Anmeldelse: Top Gun: Maverick – Fortsatt Top Gun!
TESTER GUIDER SERIER/FILM L&B FORUM HØYTTALERE TV HODETELEFONER HI-FI FOTO BIL & MOBILITET SMARTE HJEM HJEMMEKINO DATA MOBIL GAMING

Anmeldelse Top Gun: Maverick

Fortsatt Top Gun!

Tom Cruise beviser nok en gang hvorfor han er klodens fremste garantist for actionfilmsuksesser.

forfatter
Publisert 11.07.22 - 00:01
Karakter
Action
Top Gun: Maverick

En av de aller største, og meste etterlengtede, filmene som koronapandemien, med påfølgende lockdown, satte en effektiv stopper for, var oppfølgeren til blockbusteren Top Gun (1986): Top Gun: Maverick.

Siden første lockdown har premieren blitt skjøvet på gang etter gang, for en film som opprinnelig skulle hatt kinopremiere i juni 2020.

Les også Lenge til Top Gun II... Nok en gang utsettes kinopremierer på store filmtitler.

Med cruisekontroll til superstjernestatus

Filmingen ble avsluttet allerede den 17. juni 2019 – så i oppfølgeren får vi nå se en tre år yngre Tom Cruise enn dagens utgave. Men selv om det har gått over 35 år siden Top Gun forvandlet unge Cruise (som den bråkjekke toppiloten Pete «Maverick» Mitchell) til en av verdens mest kjente, og profitable, filmstjerner, så har ikke actionhelten mistet noe av glansen, og/eller sjarmen.

Med Jerry Bruckheimer som produsent er det bare å spenne faste setebeltet, og dykke ned i nok en oppvisning i herlig, befriende testosteron-action. For det er eksakt det Top Gun: Maverick leverer! Filmen er produsert med to enkle, og helt åpenbare, hensikter: Tjene haugevis med penger, samt underholde massene med enestående actionsekvenser. Top Gun 2 innfrir på begge måloppnåelsene.

 

Etter å ha stått yrkesmessig i nærmest stillstand de siste fire tiårene, befinner fortsatt villstyrige Maverick seg i periferien av luftforsvaret. Samtidig har hans tidligere kompanjong, Iceman (Val Kilmer) klatret karrierestigen – og er nå basesjef på Top Gun-akademiet.

I det en (navnløs) rogue state anses som en kommende trussel, der potensiell anrikning av uran må stoppen for enhver pris, beslutter det amerikanske militæret å sende sine beste menn til det som ser ut som et selvmordsoppdrag – og hvem er bedre egnet til å trene dem enn Maverick?!

Noget motvillig vender Maverick tilbake til eliteakademiet, der kun de beste av de beste slipper igjennom nåløyet. I troppen treffer han på sønnen til sin gamle (avdøde) krigskamerat, som var så sentral i originalfilmen. Rooster (Miles Teller, fra The Offer) bærer fortsatt på gammelt nag overfor Maverick, og klandrer ham for ulykken som tok livet av faren.

Top Gun Maverick 11
Top Gun: Maverick (Foto: Paramount)

Homage

Svært mange populære filmer fra 1980- og ’90-tallet har de senere årene fått fornyet liv på filmlerretet – men sjeldent har resultatet blitt mer vellykket enn med oppfølgeren til Top Gun.

Les også Top Gun 3D Relansering av barndommens klassikere kan være en blandet opplevelse, men til tross for sine åpenbare svakheter holder fortsatt Top Gun mål som enkel popcornunderholdning.
Top Gun Maverick 18
Top Gun: Maverick (Foto: Paramount)

Nostalgien er så definitivt til stede, det samme er stilen, musikken og stemningen. Selv flere av scenene fra 1986-filmen er nærmest kopiert. Men Top Gun: Maverick er ikke en tanketom, pengesugende og meningsløs kopi av originalfilmen; til tross for mange likhetstrekk står den bunnsolid på egne ben.

Hverken Meg Ryan eller Kelly «Take My Breath Away» McGillis gjentar sine roller, men Maverick nærer raskt varme følelser for ekskjæresten Penny (en glimrende Jennifer Connelly), som driver stambaren for flyveressene. Her får Maverick rikelig med anledning til å ironisere over sin alder, og det faktum at han nå er «gamlingen» i rommet – men, det skal nok en gang vise seg at de gamle er eldst.

Top Gun Maverick 23 Top Gun Maverick 5 Top Gun Maverick 16 Top Gun Maverick 21 Top Gun Maverick 17 Top Gun Maverick 2 Top Gun Maverick 12 Top Gun Maverick 19 Top Gun Maverick 15 Top Gun Maverick 24 Top Gun Maverick 20 Top Gun Maverick 14 Top Gun Maverick 26 Top Gun Maverick 9 Top Gun Maverick 4 Top Gun Maverick 3 Top Gun Maverick 7 Top Gun Maverick 10 Top Gun Maverick 13 Top Gun Maverick 25 Top Gun Maverick 8 Top Gun Maverick 1 Top Gun Maverick 27
<
>
Top Gun: Maverick (Foto: Paramount)

Flyaction som tar pusten fra deg!

Karaktergalleriet er sjarmerende, om enn noget stakkato karikerte, og historien drives elegant dramaturgisk fremover mot det ubønnhørlige klimaks. Ikke at plottet byr på så mange overraskelser, og det stadig mer kompliserte forholdet mellom Maverick og Rooster tipper etter hvert over i det ufrivillig parodiske.

Vi får dog anledning til å komme mer under huden på Maverick, hans ensomhet og demonene som fortsatt plager ham. Flott, men det er kun å anse som glasur på kakene, selve essensen, og filmens bærende element er de halsbrekkende flystuntene.

Regissøren av Top Gun, avdøde Tony Scott, sa at han ville lage en film som fikk frem «fulltilt boogie rock ’n’ roll in the sky», og selv i dag er fortsatt flyscenene fra 1986 imponerende. Det sagt, så blekner de faktisk i forhold til hva regissør Joseph Kosinski og produsent Jerry Bruckheimer har klart å trylle frem i Top Gun 2!

Man har benyttet seg av en helt ny kamerateknikk, med et utall kameraer inne i selve cockpiten på ekte jagerfly, som gir en skikkelig 360-følelse. I tillegg er det skuespillerne selv som i de fleste av scenene sitter i cockpit.

Top Gun: Maverick (Foto: Paramount)

I det Maverick & Co trekker spaken tilbake og «skytes ut» fra hangarskipet er adrenalinet til å ta og føle på – det er nesten som å være til stede inne i den klaustrofobiske metallboksen og suse av gårde i 3000 km/t.

Det tiltes, svinges og stupes ned i halsbrekkende stunt, i en stadig mer akselererende fart. Herlig! Og, selv sluttscenene makter å by på noen overraskende elementer.

Det viser seg at over to års korona-ventetid slettes ikke var forgjeves, Top Gun 2 ble akkurat så bra som det var mulig å håpe på. En herlig eskapisme i adrenalinjunkiens Tom Cruise’ drømmeverden. Her der det bare å finne frem popcornet.

Med slike kvaliteter tar vi mer enn gjerne en runde til med Maverick & Co. 5 sterke stjerner.

Tom Gun: Maverick hadde kinopremiere den 25. mai. Ifølge normal praksis fra Paramount skulle filmen slippes på Paramount+ etter et 45-dagers kinovindu, dvs. den 11. juli. MEN, nå viser det seg at denne Paramount-policyen (dessverre) ikke er hugget i sten. På grunn av at Top Gun 2 har gått (og fortsatt går) så bra på kino, har selskapet skjøvet strømmepremieren ut i det blå.

Verst tenkelig scenario er at den ikke slippes på Paramount+ før etter 120 dager; dvs. den 22. september. Vi får bare vente og se…

Les også Er den, ekspanderte, fjerdesesongen noe bra? Få serier har vist en større utviklingskurve enn Stranger Things – til glede for de fleste, men sikkert også til forargelse for noen.
Stranger Things sesong 4 1 1
Lese hele artikkelen? eller bli medlem av LB+.

Med LB+ får du tilgang til ALT innhold på lydogbilde.no

LB+ inkluderer
 • Over 6000 produkt-tester
 • Unngå bomkjøp med våre råd og guider
 • Delta i L&B-forumet med L&B-entusiaster
 • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
 • Alltid oppdatert på siste nytt
 • Nyhetsbrev rett i innboksen
 • L&B TechCast - en podcast av L&B
 • Deaktiver annonser (gjelder kun 12 måneder)
 • Ingen bindingstid, si opp når du vil!

Vi tester for deg!

Fakta
 • Parmount+
 • Release: 11. juli 2022
 • Regi: Joseph Kosinski
 • Med: Tom Cruise, Miles Teller, Jennifer Connelly, Danny Ramirez, Monica Barbaro, Jay Ellis, Glen Powell, Greg T. Davis, Lewis Pullman, Val Kilmer, Jon Hamm, Ed Harris
 • Genre: Action
 • Land: USA
 • År: 2022
 • Tid: 2:10 t.
 • Karakter: 5
IMDB Rating
Summary:
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Bildes dedikerte filmanmelder, samt administrerende direktør. Tor har jobbet i L&B siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner eiere av et magasinforlag, med blant annet et filmmagasin i porteføljen, en interesse han har dratt med seg inn i L&B. Tor er utdannet cand.polit. fra UiO, men finner seg meget godt til rette bak rattet i en mediebedrift.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Motta varsler
Varlse meg om

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Aktuelle tilbud
Prisguiden.no er en kommersiell partner av lydogbilde.no. De leverer prisvarsling, produktinformasjon og oppdaterte priser.
Dragens tidsalder HBO Max satser stort på at prequel-serien til Game of Thrones skal løfte strømmetjenesten til gamle høyder. Det tror vi den vil!
En kvinnelig Hulk kan da umulig være bra? Det finnes mange dyr i Arken – og åpenbart enda flere i Marvel-universet. She-Hulk er faktisk et friskt pust innenfor genren.
Se Karpe på Viaplay. Fra i dag av kan du se den kritikerroste Karpe-dokumentaren på Viaplay.
Vi foretrekker Durek som konge! Netflix koker pinlig, tidvis amatørmessig, såpeopera-suppe av historien til det norske kronprinsparet.
House of the Dragon: Handlingen lekket Handlingen i alle episodene av den nye HBO-serien House of the Dragon har blitt lekket på Reddit.
Nå er musen størst av dem alle! Det tok Mike Mus & Co kun to og et halvt år å vippe Netflix ned fra strømmetronen.
Følg Lyd & Bilde
Send this to a friend