Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Anmeldelse: Tom Clancy’s Jack Ryan, sesong 3

Endelig! Den kalde krigen er tilbake

I sin tredje sesong vender Jack Ryans tilbake til kjernen av karakteren. Med reintroduseringen av Den kalde krigen har Ukraina-krigen gjort spionserien høyaktuell.

Publisert 19.12.22 - 15:00
Tom Clancy’s Jack Ryan, sesong 3
Tor Aavatsmark

Tredjesesongen er ofte den mest utfordrende for en serie, der serieskaperne står overfor valget om å gjøre noe nyskapende med konseptet, eller rett og slett «skvise sitronen» for mer av den samme (gjentagende) juicen.

Etter at despoten, og krigsforbryteren, Putin gikk til sitt folkerettsstridige angrep mot Ukraina vendte gufset fra Den kalde krigens dager tilbake til Europa; og la seg som et bekmørkt teppe over verdensdelen.

PS! Ikke glem Ukrainas kamp mot krigsforbryterske Russland. Her kan du donere penger til det livsviktige hjelpearbeidet for Ukraina

En utvikling som så visst ikke har gått hus forbi for manusforfatterne av Jack Ryan-serien.

 

Fra bok, til film – og serie

Tom Clancys bøker om den den litt nerdete og forsiktige, men desto skarpere, CIA-analytikeren som kastes ut i felten, Jack Ryan, har tidligere blitt gestaltet av Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck og Chris Pine (Shadow Recruit). Med TV-serien Jack Ryan ble John Krasinski den femte skuespilleren (på fem filmer og én serie) som skal redde USA/verden fra ukjente farer.

TV-serien til Prime Video rebootet franchisen, og er heller ikke basert på Clancys bøker, men gir oss et i særdeleshet dagsaktuelt plott.

Etter en solid førstesesong ble vi smått skuffet over Jack Ryan, sesong 2. Men når vi nå har sett sesong 3 har vi gjenvunnet troen på den nerdete, dog dypt engasjerte og ærgjerrige, agenten.

Interessant nok er fiksjons-agenten til forfatteren Tom Clancy, Jack Ryan, et erkeprodukt av nettopp Den kalde krigen. Men når agenten skulle «gjenopplives» til vår tid, med omfattende handel mot Russland, normalisering og gjensidig forståelse, så måtte narrative oppdateres. Med sesong 3 er definitivt Den kalde krigens «glansdager» tilbake!

Tom Clancy’s Jack Ryan, sesong 3 (Foto: Prime Video)

Fra fallerte stater til klassisk Kald krig

Nå kan du glemme arabiske terrorister og «failed states» som Afghanistan og Venezuela i sentrum for kontraspionasjen – velkommen til 2022, der USSR (AKA: Russland) igjen er erkefiende til Vesten/NATO.

En dagsaktuell kjensgjerning serieskaperne og manusforfatterne på en forbilledlig måte spinner en heftig actionthriller ut av.

Ryan avdekker en russisk dekkoperasjon mot Vesten, som inkludere strategiske atomvåpen, russiske styrker på Krym-halvøya, tropper i Ukraina, infiltrasjon i tidligere østeuropeiske satellittstater og et mulig kupp i Kreml. Alt med det målet for øye å starte en konflikt med NATO som så kan brukes som beveggrunn for å «gjenopprette» Sovjetunionen. Lyder kjent sier du? Jepp!, som hentet rett ut ifra Putins marerittaktige dreiebok á la 2022…

Landet som havner midt i «skuddlinjen» er Tsjekkia, der den nyvalgte presidenten Alena Kovac (Nina Hoss) presses av NATO for å utplassere flere raketter og antiluftvern, noe de høye herrer i Moskva på det sterkeste motsetter seg. «Dirigenten» bak det hele er toppolitikeren Petrov (Alexej Manvelov) som stiger til maktens tinde i det Russlands utenriksminister, beleilig nok, blir henrettet i et attentat i Praha.

Tom Clancy’s Jack Ryan, sesong 3 (Foto: Prime Video)

Dagsaktuelt

Sesong har er så høyaktuelt plott av vi mistenker det har blitt (delvis) skrevet om etter at Putins og hans barbarer gikk til fullskala krig mot broderlandet i februar i år.

Dessverre har manusforfatterne falt for fristelsen ved å gjøre skurkene i overkant stereotype og karikerte. Du er (nesten) aldri i tvil om når de ser en skurk, med sine arketypiske trekk, sammenbitt mine og morske ansikt.

Det sagt, så er plottet såpass intrikat, komplekst og intelligent at vi flere ganger tar oss i å lure på om person X spiller på vårt eller fiendens lag. Noe som er relativt sjelden i moderne thriller-serier/-filmer.

Les også Action-Ryan! Jack Ryan er tilbake – og denne gangen har han lagt sin analytiske hjernehalvdel til side.

Et funn i rollen!

Nok er gang er John Krasinski et funn i rollen som den litt nerdete skrivebordsagenten, som har blitt kastet ut i felten, og må vokse med oppgavene. Han gutteaktige sjarm og utseende matcher godt med Tom Clancys beskrivelse av karakteren, og Krasinski leverer knallsterkt på så vel komplekse monologer om atomvåpen og kald krig-taktikk som i heftige actionsekvenser; og denne runden av Ryan får vi mer action enn noensinne tidligere.

Solide biroller leveres av Nina Hoss, Wendell Pierce, Michael Kelly, Peter Guinness og James Cosmo. Den eklatante følelsen av Kald krig forsterkes av at vi hele sesongen befinner oss i selve hjertet av klassisk Kald Krig, der spionene fra USSR og USA/NATO holdt hverandre under konstant overvåkning, i en slags passiv terrorbalanse; i byer som Wien, Praha, Bratislava, Berlin og Moskva.

Flere tilbakeblikk tar oss med til tiden da konflikten var på sitt kaldeste. Med statsvitenskapelig bakgrunn, blir man nesten «nostalgisk».

Tom Clancy's Jack Ryan Season 3 Tom Clancy's Jack Ryan Season 3 Tom Clancy's Jack Ryan Season 3 Tom Clancy’s Jack Ryan - Season 3 Teaser Art 1x1
<
>
Tom Clancy’s Jack Ryan, sesong 3 (Foto: Prime Video)

Når vi så nærmer oss slutten av sesongen, og får en scene som bringer tilbake varme minner fra Jakten på Rød oktober, er det like før vi spretter Champagnen. Den trykkende intensiteten om bord i krysserne, når verden står på randen av fullskala krigskatastrofe, er nesten på høyde med den unike spenningen Sean Connery, Alec Baldwin og Scott Glenn maktet å frembringe i 1990.

Til tross for noen åpenbare, faktisk litt slurvete, skjønnhetsfeil, så leverer Prime Video denne runden den beste sesongen av Tom Clancy’s Jack Ryan. Krasinski har etablert seg som mannen som eier karakteren nå, og fortsetter man med like gode, og spenningsmettede, manus, kan denne serien få et virkelig langvarig liv. 5 stjerner.

Anmeldelsen er basert på samtlige 10 episoder av sesong 3. Sesongen får premiere på Prime Video den 22. desember.

Les også Jack Ryan Spionfilmene om Jack Ryan (basert på bøkene til Tom Clancy) har snart hatt like mange skuespillere på 5 filmer, som James Bond har hatt på 22.
Tom Clancy’s Jack Ryan, sesong 3 (Foto: Prime Video)
Karakter
Tom Clancy’s Jack Ryan, sesong 3

Fakta:

  • Prime Video
  • Release: 22. desember 2022
  • Regi: Jann Turner
  • Med: John Krasinski, Wendell Pierce, Michael Kelly, Nina Hoss, Betty Gabriel, Peter Guinness, James Cosmo, Alexej Manlevov
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 9:10 t.
  • Karakter: 5
  • IMDb

3 hendelser på “Tom Clancy’s Jack Ryan, sesong 3”

  1. Tor Aavatsmark

    Hei, Odd-Kristian!

    Takk for hyggelig tilbakemelding 😀

    Helt enig i at det er irriterende med russere, eller østeuropeere som snakker (smått påtatt) engelsk; men det er (fortsatt) dessverre ikke uvanlig i amerikanske serier og filmer.

    Det sagt, så synes jeg at i tilfellet Ryan 3, så blir man vant til det, og aksepterer dialogen etter hvert. Da er det faktisk mer kritikkverdig at flere av, spesielt, de østeuropeiske/russiske karakterene er såpass stereotype.

    Men ja, jeg skulle helst sett at de pratet sitt eget morsmål – men dessverre er nok aksepten for teksting fortsatt lav der ute i den store verden.

    Mange amerikanere og tyskere ser f.eks. spanske TV-serier på Netflix, men da velger de ofte dubbet tale på sitt eget språk 🤢

    1. Tusen takk for at du tok deg tid til å svare. Får bare bite tennene sammen og se videre og glemme språket😊 Ønsker deg en riktig god jul og et godt nytt film/serie år, etterhvert😎

  2. Hei Tor. Jeg leser alltid dine anmeldelser av filmer og serier med stor interesse. Jeg har gledet meg lenge til sesong 3 av Jack Ryan, særlig etter å ha sett sesong 1. Men, det tok ikke lang tid inne i den nye serien før jeg satt med hakeslepp: Vi skriver 2022 og opplever at Russere snakker ENGELSK sammen, gebrokkent sådant. Føler meg hensatt til gamle James Bond filmer. Dette ødelegger hele opplevelsen for meg. Litt overrasket over at du ikke nevner dette som negativt i din anmeldelse.
    Mvh
    Odd-Kristian Lund
    Oslo

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mer enn bare «okidoki»

G(alt)enialt sjarmerende

Anbefalt påskekrim

Lyd & Bilde
Scroll to Top