Triple Frontier

Greed is good…

Tidligere amerikanske elitesoldater bestemmer seg for å rane søramerikansk narkobaron. Det går definitivt ikke helt etter planen.

test
ikko OH1

Biller i ørene

Kinesiske ikko debuterer med høye ambisjoner til hverdagspris.